Cécile Aubry

Cécile Aubry

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Režisérka, Scenáristka, Vypravečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1968

Sebastián mezi lidmi

Seriál - Rodinný


1965

Bella a Sebastián

Seriál - Dobrodružný


1957

C'est arrivé à 36 chandelles

Film

La ironía del dinero

Film - Komedie


1954

Tanz in der Sonne

Film - Muzikál


1953

Piovuto dal cielo

Film


1951

Blaubart

Film - Dobrodružný, Komedie

Barbe-Bleue

Film


1950

Černá růže

Film - Dobrodružný, Historický


1949

Manon

Film - Krimi, Drama


Režisérka

1973

Le Jeune Fabre

Seriál - Romantický


1970

Sebastian a Marie Morgana

Seriál - Dobrodružný, Rodinný


1968

Sebastián mezi lidmi

Seriál - Rodinný


1965

Bella a Sebastián

Seriál - Dobrodružný


1961

Poly

Seriál - Dobrodružný, Rodinný


Scenáristka

2020

Čarovný Poly

Film - Dobrodružný, Rodinný


2017

Belle et Sébastien

Seriál - Rodinný, Animovaný


1981

Meiken Jolie

Seriál - Dobrodružný, Animovaný


1973

Le Jeune Fabre

Seriál - Romantický


1968

Sebastián mezi lidmi

Seriál - Rodinný


Vypravečka

1961

Le Petit Mouton de Peluche

Film - Krátkometrážní, Animovaný

Životopis

Filmová kariéra francouzské herečky Cécile Aubry trvala jen několik málo let, její stopa (nejen) ve francouzské kinematografii je ale výrazná dodnes. Narodila se v Paříži jako Anne-José Madeleine Henriette Bernard, od dětství se věnovala tanci, později ve slavné škole René Simona studovala herectví. Ve svých dvaceti letech dostala první a hned hlavní filmovou roli. Do přepisu klasické literární látky pod názvem MANON (1949) ji obsadil režisér Henri-Georges Clouzot. Role Manon Lescaut se pro Cécile Aubry stala osudovou, protože film měl mezinárodní úspěch, dostalo se mu též několika ocenění a nadějná herečka prodělala raketový start mezi filmové hvězdy.

O Cécile Aubry vzápětí projevila zájem americká společnost Twentieth Fox Century, s níž herečka podepsala smlouvu, v Hollywoodu však dostala jen jednu příležitost a pak se vrátila do Evropy. Hlavní ženský part odehrála v historickém dobrodružném dramatu ČERNÁ RŮŽE (The Black Rose, 1950), které bylo nominováno na Oscara. V historickém žánru se odehrával i její další film MODROVOUS (1951), který v koprodukci několika zemí natočil francouzský režisér Christian-Jaque a byl pořízen v německé a francouzské jazykové verzi (Blaubart; Barbe-bleue). Následně točila v Itálii a ke spolupráci s německými filmaři se vrátila s muzikálem TANZ IN DER SONNE (1954). V této době se Cécile Aubry objevila i na divadelním jevišti.

V polovině 50. let se Cécile Aubry provdala; jejím manželem se stal Brahim El Glaoui, který pocházel z významné marocké rodiny (jeho otec byl pašou v Marrákeši). Aubry po uzavření sňatku prakticky rezignovala na hereckou kariéru a k filmování se vrátila jen koncem padesátých let menšími úlohami ve dvou filmech. Její manželství skončilo rozvodem a herečka se začala věnovat psaní knih pro děti. Své dětské příběhy pak nabídla pro televizní zpracování a ve vlastní režii natočila seriál POLY NA CESTÁCH (Poly, 1961), kde hlavní dětskou roli hrál její syn Mehdi El Glaoui (*1956). O několik let později pak vznikl seriál BELLA A SEBASTIAN (Belle et Sébastien, 1965), znovu s Mehdim v hlavní roli. Oba seriály zaznamenaly v 60. letech značný úspěch po celé Evropě, vysílala je i tehdejší Československá televize.

Psaní knih se Cécile Aubry věnovala i nadále, příležitostně znovu pracovala také pro televizi, od poloviny devadesátých let o sobě dávala vědět již jen sporadicky a žila v soukromí. Zemřela na rakovinu plic v červenci roku 2010.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.