Colin Blakely

Colin Blakely

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1986

Screenplay

Seriál - Drama

The Birthday Party

Film

Paradise Postponed

Seriál - Drama


1985

The Beiderbecke Affair

Seriál - Drama

Operation Julie

Film

Summer Season

Seriál - Drama

The Father

Film

Theatre Night

Seriál - Komedie, Drama, Romantický


1983

Don Camillo

Film - Komedie, Akční

Král Lear

Film - Drama

Red Monarch

Film - Komedie

Legend of the Champions

Film - Thriller


1982

Stopa Růžového pantera

Film - Komedie, Krimi

Zlo pod sluncem

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


1981

Bankovní loupež

Film - Dobrodružný, Krimi

Antony & Cleopatra

Film - Drama, Romantický, Historický

Nailed

Film

Psy-Warriors

Film - Drama


1980

Žoldáci

Film - Dobrodružný, Válečný, Akční

Malý lord Fauntleroy

Film - Rodinný, Drama

Nižinský

Film - Životopisný, Drama, Romantický

Day Christ Died, The

Film - Drama


1979

Neobvyklé příběhy

Seriál - Horor, Thriller

Meetings with Remarkable Men

Film - Životopisný, Drama


1978

Hluboký spánek

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller


1977

Equus

Film - Mysteriózní, Drama


1976

Růžový panter znovu zasahuje

Film - Komedie, Krimi

Something to Hide

Film - Krimi, Thriller, Drama


1975

To by se zvěrolékaři stát nemělo

Film - Drama

Love Among the Ruins

Film - Drama

Galileo

Film - Drama

The Hanged Man

Seriál - Thriller


1974

Vražda v Orient expresu

Film - Krimi, Mysteriózní, Drama

Churchill's People

Seriál - Drama


1973

Song at Twilight, A

Film

The National Health

Film - Komedie


1972

Mladý Winston

Film - Dobrodružný, Válečný, Drama

The Challengers

Seriál

The Man Outside

Seriál - Horor, Krimi, Drama


1970

Soukromý život Sherlocka Holmese

Film - Komedie, Mysteriózní, Drama

Play for Today

Seriál - Drama


1969

Alfréd Veliký

Film - Válečný, Drama, Akční, Historický

ITV Saturday Night Theatre

Seriál - Drama


1968

Její pomsta

Film - Dobrodružný, Fantasy

The Champions

Seriál - Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller

Decline and Fall... of a Birdwatcher

Film - Komedie


1967

Charlie Bubbles

Film - Komedie, Drama

Half Hour Story

Seriál - Drama

Seven Deadly Virtues

Seriál - Drama

...Otan ta psaria vgikan sti steria!

Film - Komedie, Sci-Fi

Man in a Suitcase

Seriál - Drama


1966

Člověk do každého počasí

Film - Životopisný, Drama, Historický

The Spy with a Cold Nose

Film - Komedie


1965

BBC Play of the Month

Seriál - Drama

Thirty-Minute Theatre

Seriál - Drama

The Troubleshooters

Seriál - Drama


1964

Dlouhé lodi Vikingů

Film - Dobrodružný, Akční

Do toho, do toho!

Film - Komedie

Horizon

Seriál - Dokumentární, Historický

Práskači

Film - Krimi, Drama

Theatre 625

Seriál - Drama

Never Put It In Writing

Film - Komedie

The Wednesday Play

Seriál - Drama

Detective

Seriál - Krimi, Drama

Redcap

Seriál


1963

Ten sportovní život

Film - Sportovní, Drama

The Plane Makers

Seriál - Drama


1962

The Password is Courage

Film - Komedie, Válečný

Suspense

Seriál - Thriller


1961

The Avengers

Seriál - Komedie, Mysteriózní, Thriller, Akční

Hellions, The

Film - Dobrodružný, Drama


1960

V sobotu večer, v neděli ráno

Film - Drama, Romantický

BBC Sunday-Night Play

Seriál - Drama

On Trial

Seriál - Krimi


1956

Armchair Theatre

Seriál - Drama


1955

ITV Television Playhouse

Seriál - Drama


1954

Disneyland

Seriál - Komedie, Rodinný, Drama, Animovaný


Archivní záběry

1982

Making of Agatha Christie's 'Evil Under the Sun', The

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Životopis

Colin George Blakely byl britský filmový, televizní a divadelní herec. Svá školní léta strávil v Anglii v hrabství Yorkshire, kde navštěvoval tamní Sedbergh School. Po svém návratu do Severního Irska nastoupil ve svých osmnácti letech do práce jako prodavač v obchodě se sportovními potřebami, který jeho rodina provozovala v Belfastu. Nebál se ani těžké fyzické práce, protože po určitý čas nakládal klády dřeva na železniční vagóny. V tomto období také začal hrát v amatérském divadle Bangor Drama Club a v roce 1957 se přesunul do divadla Group Theatre v Belfastu, kde se představil ve hře Dicka McArdlea „Master of the House“. Poté se přestěhoval do Anglie a mezi lety 1957 až 1959 působil na divadelních prknech londýnského divadla Royal Court Theatre a od roku 1961 začal spolupracovat se slavnou Royal Shakespeare Company.

O rok dříve se také poprvé postavil před objektivy studiových kamer. Nejdříve v rámci televizního pořadu On Trial, který se věnoval slavným soudním případům napříč britskou historií a následně i v celovečerním snímku, kterým bylo romantické drama ostravského rodáka Karla ReiszeV sobotu večer, v neděli ráno. Snímek zaujal laickou i odbornou veřejnost a Colin se začal pravidelně objevovat na televizních obrazovkách a v menší míře i na plátnech kin. V první polovině 60. let 20. století si tak mimo jiné zahrál ve válečném snímku s Dirkem BogardemThe Password is Courage, ve sportovním dramatu z prostředí rugby Ten sportovní život nebo v dobrodružném filmu Dlouhé lodi Vikingů.

Roku 1966 natočil oscarový režisér Fred Zinnemann historické drama o životních osudech Sira Thomase Morea Člověk pro každé počasí a Colin zde ztvárnil vedlejší postavu Matthewa. A rozhodně si nevybral špatně, protože herci, štáb a film samotný získali celkem 6 Oscarů, 4 Zlaté Glóby a 7 cen BAFTA. Také díky úspěchu tohoto snímku si v druhé polovině 60. let 20. století Colin nemohl stěžovat na nedostatek práce. V průběhu let se tak objevil v populárních seriálech The Avengers a The Champions a rovněž si zahrál v romantické komedii Charlie Bubbles, v dobrodružné fantasy Její pomsta, kde hlavní roli získala česká herečka Olga Schoberová a jako velšský duchovní Asher se představil v historickém snímku Alfréd Veliký.

Další významným milníkem v jeho kariéře byl snímek legendárního hollywoodského režiséra Billyho WilderaSoukromý život Sherlocka Holmese. Colin se zde stal doktorem Johnem Watsonem, věrným přítelem a společníkem slavného britského detektiva, kterého zde ztvárnil Robert Stephens. I když se snímek ve své době nedočkal velkého úspěchu, za což mohlo i jeho radikální sestříhání do kratší stopáže, tak dnes je vnímán jako jedna z nejlepších filmových adaptací díla Sira Arthura Conana Doylea. V první polovině 70. let 20. století Colin nadále dělil svůj čas mezi televizi a film. Objevil se tak třeba v oceňovaném snímku Richarda Attenborougha o mládí Winstona Churchilla Mladý Winston, ale především ve slavné filmové adaptaci knihy Agathy ChristieVražda v Orient expresu. Ve snímku režiséra Sidneyho Lumeta se sešlo hvězdné herecké obsazení v čele s Albertem Finneyem v roli detektiva Hercula Poirota a Colin zde ztvárnil jednoho z pasažérů vlaku Cyruse B. Hardmana.

Ve druhé polovině 70. let 20. století se Colin zúčastnil natáčení oceňovaného televizního snímku Love Among the Ruins, kde se objevil po boku Katharine Hepburn a Laurence Oliviera. Ale mnohem významější byly jeho role na poli filmovém. Jedním z nich byl inspektor Alec Drummond v divácky uspěšné komedii Blakea EdwardseRůžový panter znovu zasahuje s nepřekonatelným Peterem Sellersem v roli komisaře Clouseaua. Další zajímavou rolí pak byl Frank Strang ve filmové adaptaci divadelní hry Petera ShafferaEquus v režii Sidneyho Lumeta a Colin za svůj herecký výkon získal nominaci na cenu BAFTA v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli. Poté se ještě Colin představil jako Harry Jones v detektivním snímku podle knihy Raymonda ChandleraHluboký spánek a sedmdesátá léta zakončil rolí Tamila v biografickém snímku Meetings with Remarkable Men.

Na počátku 80. let 20. století byl Colin z hlediska hereckého vytížení na vrcholu své kariéry. Jenom v roce 1980 se objevil v biografickém snímku Nižinský o tanečníkovi Václavu Nižinském, dále pak v adaptaci románu Fredericka ForsythaŽoldáci a rovněž v televizním rodinném snímku natočeném podle knihy Frances Hodgson BurnettMalý lord Fauntleroy. V dalších letech si zahrál s Albertem Finneym a Martinem Sheenem v kriminálce Bankovní loupež nebo v další adaptaci knihy Agathy ChristieZlo pod sluncem v režii Guye Hamiltona, kde Colin ztvárnil Sira Horace Blatta a v roli Herculea Poirota se tentokrát představil Peter Ustinov. Zároveň se Colin také mihl v dalším snímku z „panteří“ série nazvaném Stopa Růžového pantera, který byl natočen dva roky po smrti Petera Sellerse a sestával tak především ze scén, které nebyly použity v předchozích dílech.

Mnohem zajímavější tak byla televizní adaptace hry Williama ShakespearaKrál Lear z roku 1983, kde Colin ztvárnil Hraběte z Kentu a měl tak možnost být přítomen poslední shakespearovské roli Sira Laurence Oliviera. Poté se vydal do Itálie, kde začal Terence Hill připravovat svůj režijní debut Don Camillo. Zatímco Terence sám sebe obsadil do hlavní role svérázného vesnického kněze, Colin si zahrál jeho protivníka starostu Pepponeho a právě tato role se později ukázala být jeho poslední na filmovém plátně. Po natočení Dona Camilla se Colin více zaměříl na práci pro televizi, kde se v průběhu let 1984 až 1987 objevil v několika snímcích a seriálech, z nichž nejznámější je minisérie The Beiderbecke Affair z roku 1985.

Colin Blakely by jistě ztvárnil ještě mnoho zajímavých postav, bohužel onemocněl leukemií a 7. května 1987 ve věku 56 let této nemoci podlehl. Colin byl od roku 1961 až do své smrti ženatý s britskou herečkou Margaretou Whiting, se kterou měl tři syny – Drummonda, Camerona a Hamishe.

Michal "Stanmi" Staněk

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.