Leonard Whiting

Leonard Whiting

Osobnostcsfd.cz

Herec

30. června, 1950, Londýn, England, Velká Británie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2015

Společenská sebevražda

Film - Thriller, Drama, Romantický


2002

Ten kluk bude točit

Film - Dokumentární, Životopisný


1990

Kámen snů

Seriál - Dobrodružný, Rodinný, Fantasy, Animovaný


1976

Rachel's Man

Film - Drama


1973

Frankenstein: The True Story

Film - Horor


1972

À la guerre comme à la guerre

Film - Komedie


1971

Say Hello to Yesterday

Film - Komedie, Drama


1969

Královský hon za sluncem

Film - Dobrodružný, Drama, Historický

Infanzia, vocazione e prime esperienze di Giacomo Casanova, veneziano

Film - Komedie


1968

Romeo a Julie

Film - Drama, Romantický


1963

Love Story

Seriál - Drama


Archivní záběry

2020

Nebezpečné známosti, skandální dopisy

Film - Dokumentární

Životopis

Leonarad Whiting je britský herec, který hrál postavu Romea v Zeffirelliho filmové verzi románu ROMEO AND JULIET spolu s herečkou Olivií Hussey v roli Julie, která oběma vynesla cenu Golden Globe Award za herecký objev roku.

Whiting se narodil ve čtvrti Wood Green-Hampsted v severním Londýně, jako jediný syn Arthura Leonarda Whitinga, který vlastnil obchod s materiálem pro výstavy a Peggy Joyce O’Sullivan, která pracovala v továrně na výrobu telefonů. Má dvě mladší sestry Annu a Lindu. Měl anglický, irský a trochu italsko/cikánský původ. Whiting navštěvoval školu St. Richard of Chichester v Camdenu a absolvoval ji přesně týden předtím, než získal svou životní roli v již zmíněném filmu Romeo and Juliet (1968).

Whitinga si ve 12 letech všimnul filmový agent v nahrávacím studiu a navrhl mu aby si zkusil roli ve filmu OLIVER! , režiséra Lionela Barta. Ten potřeboval dětské herce pro nepřetržité obsazování rolí, kvůli jejich fluktuaci. Po dobu 18 měsíců hrál Whiting roli Arthura Dodgera v tomto dlouhohraném londýnském muzikálu. Dalších třináct měsíců se pak objevoval v produkci Laurence Oliviera v National Theater, ve hře Congreve’s „Love for Love“ a Olivier naproti tomu jel divadelní turné v Moskvě a Berlíně.

Režisér Franco Zeffirelli popisuje jak si vybral Whitinga pro roli Romea v konkurzu 300 adeptů: „Měl úžasnou tvář, jemnou melancholiku, sladkost, nějaký druh mladického ideálu, které by měl představitel Romea mít“. V polovině 70. let využil producent studií Abbey Road, Alan Parsons jeho hlasu při nahrávání alba The Dark Side of the Moon, kdy zároveň byl v procesu nahrávání prvního alba jeho kapely The Alan Parsons Project, Tales of Mystery and Imagination. Whiting nahrál hlavní vokály v písni „The Raven“. Whiting nyní žije ve čtvrti Haverstock v Londýně. Zajímavosti: - má dceru Sarah, s modelkou Cathee Damhen a druhou dceru Charlotte Westerna – divadelní režisérku – s druhou ženou Valerií Tobin.

Lukáš "gatuso" Častulík

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.