Jean Chevrier

Jean Chevrier

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1972

Les Rois maudits

Seriál - Drama, Historický

Tragédie de Vérone, La

Film - Drama


1970

Lancelot du lac

Film - Drama


1969

D'Artagnan

Seriál - Dobrodružný


1967

Malican père et fils

Seriál - Krimi


1965

Esope

Film


1963

Théâtre de la jeunesse: Jean Valjean, Le

Film

Captif, Le

Film


1962

Théâtre de la jeunesse: Gavroche, Le

Film


1961

Vergini di Roma, Le

Film - Dobrodružný, Drama


1960

Gigolo, Le

Film - Drama, Romantický


1959

Trois mousquetaires, Les

Film - Dobrodružný, Historický


1957

En votre âme et conscience

Seriál


1956

Ce soir les jupons volent

Film


1955

Napoléon

Film - Drama

Les Hommes en Blanc

Film - Drama

Couteau sous la gorge, Le

Film


1954

Si Versailles m'était conté

Film - Komedie, Drama

Il vetturale del Moncenisio

Film - Drama

Grand pavois, Le

Film


1953

Horizons sans fin

Film - Dobrodružný, Drama


1952

Dents longues, Les

Film - Drama

La maison dans la dune

Film


1951

Donne e briganti

Film - Drama

Messalina

Film - Drama, Romantický, Historický


1948

Očima vzpomínek

Film - Drama, Romantický

Droit de l'enfant, Le

Film

Maitre de forges, Le

Film - Drama

Voix du rêve, La

Film - Drama


1947

Diable souffle, Le

Film - Drama

Mystérieux Monsieur Sylvain, Le

Film


1946

Ange qu'on m'a donné, L'

Film

Messieurs Ludovic

Film


1945

Falbalas

Film - Komedie, Drama, Romantický


1943

Sévillane, La

Film

Tornavara

Film

Cavalcade des heures, La

Film


1942

Andorra ou les hommes d'Airain

Film - Drama

Vrah se bojí noci

Film


1941

Bylo jich šest ..

Film - Thriller

Prière aux étoiles, La

Film


1940

L’Émigrante

Film - Komedie


1939

Trois de Saint-Cyr

Film - Dobrodružný


1937

Liberté

Film


1936

Mademoiselle ma mère

Film - Komedie

Životopis

Jean Chevrier se již koncem třicátých let zařadil mezi přední hvězdy francouzského filmu a v tomto postavení se udržel i v poválečném období, ale protože upřednostňoval spíše divadlo a jeho filmografie není ve srovnání s jinými tak početná, jeho sláva odezněla již v padesátých letech a dnes tím pádem patří mezi spíše zapomenuté osobnosti. Narodil se v Paříži jako Jean Édouard Louis Dufayard, v divadle zazářil poprvé v moderním dramatu 3200 metrů nad mořem na scéně Théâtre de l'Étoile v roce 1937. Ve stejné době debutoval i ve filmu a svou první roli gigola odehrál v nenáročné komedii SLEČNA MÁ MATKA (Mademoiselle ma mere, 1936).

Netrvalo dlouho a na Jeana Chevriera čekaly ve filmu velké a hlavní role, po jeho boku stály již velké hvězdy jako byly Josseline Gaël nebo Edwige Feuillere, své častější kreace důstojníků zahájil Chevrier s filmem TŘI ZE SAINT-CYR (Trois de Saint-Cyr, 1939). V době okupace se pak objevil v zajímavých kriminálkách POSLEDNÍ ZE ŠESTI (Le dernier des six, 1941) nebo VRAH SE BOJÍ NOCI (L'assassin a peur la nuit, 1942), ústřední pár vytvořil v koprodukčním snímku SEVILLANKA (La sévillane, 1943) se španělskou herečkou Antoninou Colomé.

Mezitím v průběhu války vstoupil Jean Chevrier na jeviště nejslavnější francouzské scény Comédie Française, kde dostal řadu umělecky významných příležitostí v domácí i světové klasice (Hamlet, Antonius a Kleopatra, Bídníci, Horatius). Spojení s Comédie Française mu mimo jiné umožnilo seznámení se slavnou herečkou Marií Bell (1900-1985), která se stala jeho manželkou. Mimoto vystupoval i na jiných scénách a v divadlech Théâtre de l'Atelier nebo Théâtre de Paris hrál v díle moderních francouzských autorů jako byli Jean Anouilh nebo Marcel Pagnol.

Z Chevrierovy poválečné filmografie si zmínku zasluhuje adaptace oblíbené literární předlohy MAJITEL HUTÍ (Le maitre de forges, 1948) nebo drama OČIMA VZPOMÍNEK (Aux yeux du souvenir, 1948), v němž byl ovšem hlavní hvězdou Jean Marais. Točil také v Itálii a velkou roli mu nabídlo například drama MESSALINA (1951) odehrávající se v antickém Římě. Poslední velkou roli ztvárnil Jean Chevrier ve filmu NEKONEČNÝ HORIZONT (Horizons sans fin, 1953), kterému se dostalo ocenění na festivalu v Cannes. V padesátých letech také stál třikrát před kamerou v historických filmech Sachi Guitryho, k tématu antických dějin se vrátil s italským filmem AMAZONKY Z ŘÍMA (Les vierges du Rome, 1961).

Spolupráce s filmem se koncem padesátých let pro Jeana Chevriera stala podružnou záležitostí, začal ale točit v televizi a nadále hrál i divadlo. Kromě domovské scény Comédie Française vystupoval například v Théâtre du Gymnase nebo Théâtre de la Madeleine. Na práci v divadle ostatně navazovala i jeho poslední filmová role v přepisu Racinovy slavné hry FEDRA (Phedre, 1968). Toto představení patřilo na jevišti k legendárním kreacím Marie Bell, která pochopitelně titulní roli hrála i ve filmu a s manželem Jeanem Chevrierem se poprvé setkala před kamerou. Později pak Chevrier hrál již jen v televizi, jeho poslední výstupy před kamerou byly spojeny s historickými seriály D'ARTAGNAN (1969) a PROKLETÍ KRÁLOVÉ (Les rois maudits, 1972).

Jean Chevrier zemřel v Paříži 13. prosince 1975 ve věku šedesáti let. Jeho manželka Marie Bell jej přežila o deset let a oba jsou pohřbeni v Monaku.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.