Barbara La Marr

Barbara La Marr

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1980

Hollywood

Seriál - Dokumentární, Historický


1933

The Film Parade

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1926

The Girl from Montmartre

Film - Romantický


1925

The White Monkey

Film - Drama

Heart of a Siren, The

Film - Drama


1924

Sandra

Film - Drama

The Shooting of Dan McGrew

Film - Drama

The White Moth

Film - Drama

Thy Name Is Woman

Film - Komedie, Romantický

Hello, 'Frisco

Film - Komedie, Krátkometrážní


1923

Duše na prodej

Film - Komedie, Drama, Romantický

Mary of the Movies

Film - Drama, Romantický

Poor Men's Wives

Film - Drama

Strangers of the Night

Film - Komedie, Mysteriózní

St. Elmo

Film - Drama

The Hero

Film - Drama

The Eternal Struggle

Film - Krimi, Western, Drama

Screen Snapshots, Series 3, No. 25

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

The Eternal City

Film - Válečný, Drama

The Brass Bottle

Film - Komedie

Screen Snapshots, Series 3, No. 20

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1922

Domestic Relations

Film - Drama

Zajatec na Zendě

Film - Dobrodružný, Romantický

Quincy Adams Sawyer

Film - Komedie, Drama

Trifling Women

Film - Drama, Romantický

Arabian Love

Film - Drama


1921

The Three Musketeers

Film - Dobrodružný, Akční

Výstřední muž

Film - Komedie, Romantický

Cinderella of the Hills

Film

Desperate Trails

Film - Western


1920

Flame of Youth

Film - Drama

Harriet and the Piper

Film - Drama


Archivní záběry

1938

Personality Parade

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1934

Movie Memories

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Životopis

"Mám ráda své muže, jako mám ráda své růže... na kvanta."

Barbara La Marr se narodila v roce 1896 jako Reatha Dale Watson v Yakimě, ve Washingtonu. Její otec, novinový šéfredaktor William Wallace, a matka Rosana "Rose" Watson, jež měla syna Henryho (n. 1878) a dceru Violet (n. 1881) z předchozího manželství; v roce 1886 se jim narodil syn William Watson, jenž se později ve 20. letech 20. století stal estrádním komikem pod pseudonymem "Billy Devore". Do roku 1900 žila v Portlandu, Oregonu se svými rodiči, bratrem Williamem, nevlastní sestrou Violet Ross a Violetiným manželem Arvelem Ross. Už jako dítě účinkovala v několika divadelných představeních v Tacomě, Washingtonu.

V následujích letech rodina žila v Californii a Los Angeles. V lednu 1913 Barbařina sestra Violet (tou dobou známá pod jménem Violet Ake) vzala tehdy 16 letou Barbaru na třídenní exkurzi spolu s mužem jménem C. C. Boxley. Jeli až do Santa Barbary, ale po pár dnech La Marr pociťovala, že ji nenechají vrátit se domů. Nakonec Ake a Boxley nechali La Marr vrátit se do Los Angeles poté, co si uvědomili možnost zatykače za tento únos. Každopádně tahla událost byla publikována v několika novinách a La Marr dokonce svědčila proti své sestře, avšak od případu bylo nakonec upuštěno.

Její jméno se často objevovalo na titulcích novin během příštích pár let. V listopadu 1914, kdy se vrátila z Arizony, oznámila své právě nastalé vdovství po rančerovi Jacku Lytellovi, přičemž se údajně vzali v Mexiku. A jak legenda praví; Lytell, který se při své vyjížďce na koni okamžitě zamiloval do řidičky projíždějícího automobilu, jíž nebyl nikdo jiný než La Marr. Svatba byla na druhý den. Také uvedla, že nesnese jméno Reatha a preferuje být oslovována svou přezdívkou z dětství "Beth".

Po provdání a odstěhování se se svým druhým manželem do New Yorku, si La Marr našla práci psaní scénářů a toto spojení s filmaři ji zavedlo zpátky do Los Angeles a vytvořit svůj debut v r. 1920. Během příštích pár let často hrála ve filmech a široká veřejnost o ní mluvila jako o "Nejkrásnější dívce na světě". Toto jí rapidně vystřelilo ke hvězdné slávě. Úspěšný skok se jí podařil, když se od spisovatelky k herečce dostala do filmu THE NUT (Pomatenec) z roku 1921 s Douglasem Fairbanksem, objevila se ve více než 30 filmech, napsala sedm úspěšných scénářů pro United Artists a studia Fox, tančila i v muzikálních komediích na Broadwayi. Je třeba říci, že natočila taneční úvodníky (tzv. kraťasy) v New Yorku, Chicagu, Los Angeles s různými partnery jako Rudolph Valentino a Clifton Webb.

Co se týče osobního života, La Marr se poprvé vdala ve svých 17 letech a vdaná byla nakonec pětkrát. V době své smrti byl jejím manželem herec Jack Dougherty. Několik let po její smrti vyšlo najevo, že porodila syna muži, jehož jméno nebylo nikdy zveřejněno. To dítě, Marvin Carville La Marr, bylo po její smrti adoptováno herečkou ZaSu Pitts a jejím mužem Tomem Gallerym, dítě bylo přejmenováno podle Dona Galleryho, ze kterého se později stal herec a bývalý přítel Elizabeth Taylor. Nyní žije v Puerto Vallarta v Mexiku.

Ačkoli její filmová kariéra vzkvétala, také si osvojila hollywoodský noční život s rychlým spádem, kdy v interview poznamenala, že v noci nespí více než dvě hodiny. K tomu kombinace alkoholu a drog, údajně i intenzivní diety, což ji začalo udolávat. 30. ledna 1926 zemřela na tuberkulózu a zánět ledvin ve věku pouhých 29 let v kalifornské Altadeně. La Marr má svoji hvězdu na hollywoodském chodníku slávy za své přispění filmovému průmyslu.

Šéf MGM Louis B. Mayer zvolil vystupující jméno pro herečku stříbrného plátna Hedy Lamarr právě po Barbaře, a to na její počest.

Irena "AIMÉE" Krejčová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.