Dorothy Arzner

Dorothy Arzner

Osobnostcsfd.cz

Režisérka, Scenáristka, Střihačka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Režisérka

2017

Early Women Filmmakers

Film - Drama


1943

First Comes Courage

Film - Válečný, Drama


1940

Dance, Girl, Dance

Film - Komedie, Drama


1937

The Bride Wore Red

Film - Komedie, Drama, Romantický

The Last Of Mrs. Cheyney

Film - Komedie, Drama


1936

Craig's Wife

Film - Drama


1934

Nana

Film - Drama


1933

Její poslední rekord

Film - Drama


1932

Merrily We Go to Hell

Film - Komedie, Drama, Romantický


1931

Honor Among Lovers

Film - Drama

Working Girls

Film - Drama


1930

Paramount Revue

Film - Muzikál

Galas de la Paramount

Film - Muzikál

Anybody's Woman

Film - Drama

Ukolébavka

Film - Drama


1929

The Wild Party

Film - Komedie, Drama


1928

Manhattan Cocktail

Film - Drama


1927

Get Your Man

Film - Komedie, Romantický

Fashions for Women

Film - Drama

Ten Modern Commandments

Film - Komedie, Drama


1922

Krev a písek

Film - Drama, Romantický


Scenáristka

1926

Old Ironsides

Film - Drama, Historický


1925

The Red Kimona

Film - Drama, Romantický

When Husbands Flirt

Film - Komedie


Střihačka

1926

Old Ironsides

Film - Drama, Historický


1924

Merton of the Movies

Film - Komedie

Inez from Hollywood

Film - Drama


1923

Krytý vůz

Film - Dobrodružný, Western, Romantický

Ruggles of Red Gap

Film - Komedie, Western


1922

Krev a písek

Film - Drama, Romantický


1919

Too Much Johnson

Film - Komedie


Archivní záběry

2016

Et la femme créa Hollywood

Film - Dokumentární

Životopis

Americká režisérka Dorothy Arzner, průkopnice a jediná žena, která se prosadila na režisérském křesle ve "zlatém věku" Hollywoodu se narodila 3. ledna 1897 (některé zdroje uvádějí rok jako 1900) v San Franciscu do rodiny s německo-skotskými kořeny. Její rodiče vedli vyhlášenou kavárnu, kam chodily filmové hvězdy včetně takových superstar jako Charlie Chaplin, William S. Hart, nebo režisér Erich von Stroheim. Když se pohybovala jako servírka mezi takovou filmovou smetánkou ještě netušila, že za pár let bude v této branži také uznávanou osobou.

Ve filmovém průmyslu začínala na počátku 20. let u společnosti Paramount jako administrativní pracovnice, ale brzy se dostala do střižny. Jako střihačka pracovala například na filmech BLOOD AND SAND (Krev a písek), nebo THE COVERED WAGON (Krytý vůz). Další etapou bylo psaní scénářů a v roce 1927 poprvé usedla na režisérské křeslo ve snímku FASHION FOR WOMEN (Madame miluje šoféra) s Esther Ralstonovou v hlavní roli. Následoval snímek MANHATTAN COCKTAIL s Nancy Carrollovou, kterým se zapsala do dějin kinematografie jako první žena, která natočila zvukový film.

S příchodem zvuku do filmu se jí otevřely nové obzory a paradoxně jako žena patřila k tvůrcům, kteří se nebránili průkopnickým metodám. Její jméno je dodnes spojováno především s její prací se zvukem. Například ve snímku THE WILD PARTY (Divoká hra) nainstalovala mikrofon na rybářský prut, který umístila podle potřeby do prostoru a dala tím hercům větší volnost pohybu. V první polovině 30. let se stal jejím dvorním hercem Fredrich March. Ve snímku SARAH OF SON Marchovi sekundovala Ruth Chattertonová, následoval snímek PARAMOUNT ON PARADE, kde se po jeho boku představila Jeanette MacDonald. V roce 1931 vytvořil March dvojici s Claudettou Colbertovou ve snímku HONOR AMONG LOVERS a v MERRILY WE GO TO HELL (Vesele jdeme do pekla) se Sylvií Sidneyovou.

V roce 1933 natočila snímek CHRISTOPHER STRONG (Její poslední rekord) s Katharine Hepburnovou v roli britské letecké rekordmanky a následující rok s Annou Stenovou snímek NANA. V roce 1936 natočila snímek CRAIG'S WIFE (Craigova žena) s Rosalind Russellovou a v roce 1937 THE BRIDE WORE RED (Děvče z Terstu). Začátkem 40. let ještě natočila snímek DANCE, GIRL, DANCE (Tanči, děvče, tanči) podle románu Vicky Baumové a v roce 1943 zakončila svou režijní dráhu snímkem FIRST COMES COURAGE (Odvaha přichází první). V průběhu své aktivní kariéry byla médii velmi sledovanou osobou, nejen proto, že byla žena-režisérka, ale také díky své sexuální orientaci. Často byla terčem spekulací o jejím vztahu k herečkám se kterými spolupracovala, ale skutečnost byla taková, že v podstatě celý život prožila s choreografkou a tanečnicí Marion Morgan.

Po odchodu z Hollywoodu natočila ještě několik instruktážních snímků pro ženské armádní jednotky a také točila reklamy na Pepsi Colu. Začátkem 50. let se stala profesorkou na kalifornské filmové škole Pasadena Playhouse a od roku 1960 učila na losangeleské univerzitě UCLA režii a scenáristiku. Mezi její studenty patřil například Francis Ford Coppola. Profesorské profesi se věnovala až do své smrti. Zemřela 1. říjen 1979 v La Quinta (Kalifornie). V roce 1975 získala prestižní cenu DGA Award (Directors Guild of America). Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).

Petr "contrastic" Kubíček

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.