Lili Damita

Lili Damita

Osobnostcsfd.cz

Herečka

10. července, 1904, Blaye, Gironde, Aquitaine, Francie

21. března, 1994, Palm Beach, Florida, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2000

Golden Saddles, Silver Spurs

Film - Dokumentární


1938

For Auld Lang Syne

Film - Dokumentární, Krátkometrážní, Muzikál


1937

Escadrille de la chance, L'

Film


1936

The Devil on Horseback

Film - Komedie, Muzikál

Screen Snapshots Series 16, No. 1

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Screen Snapshots Series 16, No. 3

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1935

Pirate Party on Catalina Isle

Film - Komedie, Krátkometrážní, Muzikál

Brewster's Millions

Film - Komedie, Muzikál

Frisco Kid

Film - Dobrodružný

A Dream Comes True

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Starlit Days at the Lido

Film - Komedie, Krátkometrážní, Muzikál

Screen Snapshots Series 14, No. 9

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1934

On a volé un homme

Film - Drama


1933

Goldie Gets Along

Film - Komedie, Drama, Romantický


1932

This Is the Night

Film - Komedie

The Match King

Film - Drama

Une Heure près de toi

Film


1931

Fighting Caravans

Film - Western, Romantický

Friends and Lovers

Film - Drama, Romantický

Quand on est belle

Film - Drama

Père célibataire, Le

Film - Komedie

The Woman Between

Film - Drama


1930

Soyons gais

Film - Komedie


1929

The Rescue

Film - Dobrodružný, Romantický

Scandal in Paris

Film

Bojovní kohouti

Film - Komedie, Muzikál

Most sv. Ludvíka krále

Film - Drama


1928

Die Frau auf der Folter

Film

Die Große Abenteuerin

Film


1927

Die berühmte Frau

Film

Die letzte Nacht

Film - Drama


1926

Záhady lidské duše

Film - Drama

Der goldene Schmetterling

Film

Fiaker Nr. 13

Film - Drama

Nezahrávejte si s láskou

Film - Drama


1925

Das Spielzeug von Paris

Film


1924

Une femme dans la nuit

Film


1923

Corsica

Film - Drama

Voyante, La

Film


1922

La belle au bois dormant

Film

La fille sauvage

Film - Krimi


1921

Empereur des pauvres, L'

Film


Archivní záběry

2007

Tasmanian Devil: The Fast and Furious Life of Errol Flynn

Film - Dokumentární, Životopisný


2005

The Adventures of Errol Flynn

Film - Dokumentární


1961

10 del Texas, I

Film - Dokumentární

Životopis

Lili Damita, herečka, tanečnice a zpěvačka, se narodila jako Liliane Marie-Madeleine Cardo - Deslys v Blaye, ve Francii. Měla neuvěřitelný talent na jazyky, které se učila už odmala (francouzsky, německy, anglicky, španělsky, portugalsky, maďarsky a italsky), které studovala v konventech, a později také na půdě baletních škol v mnoha evropských zemích, jako bylo Španělsko, Portugalsko, Německo a Francie. Tady studovala nejen klasický, ale v té době teprve v počátcích - moderní tanec a také tance lidové. Byla skutečně tak schopná, že již v necelých 14-ti letech dostala smlouvu jako tanečnice v Opera de Paris. Ještě v Paříži dostala svou první přezdívku Tyger Lili. Později jí v USA začali říkali také Dynamita.

Od svých 16 let vystupuje v populární hudbě, tak jako Merle Oberon v Revue v Casino de Paris. Často byla focena do módních časopisů a pracovala jako fotomodelka. Po vítězství v časopisu v soutěži krásy jí byla nabídnuta první filmová role, takže se od roku 1921 objevuje v několika němých filmech, než jí byla nabídnuta hlavní role v německém filmu natáčeném v Paříži DAS SPIELZEUG ON PARIS (1925) - Hračka z Paříže. V tom samém roce se vdala za režisera Michaela Curtise. Jejich manželství netrvalo dlouho, necelé dva roky. Damita měla úspěch, a tak jí Curtis prosadil do dalších dvou filmů, které také režíroval - FIAKR Č. 13 a ZLATÝ MOTÝLEK - Der Goldene Schmetterling oba v roce 1926, a v tom samém roce se rozvádějí. Damita pokračuje ve filmování s režiserem Robertem Wienne ve filmech MAN SPIELT NICHT MIT DER LIEBE (1926) – Nikdy si nehrej s láskou, VELKÁ DOBRODRUŽKA – Die Gosse Abenteuerin (1927), a s anglickým režisérem Grahamem Cuttsem film – KRÁLOVNA SALONU (1927).

Do USA a Hollywoodu odjela v roce 1928 na pozvání Samuela Goldwyna a debutuje u spol. MGM ve snímku s názvem ZÁCHRANNÁ. Seznamuje se také s americkými filmovými hvězdami – a později hraje s prvotřídními - Gary Cooperem, Maurice Chevalierem, Laurence Olivierem, Cary Grantem a Jamesem Cagneyem. Filmy natočené v USA patřily mezi velmi úspěšné. THE BRIDGE OF SAN LUIS REY a THE COCK-EYED WORLD oba 1929. S přechodem na zvukový film neměla naprosto žádný problém, naopak její hlas byl zvukovou technikou přijímán velice lichotivě – tak, jak podotkly tehdejší novinářské zdroje. FIGHTING CARAANS byl další film na velmi slušné úrovni, hrála zde s mladým Gary Cooperem – 1930.

Do roku 1935 natočila šest dalších filmů, ale budiž řečeno, že na Lili Damitu se vždycky myslelo v souvislosti s jejím senzačním a bouřlivým manželstvím s americkou filmovou star Errolem Flynem, se kterým se vzali v roce 1935, a i díky tomu se její filmy staly ještě vyhledávanějšími. Lili se stala po dobu tohoto manželství ženou, která všude doprovází svého manžela, stala se z ní domácí paní. V roce 1941 se jim narodil syn Sean, který byl jediným Damitiným dítětem. O rok později – 1942 se oba rozhodli pro rozvod. Jejich život vykreslila v téměř biografickém příběhu spisovatelka a scenáristka Barbara Hershey s názvem - My Wicked, natočeném pro americkou TV v roce 1985, na základě informací Lily Damita a podle známé Flynovy biografie.

Po třetí se provdala Damita v roce 1962, za průmyslníka s mléčnými výrobky Allena Loomise. Syn Sean Flynn, který byl také herec, byl známý spíše v Evropě, kde natáčel především v Itálii a ve Španělsku dobrodružné filmy, pracoval v letech 1969 až 1970 jako novinář. Na základě zakázky časopisu Time se vydal během války ve Vietnamu s kolegou novinářem Danem Stonem přímo do míst nejtěžších bojů. Dne 6. 4. 1970 byl při útěku z nejtěžších míst při přestřelce zabit. Na základě výpovědi Dana, který se pro něj později vrátil, ale Sean Flynn nebyl nikdy nalezen. Lili Damita po svém synu pátrala velice usilovně a dlouho, vynaložila na hledání nemalé finanční prostředky, marně. Jeho tělo nebylo bohužel nikdy nalezeno, a v roce 1984 byl Sean Flynn prohlášen za mrtvého.

Lili Damita zemřela dne 21.3.1994 na Alzheimerovu chorobu v Palm Beach na Floridě. Bylo jí téměř 90 let, a byla pohřbena do rodinné hrobky v Oaklandu na hřbitově ve Fort Dodge, Iowa, vedle svého třetího manžela Allena.

marťan

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.