Micheline Cheirel

Micheline Cheirel

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1947

The Crime Doctor's Gamble

Film - Krimi, Mysteriózní, Drama

Jewels of Brandenburg

Film - Krimi, Mysteriózní


1946

So Dark the Night

Film - Film-Noir, Krimi

Devotion

Film - Životopisný, Drama

Flight to Nowhere

Film - Mysteriózní


1945

V úzkých

Film - Film-Noir, Thriller, Válečný, Drama


1943

Feux de joie

Film - Muzikál


1942

A Close Call for Ellery Queen

Film - Dobrodružný, Krimi, Mysteriózní

I Married an Angel

Film - Muzikál, Romantický, Fantasy


1941

Brána ke štěstí

Film - Drama, Romantický


1937

Ces dames aux chapeaux verts

Film - Komedie

Rendez-vous aux Champs-Élysées

Film - Komedie


1936

La Belle équipe

Film - Drama

Taras Bulba

Film - Dobrodružný, Historický


1935

Dora Nelson

Film - Drama

Životopis

Francouzská herečka Micheline Cheirel, ve 40. letech slavná i z amerických filmů, se narodila v roce 1917 v Paříži. Sklony k uměleckým zájmům včetně herectví měla do jisté míry v genech, v oblasti divadla i němého filmu se v té doby pohybovala její teta Jeanne Cheirel (1868-1934). Cheirel bylo v případě obou hereček umělecké jméno, jejich skutečné příjmení znělo Leriche a pseudonym Cheirel byl anagramem vzniklým přesmyčkou písmen.

Počátek filmové kariéry Micheline Cheirel je spojen s několika hodnotnými uměleckými díly francouzské kinematografie třicátých let. Zatím v menší roli se objevila v jednom z nejlepších filmů Jacquese Feydera HŘÍŠNÉ ŽENY BOOMSKÉ (La kermesse héroique, 1935), který dosáhl několika ocenění v zahraničí, první větší příležitost dostala v melodramatickém příběhu herečky (v hlavní roli Elvire Popesco) odsunuté na vedlejší kolej DORA NELSON (1935). Dalším významným počinem s účastí Micheline Cheirel bylo drama DOBRÁ PARTA (La belle équipe, 1936). Následující rok pak pro Micheline Cheirel znamenal dvě hlavní role v komediích SCHŮZKA NA CHAMP-ELYSÉES (Le rendez-vous aux Champs-Elysées, 1937) a DÁMY V ZELENÝCH KLOBOUCÍCH (Ces dames aux chapeaux verts, 1937).

Úbytek dalších nabídek vyřešila Micheline odchodem do Spojených států, kam se vydala po začátku války s dalšími francouzskými herci. Po boku kolegů z Francie pak hrála ve filmu BRÁNA KU ŠTĚSTÍ (Hold Back to Down, 1941), který byl nominován na Oscara v šesti kategoriích. V několika dalších filmech (s výhradně americkým obsazením) se musela spokojit s menšími úlohami, hlavní ženský part jí pak nabídnul režisér Edward Dmytryk ve filmu V ÚZKÝCH (Cornered, 1945), který se tématicky vracel k německé okupaci Francie. Naposledy točila v Americe multižánrově pojatý film CRIME DOCTOR'S GAMBLE (1947). Do údobí čtyřicátých let spadá také její manželství se slavným britsko-americkým hercem Johnem Loderem (1898-1988). Jako jedna z jeho pěti manželek bývá dodnes zmiňována častěji než jako filmová herečka, přestože právě americký pobyt znamenal vrchol její kariéry.

Po rozvodu s Loderem se Micheline Cheirel vrátila do Francie, její herecká sláva ale na domácí půdě zůstala bez odezvy a od svého posledního amerického filmu se již nikdy před kameru nepostavila. Sporadicky účinkovala v divadle, v 50. letech například na scéně Théâtre de la Renaissance. V roce 1951 se provdala za herce Paula Meurisse (1912-1979), jejich manželský svazek ale skončil rozvodem již v roce 1955.

Micheline Cheirel zemřela v Antibes v jižní Francii 25. října 2002 ve věku 85 let a více než půl století po ukončení své herecké dráhy.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.