Dominique Laffin

Dominique Laffin

Osobnostcsfd.cz

Herečka

3. června, 1952, Saint-Mande, Francie

12. června, 1985, Paříž, Île de France, Francie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1985

Passage secret

Film - Drama


1983

System ohne Schatten

Film

Akropolis Now

Film

Liberty belle

Film - Drama


1982

Tribu des vieux enfants, La

Film


1981

L'arbre aux mensonges

Film


1980

Stopa gigantů

Film - Drama, Romantický, Akční

Vive la mariée

Film - Krátkometrážní

Oeil du maître, L'

Film


1979

Žádám o azyl

Film - Komedie, Drama

Félicité

Film

Instinct de Femme

Film - Drama

La Femme qui pleure

Film - Drama

Tapage nocturne

Film - Drama


1978

Les Petits câlins

Film

Seize ans de Jérémy Millet, Les

Film - Krátkometrážní


1977

Řekněte jí, že ji miluji

Film - Mysteriózní, Thriller, Drama, Romantický

La Nuit, tous les chats sont gris

Film - Komedie, Drama, Fantasy


1975

Pied!.., Le

Film


Hostka

1976

La nuit des Césars

Seriál - Dokumentární


1975

Les rendez-vous du dimanche

Seriál - Hudební, Talk-show

Životopis

Dominique Laffin patřila na přelomu 70. a 80. let k nadějným osobnostem francouzského filmu, její slibnou kariéru ale přerušila předčasná smrt ve třiatřiceti letech. Narodila se v Saint-Mandé (dnes součást Paříže), po rozvodu rodičů vyrůstala s matkou a dvěma sourozenci v Paříži. Po studiích vykonávala několik zaměstnání, ale její touhou bylo stát se herečkou. Do světa umění pronikla mimo jiné svým sňatkem, když se v roce 1972 provdala za zpěváka Yvana Dautina (*1945). Po narození dítěte musela na své sny dočasně rezignovat, ale brzy se k plánům vrátila.

Po několika nevelkých zkušenostech s filmovou kamerou získala první větší příležitost ve filmu slavného režiséra Claude Millera ŘEKNĚTE JÍ, ŽE JI MILUJI (Dites-lui que je ľaime, 1977), ve stejném roce se objevila ve filmu V NOCI JE KAŽDÁ KOČKA ČERNÁ (La nuit, tous les chats sont les gris, 1977; hvězdou obou uvedených titulů byl Gérard Depardieu). Z její další filmografie je na místě zmínit spolupráci s výraznými režisérskými osobnostmi z řad žen jako byly Christine Pascal nebo Catherine Breillat.

První hlavní roli dostala Dominique Laffin ve filmu ŠELMIČKY (Les petits câlins, 1978), ale až s následujícím snímkem ŽENA, KTERÁ PLÁČE (La femme qui pleure, 1979) na sebe upoutala pozornost diváků i kritiků. Za tento fim byla také nominována na cenu Cézara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Tuto trofej sice nezískala, ale rok 1980 jí přinesl prestižní ocenění Prix Suzanne Bianchetti udělované mladým talentům. Následovaly další velké role, naopak pro menší úkoly byla angažována v rámci hvězdně obsazených titulů MISTROVO OKO (Ľoeil du maitre, 1980) nebo PANE VRCHNÍ! (Garçon!, 1983).

Kromě filmu začala Dominique Laffin spolupracovat také s televizí, jeden film natočila i v západním Německu. Její poslední prací před kamerou byl film PASSAGE SECRET (1985), ve stejném roce začala herečka koketovat poprvé také s divadlem a vystupovala ve hře Vilém Tell. Zatímco v oblasti filmu její věhlas stoupal a stávala se uznávanou herečkou, v soukromí se potýkala s četnými problémy, rozvedla se, některé nesnáze vycházely i z práce (často se zmiňuje neuskutečněná spolupráce s Alainem Delonem koncem 70. let). Jako citlivá žena (jaké často ztvárňovala i před kamerou) podlehla drogám a alkoholu, které však přinášely jen další komplikace.

Dominique Laffin zemřela ve svém bytě v Paříži 6. listopadu 1985 ve věku 33 let následkem těžkého infarktu. Podle pozdějšího sdělení rodiny byla ale skutečnou příčinou smrti sebevražda. Režisér jejího posledního filmu Laurent Perrin o ní později natočil dokument DOMINIQUE LAFFIN, PORTRAIT D´UNE ENFANT PAS SAGE (2007). Její dcera Clémentine Autain (*1973) je významnou osobností francouzské levicové politiky a v letech 2001-2007 byla náměstkyní pařížského starosty (jméno Autain je skutečným příjmením jejího otce, zpěváka Yvana Dautina).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.