Perry Farrell

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Producent

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2020

Coachella: 20 Years in the Desert

Film - Dokumentární, Hudební


2018

The Drop: The EDM Culture Explosion

Film - Dokumentární, Hudební


2017

Burn Motherfucker, Burn!

Film - Dokumentární

Visions of Greatness

Seriál - Dokumentární


2016

George Fest: A Night to Celebrate the Music of George Harrison

Film - Dokumentární, Hudební


2012

Sunset Strip

Film - Dokumentární


2010

Jane's Addiction: Live Voodoo

Film - Dokumentární, Hudební

Everyday Sunshine: The Story of Fishbone

Film - Dokumentární, Hudební


2009

Cabinet of Curiosities, A

Film - Dokumentární, Hudební


2008

Slavná alba: The Doors – The Doors

Film - Dokumentární, Hudební


2006

Coachella

Film - Dokumentární, Hudební


2005

All We Are Saying

Film - Dokumentární


2003

Sláva jen pro mrtvé

Film - Komedie

Jane's Addiction: Strays

Film - Dokumentární, Hudební


2000

Light My Fire: Ray Manzarek - A Return to the Whisky a Go Go

Film - Dokumentární, Hudební

My Generation

Film - Dokumentární, Hudební


1999

Three Days

Film - Dokumentární, Hudební


1996

VH1 Storytellers

Seriál - Dokumentární, Hudební


1995

Zkurvená generace

Film - Krimi, Thriller, Drama, Akční

Woodstock '94

Film - Dokumentární, Hudební

Glastonbury: Filmová vzpomínka

Film - Dokumentární, Hudební

The History of Rock 'n' Roll

Seriál - Dokumentární, Hudební, Historický


1994

Freaks, Nerds & Weirdos

Film - Dokumentární


1993

Gift

Film - Dokumentární, Hudební


1991

Hard 'N Heavy Volume 10

Film - Dokumentární, Hudební


Neznámy rok

Unsung

Seriál


Režisér

1993

Gift

Film - Dokumentární, Hudební


Producent

2024

Lolla: The Story of Lollapalooza

Seriál


Host

2020

Paltrocast with Darren Paltrowitz

Seriál - Talk-show


2018

Jablinski Games

Seriál - Komedie


2015

The Late Show with Stephen Colbert

Seriál - Komedie, Publicistický, Talk-show


2014

The Tonight Show Starring Jimmy Fallon

Seriál - Komedie, Talk-show


2013

The Big Interview with Dan Rather

Seriál - Publicistický, Talk-show


2005

Howard Stern on Demand

Seriál - Komedie, Talk-show


2003

Jimmy Kimmel Live!

Seriál - Hudební, Komedie, Talk-show

Fromage 2003

Seriál - Hudební, Komedie


2002

Store studio

Seriál - Hudební, Komedie, Talk-show


2001

MTV 20: Live & Almost Legal

Seriál - Dokumentární, Hudební


1994

WGN Morning News

Seriál - Publicistický


1993

Noční show Davida Lettermana

Seriál - Komedie, Talk-show


1992

Noční Show Jaye Lenoe

Seriál - Komedie, Talk-show

Životopis

Hudebník Perry Farrell se narodil v newyorském Queensu do rodiny manželů Bernsteinových, klenotníka a umělkyně, jež v synových pouhých třech letech spáchala sebevraždu. V průběhu Perryho dětství se pak zbytek rodiny přesunul do Miami, kde Perry dokončil střední školu. Začala ho zajímat hudba a přes idoly šedesátých let se dostal k fascinaci Davidem Bowiem a Iggy Popem. Zaujat surfingem odešel do Los Angeles, kde se z počátku protloukal, jak se dalo. Pod vlivem gotické scény zakládá v roce 1982 svou první kapelu Psi Com. Kapela se sice po jednom albu, třech letech a bez výraznějšího úspěchu rozpadá, ale Perry se díky této anabázi začal pohybovat v tamějším hudebním podhoubí, do nějž patřili např. nadějní mladíci říkající si Red Hot Chili Peppers a především těsně před rozpadem Psi Com přichází do skupiny nový basista Eric Avery. Právě s ním začíná Perry objíždět kluby, kde diváky baví energickými performancemi. Podle Perryho spolubydlící, narkomanky Jane Bainter, si dávají jméno Jane's Addiction. Po několika obstrukcích s dalšími členy jim sestra Averyho doporučuje svého přítele Stephena Perkinse na pozici bubeníka, aby následně iniciovala i příchod kamaráda Dava Navarra na pozici kytaristy. Začal se rodit kult.

Popularita Jane's Addiction rychle stoupá, o sebezničujících vystoupeních plných energie prodchnutých na svou dobu originálním zvukem zdařile mixujícím řadu stylů a doprovázených nezaměnitelným Perryho vysokým vokálem v dekadentních glamrockových kulisách se začínají dozvídat i šéfové velkých nahrávacích společností. V roce 1987 vychází ještě u nezávislé značky jejich eponymní debut, který je nahrán živě ve slavném hollywoodském klubu Roxy. O rok později již vychází klasická deska u Warner Bros., nesoucí název „Nothing´s Shocking“. Obal alba (jakož i dalších) vytvořil samotný Farrell a umístil na něj svou skulpturu sestávající z nahých siamských dvojčat v houpacím křesle s hořícími vlasy. Dnes již možná opravdu „nic šokujícího“, nicméně většina prodejců desek tehdy album vystavila ve svých obchodech v neprůhledných papírových obalech, aby nikdo nedošel újmy. Přestože album nezaznamenalo nijak oslnivý komerční úspěch, nová hvězda alternativní scény byla na světě. Ve stejném roce MTV odmítla odvysílat kvůli nahotě videoklip k průvodnímu singlu „Mountain Song“. Farrell se proto rozhodl vydat videoklip sám spolu s krátkou živou nahrávkou pod názvem Soul Kiss, když vše vzniklo pod režijní taktovkou jak jeho, tak jeho tehdejší přítelkyně Casey Niccoli, s níž žil deset let.

V roce 1990 kapela vydává své zřejmě nejuznávanější album „Ritual de lo habitual“ opět doprovázené problémy s uvedením, když na obale byly k vidění tři nahé sádrové figuríny vytvořené Farrellem. Proto vznikla i druhá verze přebalu, která sestává pouze z názvu skupiny a alba a citace prvního dodatku americké ústavy o svobodě projevu. Kapela vzápětí vyrazila na třináctiměsíční turné. V roce 1991 také startuje kultovní putovní festival Lollapalooza, jež je Perryho dítkem a jehož natřískaný první line-up čítal kromě Jane's Addiction např. také Nine Inch Nails, Bodycount, Butthole Surfers, Living Colour, Rollins Band či Siouxsie and the Banshees. Další ročníky následovaly s neméně oslnivými sestavami a učinily z něj jednu z nejzásadnějších hudebních akcí své doby, která v dalších letech pravidelně předkládala svým divákům zásadní jména nezávislé scény.

Náklonnost členů Jane's Addiction k omamným látkám nebyla malá a spolu s častým energickým koncertováním tvořila výbušnou směs, dalším problémem byl dle Perryho také vkrádající se stereotyp. Každopádně na sklonku roku 1991 odchází z kapely Navarro s Averym a skupina se oficiálně rozpadá. Na jejích ostatcích zakládá Farell s Perkinsem nový projekt Porno for Pyros, s nímž vydává dvě poměrně úspěšná alba. V roce 1997 se Jane's Addiction krátce vrátili na jedno vzpomínkové turné, pouze post Averyho zastoupil Flea z Red Hot Chili Peppers. K této události vyšla rovněž kompilační deska „Kettle Whistle“, kde byly kromě rarit a starších hitů, také dvě úplně nové skladby a rovněž spatřil světlo světa polodokumentární záznam z turné pojmenovaný podle jednoho z největších hitů kapely Three Days. Ve stejném roce také Perry přestal pořádat Lollapaloozu, neboť festival se stal v průběhu let komerční a masovou akcí, jež přestala naplňovat původní ideály svých organizátorů. Farrell se poté vydal na sólovou dráhu, v roce 1999 vydal kompilační desku „Rev“, kde byly hity obou jeho skupin a také první sólové pokusy. O dva roky později již následovalo regulérní sólové album „Song Yet to Be Sung“, kde byla pro Perryho netradičně dominantní elektronická hudba. Ve stejné době se na pódia k masivnímu turné vrátili Jane's Addiction, avšak stále bez Averyho. Toto období bylo završeno velmi dobře prodávaným albem doprovázeným i DVD stejného názvu Strays z roku 2003.

Ve stejném roce také Perry obnovuje tradici Lollapaloozy, kterou pořádá i nadále, avšak od roku 2005 již jako klasický neputovní festival, který si našel své stálé působiště v Chicagu a později také expandoval do řady jiných zemí. I přes úspěch desky se cesty členů kapely zakrátko už po několikáté rozešly. Perry na to reagoval založením svého vlastního projektu Satellite Party, na němž se významně podílela i jeho manželka Etty. Satellite Party vydali jedinou desku jménem „Ultra Payloaded“. V roce 2008 se členové Jane's Addiction dali znovu dohromady a tentokrát po dlouhých sedmnácti letech i s Ericem Averym, vyrážejí na turné NIN/JA, kde předskakují Nine Inch Nails. K této příležitosti vydávají box rarit A Cabinet of Curiosities, kde můžeme najít i DVD s videoklipy skupiny, několika koncertními záznamy a také již zmíněné video Soul Kiss. Na začátku roku 2010 z kapely opět odchází Avery, když vše označuje za ukončený experiment. Ještě v kompletní sestavě kapela vydává na DVD záznam svého koncertu z festivalu Voodoo Experience v New Orleans z června 2009 pod názvem Live Voodoo. Na místo Averyho přichází Chris Chaney, již dříve ozkoušený v době alba „Strays“, v roce 2011 kapela vydává svou teprve čtvrtou desku „The Great Escape Artist“. Farrell nezapomíná ani na svou sólovou dráhu, které se věnuje spolu s manželkou, v roce 2019 mu vychází deska „Kind Heaven“.

Co se týče Farrellova účinkování před kamerou, kromě nahrávek týkajících se Jane's Addiction či jiných vlastních projektů se objevil v celé řadě TV pořadů a dokumentů týkajících se samozřejmě především hudby obecně. Např. v koncertním filmu Coachella či dokumentu Coachella: 20 Years in the Desert, přičemž je zajímavostí, že Farrell je jediným umělcem, který vystoupil na prvních dvanácti ročnících této akce v řadě, byť s různými projekty. V roce 1993 vyšel na VHS nízkorozpočtový snímek Gift. Částečně autobiografické dílko o drogách, lásce a smrti vzniklo jako režijní počin Perryho a již zmíněné Casey Niccoli. V roce 1995 se objevil v mini roličce prodavače v úletu Gregga ArakihoZkurvená generace. V roce 2003 se mihl vedle myriády dalších hvězd v komedii Pauly Shore is Dead. Perryho hudba se pravidelně od počátků jeho tvorby objevuje ve filmech, slavil např. úspěch s hitem „Go All the Way“ pro film Stmívání, čímž se stal známým i pro další generaci diváků, které již fenomén Jane's Addiction často nic neříká. Na této skladbě, ale i na mnoha dalších, se podílela Perryho manželka Etty, jíž poznal v roce 1997, když vystupovala jako tanečnice na comebackovém turné Jane's Addiction. Dvojice tvoří od té doby nerozlučný pár, od roku 2002 jsou manželé a mají spolu dva syny. Perry má ještě jednoho syna z předchozího vztahu, je letitým vegetariánem a angažuje se v sociální oblasti a v ochraně životního prostředí. V této souvislosti je asi nejvíce zmiňován jeho počin, kdy za tržby z benefičního koncertu vykoupil 2 300 žen a dětí z novodobého otroctví v Súdánu.

Josef "J.Connor" K

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.