John Debney

Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec,  Skladateľ,

Narodený: 18.8.1956

Miesto Narodenia: Glendale, Kalifornie, USA

Herecká Filmografie:

  1. Tonight Show with Jay Leno, The (1992)
  2. Entertainment Tonight (1981)
  3. Strongest Man in the World, The (1975)
  4. Today (1952)

Skladateľská Filmografie:

  1. Ktorý je ten pravý? (2017)    
  2. The Orville (2017)
  3. Najväčší showman (2017)    
  4. Kniha džungle (2016)  
  5. The Young Messiah (2016)  
  6. Saam Fung San Bong (2016)  
  7. Deň matiek (2016)  
  8. Doba ľadová: Mamutí tresk (2016)
  9. Scrat: Spaced Out (2016)  
  10. Spongebob vo filme: Huba na suchu (2015)  
  11. Broken Horses (2015)  
  12. Walk of Shame (2014)  
  13. E.A.Poe: Archa bláznov (2014)  
  14. Houdini (2014)
  15. Draft Day (2014)  
  16. The Cobbler (2014)  
  17. Tiesňová linka (2013)  
  18. jOBS (2013)    
  19. Bonnie and Clyde: Dead and Alive (2013)
  20. Mary Mother of Christ (2013)
 

...více

Životopis

Americký filmový skladatel John C. Debney se narodil 18. srpna 1956 v Burbanku, Kalifornie. Syn producenta studia Disney Louise Debneyho se v šesti letech začal učit hrát na kytaru. K prvním krůčkům v oblasti filmové hudby jej navedl otec. V průběhu dospívání působil v rokenrolové kapele. Kromě hraní na kytaru a klavír experimentoval také s violoncellem, saxofonem a profesionálním zpěvem. V roce 1979 promoval na California Institute of Arts z hudební kompozice a ihned dostal práci u Disneyho. Po třech letech odešel na volnou nohu a pracoval pro TV skladatele Mikea Posta. Dál trénoval u skladatele dua Hanna-Barbera Hoyta Curtina.

John začal skladatelskou kariéru v televizi, načež za ranou televizní hudbu získal tři ceny Emmy (mj. MLADÍ JEZDCI – 1989). Od počátku 90. let skládal pro nezávislé filmy a atrakce v Disneylandu. Prvním celovečerním filmem byla komedie HOKUS POKUS (1993). Své dobré jméno si vybudoval na „Star Trek" žánru, velké uznání kritiky mu přinesla hudba k filmu OSTROV HRDLOŘEZŮ (1995). Debneyho specialita tkví v tom, že zvládá skládat hudbu k rozdílným žánrům, od dětského po dobrodružný, akční, komedie, animované, rozsáhlé epické, včetně jejich subžánrů. Mezníkem v jeho tvorbě se stal kasovní trhák Mela Gibsona UMUČENÍ KRISTA (2004), čímž pokořil Hollywood a dobyl zbytek světa. Emocionální hudba k filmu spojila diváky a posluchače a zároveň nadchla Akademiky (nominace na Oscara 2005 za originální filmové skóre). Soundtrack okamžitě vystřelil na první pozici v žebříčku Billboardu. V rámci čerstvého úspěchu vystoupil se Symfonií Umučení Krista v Římě, kde sklidil 15 minutový bouřlivý potlesk a svět mu padl definitivně k nohám. Doposud je hudebně podepsán pod více jak 100 filmů. K poslednímu patří mysteriózní thriller ALEX CROSS (2012).

Mimoto vytvořil sérii re-nahrávek s Královským skotským národním orchestrem pro Varèse Sarabande Records, zahrnující klasiky jako SUPERMAN, SKLENĚNÉ PEKLO, SEDMÁ SINDIBÁDOVA CESTA, TITANIC, NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI. Rád vzpomíná na spolupráci s dalším filmovým velikánem Spielbergem na snímcích MALÍ OBŘI (1994) a STRÁŽCE MOŘE (1993), rád by si to zopakoval. Široké aktivity tvůrce zahrnují též hudbu pro videohry LAIR (2007) – nominace ceny BAFTA a THE SIMS MEDIEVAL (2011).

Plodný komponista je nadále první volbou filmařů a producentů pro výraznou variabilitu napříč mnoha žánry a kvalitní spolupráci. Největší devizou tvůrce je schopnost kombinace staré školy s různými technikami a styly, včetně starobylé instrumentace a současných prvků. V roce 2005 se stal nejmladším držitelem prestižního ocenění Henry Mancini za celoživotní dílo. On sám obdivuje skladatele Ericha Wolfganga Korngolda, Alfreda Newmana, Maxe Steinera, z éry Zlatého věku Jerry Goldsmitha a Johna Williamse aj. Jeho oblíbené soundtracky jsou k filmům Blízká setkání třetího druhu a E. T. – Mimozemšťan. Aktuálně žije s rodinou a dětmi v Los Angeles. Osobní citát: „Velkou radost mi přináší pocit, že můžu stát před velkým orchestrem a poslouchat živou projekci své hudby od tolika talentovaných lidí.“
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.