Pauline Lafont

Pauline Lafont

Osobnostcsfd.cz

Herečka

6. dubna, 1963, Nîmes, Gard, Francie

11. srpna, 1988, Gabriac, Lozère, Francie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1988

Studený pot

Seriál - Horor, Krimi, Thriller

Deux minutes de soleil en plus

Film - Krimi, Drama


1987

Pěstuj si pravačku

Film - Komedie, Drama, Fantasy

Jing du qiu xia

Film - Drama

Sale temps

Film - Krátkometrážní

L'été en pente douce

Film - Komedie, Drama

Sale destin

Film - Komedie, Krimi


1986

Nenávidím herce

Film - Komedie, Drama

Made in Belgique

Film - Krátkometrážní

Petit docteur, Le

Seriál - Krimi


1985

Šílená láska

Film - Drama, Romantický

Poulet au vinaigre

Film - Krimi, Mysteriózní

Le Pactole

Film - Krimi


1984

Série noire

Seriál - Krimi, Thriller

Chlapec ze zátoky

Film - Drama

Dernier banco

Film

Vive les femmes!

Film - Komedie


1983

Dědoušek se dal na odboj

Film - Komedie

Ballade sanglante

Film - Krátkometrážní

Planqués du régiment, Les

Film - Komedie


1982

Merci Bernard

Seriál - Komedie

Mardi cinéma

Seriál - Dokumentární


1975

Vincent mit l'âne dans un pré (et s'en vint dans l'autre)

Film - Komedie, Drama

Životopis

Náklonnost k uměleckému zaměření a podporu i pochopení měla Pauline Lafont díky rodičům – jejím otcem byl sochař maďarského původu György Medveczky (1930), příležitostně spolupracující také s filmem, známé je především jméno matky – Bernadette Lafont (*1938) patří dodnes k významným franouzským herečkám a v mládí byla jednou z osobností nové vlny. Pauline Lafont strávila převážnou část dětství a mládí na jihu Francie, kde také začala studovat, není ale divu, že již jako dítě se objevila i ve filmu – spolu s matkou a starší sestrou Elisabeth (*1960) hrála menší dívčí roli v dnes již zapomenutém snímku VINCENT NECHAL OSLA NA LOUCE (Vincent mit l'ane dans un pré, 1974).

V dalších letech se Pauline Lafont připravovala na uměleckou dráhu v hereckých kurzech, před kameru se znovu postavila počátkem 80. let. Zatímco dosud užívala otcovo příjmení Medveczky (respektive francouzskou alternativu Medveski), pro další veřejná vystupování zvolila slavné matčino příjmení Lafont. Objevila se v několika televizních seriálech, účinkovala také v reklamách, s úspěchem vystoupila i na divadelním jevišti. Hrála v populární komedii Sláva ženám, kterou uváděla divadla Théâtre de la Gaité Montparnasse a Théâtre Fontaine. Hra byla úspěšná i na půlročním turné mimo Paříž a nakonec byla pod stejným názvem převedena i na filmové plátno (SLÁVA ŽENÁM – Vive les femmes, 1984).

Mezitím se objevila také ve válečné komedii DĚDA SE DAL NA ODBOJ (Papy fait de la résistance, 1983), příležitost dostala i v zahraničí a menší roli hrála v kanadském příběhu zasazeném do meziválečného období CHLAPEC ZE ZÁLIVU (The Bay Boy, 1984). V tomto filmu hrála mimo jiné další dohasínající francouzská hvězda Stéphane Audran, s níž se Pauline Lafont následně setkala v kriminálce KUŘE NA OCTU (Poulet au vinaigre, 1985). Znovu točila také s matkou, například ve filmu ZLATÝ DŮL (Le pactole, 1986). Pauline Lafont se v polovině 80. let pokusila prosadit i v hudební oblasti a nazpívala několik písní. Mezitím nadále pracovala pro televizi, točila i krátké filmy. Jednu z hlavních rolí pak hrála ve filmu PĚSTUJ SI PRAVAČKU (Soigne ta droite, 1987), který je známý i u nás. Naposledy vytvořila ústřední pár s Christophem Malavoyem v psychologicky laděné kriminálce DVĚ MINUTY SLUNCE NAVÍC (Deux minutes de soleil en plus, 1988).

Pauline Lafont měla před sebou slibnou budoucnost, fyzickou podobou i typem rolí svůdných provokativních dívek navíc do jisté míry navázala na někdejší práci své matky. Nadějnou kariéru přerušila tragická nehoda. V létě 1988 podnikla horskou túru v oblasti pohoří Cevennes v jižní Francii, kde beze stopy zmizela. Pátrání po ní bylo delší dobu neúspěšné, její tělo bylo nalezeno až po třech měsících, v listopadu 1988. Podle vyšetřování je patrné, že se zabila pádem z horského srázu. Není přesně známo, kdy se tak stalo, ale jako datum úmrtí se uvádí den jejího zmizení – 11. srpna 1988. Její portrét pak vykreslila matka Bernadette Lafont v autobiografické knize Moje komediantské děti (Mes enfants de la balle, 1988).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.