Huguette Duflos

Huguette Duflos

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1967

Les dossiers de l'écran

Seriál - Publicistický


1962

Petits matins, Les

Film - Komedie


1952

Jupiter

Film - Komedie, Drama


1946

Christine se marie

Film

Capitan, Le

Film


1943

Des jeunes filles dans la nuit

Film


1942

Loi du printemps, La

Film - Komedie


1938

Visages de femmes

Film

Coeur ébloui, Le

Film - Drama

Train pour Venise, Le

Film - Komedie


1937

Maman Colibri

Film

Les Perles de la couronne

Film - Komedie


1935

Martha

Film


1931

Le parfum de la dame en noir

Film - Krimi, Drama


1930

Tajemství žluté komnaty

Film - Krimi, Mysteriózní

Proces de Mary Dugan, Le

Film


1927

Chantage

Film - Drama

Palaces

Film - Drama

Yasmina

Film


1926

Homme à l'hispano, L'

Film


1924

J'ai tué!

Film - Krimi, Drama

La princesse aux clowns

Film


1923

Koenigsmark

Film


1921

Mademoiselle de la Seiglière

Film

Lily Vertu

Film


1920

L'ami Fritz

Film

Travail

Film - Drama


1916

Femme inconnue, La

Film - Krátkometrážní


1914

Droit de l'enfant, L'

Film - Krátkometrážní


1908

Zavraždění vévody Guise

Film - Krátkometrážní, Drama, Historický

Životopis

Huguette Duflos patřila k výrazným osobnostem francouzského filmu v němé éře, stejně jako řadu jiných hereček ji ale o hvězdné postavení připravil příchod zvuku, o to více se pak ale realizovala v divadle. Narodila se ve městě Limoges ve střední Francii jako Hermance Joséphine Meurs, ale vyrůstala v Tunisu (který byl tehdy francouzkou kolonií) a navštěvovala církevní školy. Nutno ale dodat, že o místě a datu narození, stejně jako o dětských letech vládnou dodnes pochybnosti, které přiživovala sama herečka, když v různých údobích života uváděla rozporné informace. Počátkem dvacátého století se rodina přestěhovala do Paříže, kde Huguette dokončila středoškolské vzdělání na Lycée Fénelon, následně pokračovala ve studiu herectví na konzervatoři. Její pedagog, herec Raphaël Duflos (1858-1946), se v roce 1910 stal jejím manželem, a i když se později rozvedli, Huguette si jeho jméno již ponechala.

Po boku svého manžela absolvovala Huguette Duflos jako dvacetiletá debut před filmovou kamerou a hrála v patnáctiminutovém titulu VRAŽDA VÉVODY DE GUISE (L'assassinat du duc de Guise, 1908), který má v historii francouzské kinematografie význam jako první snímek s originálně komponovanou hudbou výhradně pro film. V letech 1915-1927 byla Huguette Duflos angažována v nejslavnějším francouzském divadle Comédie Française, kde ztvárnila řadu významných rolí. Souběžně pokračovala i v kariéře před filmovou kamerou a v průběhu dvacátých let se z ní pomalu stala hvězda, ke spolupráci ji zvali nejvýznamnější režiséři té doby jako Louis Feuillade, Julien Duvivier nebo Léonce Perret.

V roce 1927 opustila Huguette Duflos řady Comédie Française a v průběhu následujících dvou let podnikla spolu s Mauricem Escande úspěšné divadelní turné po několika evropských zemích, mezitím se v roce 1929 rozvedla s Raphaëlem Duclosem. Jestliže do roku 1930 natočila Huguette Duflos bezmála třicet filmů, s nástupem zvuku se frekvence jejích vstupů před kameru výrazně snížila. Ještě na počátku třicátých let ale dostala výrazné příležitosti od Marcela L'Herbiera v adaptacích dobově populárních detektivních románů ZÁHADA ŽLUTÉHO POKOJE (Le mystere de chambre jaune, 1931) a VŮNĚ DÁMY V ČERNÉM (Le parfum de la dame en noir, 1931). Z její další filmografie stojí za zmínku postava holandské královny Hortensie v historickém velkofilmu PERLY Z KORUNY (Les perles de la couronne, 1937).

Ve třicátých letech se doménou Huguette Duflos stalo divadlo, vystupovala například na scénách Théâtre de la Madeleine, Théâtre de Paris nebo Théâtre de l'Athénée, a i když hrála v některých později zfilmovaných divadelních hrách, k práci před kameru byla zvána již jen zřídka, což bylo částečně dáno jejím nevyhovujícím teatrálním projevem. Důstojným završením její filmové dráhy byla role královny Marie Medicejské v dobrodružném filmu KAPITÁN (Le capitaine, 1945). Od té doby hrála již jen ve dvou filmech, naposledy to byla úloha matky jednoho z mladých hrdinů ve feministicky laděném filmu ČASNĚ ZRÁNA (Le petit matins, 1962). Mezitím ještě v padesátých let sklízela několik sezón úspěch v Comédie des Champs-Elysées v Aymého divadelní hře Clérambard.

Po posledním vystoupení na jevišti v roce 1960 žila Huguette Duflos v soukromí svého pařížského bytu, jen sporadicky se připomněla veřejnosti svými recenzemi v tisku. Zemřela v Paříži 12. dubna 1982 ve věku 84 let a je pohřbena na pařížském hřbitově Batignolles.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.