Judy Holliday

Judy Holliday

Osobnostcsfd.cz

Herečka

21. června, 1921, New York City, New York, USA

7. června, 1965, New York City, New York, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1995

50 Years of Funny Females

Film - Dokumentární, Komedie


1960

Bells Are Ringing

Film - Komedie, Muzikál


1956

Závratná kariéra

Film - Komedie

Full of Life

Film - Komedie, Drama


1954

To by se mělo stát vám

Film - Komedie, Romantický

Phffft!

Film - Komedie, Romantický

Max Liebman Spectaculars

Seriál


1952

Manželský život

Film - Komedie, Drama


1950

Včera narození

Film - Komedie, Drama


1949

Adamovo žebro

Film - Komedie

Ve městě

Film - Komedie, Muzikál, Romantický


1944

Winged Victory

Film - Válečný, Drama

Greenwich Village

Film - Muzikál

Something for the Boys

Film - Komedie, Muzikál


1938

Too Much Johnson

Film - Komedie


Hostka

1958

The 12th Annual Tony Awards

Seriál - Publicistický


1957

The 11th Annual Tony Awards

Seriál - Publicistický

Životopis

Narodila se jako Judith Tuvim (“Tuvim” je hebrejský výraz pro "Prázdniny”) v New Yorku jako jediné dítě Abea a Heleny Tuvimových, žiovských imigrantů z Ruska. Matka vyučovala hře na klavír. Když jí bylo čtyři, přihlásila ji do baletní školy. O dva roky později se rodiče rozvedli. Čas ubíhal a Judy se objevila na střední škole, kde vynikla v několika hrách. Po maturitě byla odmítnuta na Yaleské škole dramatu. Rozvíjela svůj zájem o divadlo, objevila se na jevištích v Bostonu, Filadelfii, Washingtonu a New Yorku. Její prvním zaměstnáním byla mimochodem spojovatelka v Mercury Theatre vedeném Orsonem Wellesem a Johnem Housemanem.

Výborně zpívala a mimo divadel od prosince 1938 s uskupením "The Revuers" objížděla také noční kluby (doprovázel je mimojiné i Leonard Bernstein). “The Revuers” byli v New Yorku podstatnou součástí noční zábavní scény až do počátku roku 1944, kdy byli studiem 20th Century Fox angažováni do muzikálu GREENWICH VILLAGE (1944) a po neúspěšném průlomu do filmového světa se rozpadli. V té době Hollidayová chodila s režisérem a hercem Nicholasem Rayem (REBEL BEZ PŘÍČINY, IN A LONELY PLACE, JOHNNY GUITAR).

Většina materiálu, který natočila pro “Greenwich” zůstala ve střížně. Zklamaná, ale neodrazená, obsadila ještě v tomtéž roce další dvě úlohy, v SOMETHING FOR THE BOYS (1944) a WINGED VICTORY (1944) George Cukora, ve kterém dostala dokonce šanci v podobě krátkých dialogů. Nebylo to mnoho, ale ve srovnání s “Greenwichem” to byl posun vzhůru. Z Kalifornie se pak vrátila zpět do New Yorku a pokračovala na divadle. Na velké plátno se měla vrátit až po dalších pěti letech.

Broadwayský debut přišel v březnu 1945 v divadle Belasco, ve hře “Kiss Them for Me” . Ve stejném roce se také stala jednou z držitelek ceny Clarence Derwenta. Roli popletené Billie Dawnová ve hře “Včera narození” napsal Garson Kanin speciálně pro svou přítelkyni, talentovanou avšak svéhlavou Jean Arthurovou. Ta se však v důsledku různých nemocí z role po několika představeních stáhla a Kanin si na její místo vybral právě Hollidayovou (1946). Když studio Columbia zakoupilo práva na stejnojmenný film - VČERA NAROZENÍ (1950) – jeho šéf Harry Cohn neznámou Hollidayovou obsadit nechtěl. Měl zájem o Ritu Hayworthovou.

Kanin, spolu s Georgem Cukorem, Spencerem Tracym a Katharine Hepburnovou, se rozhodli Hollidayovou “propagovat” tím, že jí nabídnou klíčový post v komedii ADAMOVO ŽEBRO (1949). Do novin pak pouštěli zprávy o tom, jak svým skvělým předvedením dokonce zastínila obě hlavní hvězdy. Judy jednoduše zabodovala a Cohn jí tak šanci nakonec dal, ale až po kamerových zkouškách (údajně jen aby stanovila měřítko pro ostatní uchazečky). Za svůj oslnivý výkon ve VČERA NAROZENÍ (1950) pak získala Zlatý glóbus a Oskara pro “nejlepší herečku”, když porazila takové impozantní soupeřky jako byla Gloria Swansonová (SUNSET BOULEVARD) a Bette Davisová (VŠE O EVĚ). Jako “hloupá blondýna” byla ve filmu naprosto přesvědčivá a role Billie ji naneštěstí přiřadila k jednomu typu – její další filmové role byly vpodstatě variacemi na stejnou postavu.

V roce 1950 se Judy Hollidayová stala předmětem vyšetřování ze strany FBI, to ale “neodhalilo pozitivní důkaz o členství v Komunistické straně” a po třech měsících bylo uzavřeno (Joseph McCarthy, mladý senátor z Wisconsinu, totiž dříve prohlašoval, že má seznam komunistů ve státním sektoru. Ve skutečnosti žádná taková listina neexistovala, McCarthy se chtěl pouze zviditelnit). V roce 1952, po natočení komedie-dramatu MANŽELSKÝ ŽIVOT (1952), pak byla Judy předvolána před Senátní podvýbor pro vnitřní bezpečnost (Senate Internal Security Subcommittee), aby “vysvětlila” proč je její jméno spojováno s komunistickými organizacemi.

Přes její vysoké IQ (172), jí bylo doporučeno, aby hrála pitomečka (jako už několikrát ve filmu) a ona se tím řídila. Díky svým schopnostem se vyhnula vyzrazení osob, o kterých věděla, že jsou komunisty. Podle autora biografie, Gary Careyho, Hollidayová zamotala členům všech vyšetřovacích výborů hlavu do té míry, že byla jedinou osobou, která kdy byla předvolána a nebyla zanesena na „černou listinu“ nebo přinucena uvést konkrétní jména. V rádiu a televizi se však neobjevila po další téměř tři roky.

V roce 1954 si zahrála s tehdy nastupující mladou hvězdou Jackem Lemmonem v Cukorově komedii TO BY SE MĚLO STÁT VÁM a ještě v tomtéž roce se spolu objevili v PHFFFT!. Jejich společná “chemie” z obou filmů udělala hity. Judy pokračovala na jevišti a v muzikálech, ve filmech zřídka. V roce 1956 zazářila v komedii ZÁVRATNÁ KARIÉRA (1956) a o čtyři roky později, s Deanem Martinem, ve filmové verzi muzikálu BELLS ARE RINGING (1960) pod Minnelliho režií. Muzikál měl v roce 1956 premiéru na Broadwayi a v roce 1957 za něj získala cenu Tony pro “nejlepší muzikálovou herečku” a na divadle se tehdy šuškalo o aférce mezi ní a synem slavného otce, Sydney Chaplinem. Bylo jí devětatřicet, její jméno pomalu zdomácnělo, její výkony byly takřka dokonalé a měla ohromný talent. Jiné hry však propadly, prožila nešťastný románek s hudebníkem Mulliganem a vážně onemocněla. Zemřela po pětiletém boji s rakovinou prsu, tři týdny před svými 44. narozeninami.

Deset let (1948 – 1958) byl její manželem klarinetista a dirigent David Oppenheim. Syn Jonathan Oppenheim (narozen 1952) se stal střihačem dokumentárních filmů. Judy Hollidayová byla pohřbena byla na hřbitově Westchester Hills v Hastingsu nad Hudsonem (Hastings-on-Hudson). Na hollywoodském “Chodníku slávy” má dnes svoji hvězdu i ona.

Marek "džanik" Janík

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.