Raoul André

Osobnostcsfd.cz

Režisér, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Režisér

1974

Y'a un os dans la moulinette

Film - Komedie

Kermesse érotique, La

Film - Komedie, Pornografický


1973

Dernière bourrée à Paris, La

Film - Komedie

Serre-moi contre toi, j'ai besoin de caresses

Film


1970

Tito muži s prstem na spoušti

Film


1969

Takový hodný člověk

Film - Komedie


1968

Tito muži rodiny

Film - Komedie


1967

Le Grand Bidule

Film - Komedie


1965

Mission spéciale à Caracas

Film - Dobrodružný, Akční


1964

Ces dames s'en mêlent

Film


1963

Des frissons partout

Film - Komedie, Krimi, Akční

Dámy mají přednost

Film - Krimi, Mysteriózní, Drama


1962

Planque, La

Film - Drama


1959

Secret professionnel

Film


1958

Clara et les méchants

Film - Komedie


1957

Polka des menottes, La

Film


1956

L'Homme et l'enfant

Film - Krimi, Drama

Indiscrètes, Les

Film

Les Pépées au Service secret

Film


1955

Les Pépées font la loi

Film - Komedie, Krimi

Une fille épatante

Film

Cherchez la femme

Film


1954

Les Clandestines

Film - Krimi, Drama

Marchandes d'illusions

Film


1953

Une nuit à Megève

Film - Komedie


1951

Une fille à croquer

Film


1948

Il fiacre N. 13

Film - Drama

Assassin est à l'écoute, L´

Film - Krimi


1947

Village de la colère, Le

Film - Drama


Scenárista

1973

Serre-moi contre toi, j'ai besoin de caresses

Film

Dernière bourrée à Paris, La

Film - Komedie


1968

Tito muži rodiny

Film - Komedie


1967

Le Grand Bidule

Film - Komedie


1953

Une nuit à Megève

Film - Komedie


1948

Assassin est à l'écoute, L´

Film - Krimi

Životopis

Francouzský režisér Raoul André natočil třicet filmů, většina z nich sice propadla u kritiky, na druhou stranu je ale provázel poměrně velký úspěch u diváků, jak už to ostatně bývá. André pocházel z rodiny státního úředníka a narodil se v bývalé francouzské kolonii v Maroku, další léta pak strávil ve Francouzské Indočíně, nakonec se rodina vrátila do Francie. Raoul André původně studoval práva, pak ale přešel na Conservatoire des arts et métier, kde absolvoval filmový obor.

Od počátku třicátých let působil André jako pomocná síla u filmových režisérů, za války se propracoval k postu asistenta režie a pracoval například s Mauricem Cammage. Až po válce se odhodlal k vlastní samostatné režii a v rychlém sledu realizoval ve druhé polovině 40. let tři filmy, první z nich bylo venkovské melodrama o nerovné lásce OBEC HNĚVU (Le village de la colere, 1947). Již ve svých počátcích začal do hlavních rolí obsazovat mladou herečku Louise Carletti (1922-2002), svou pozdější manželku, jeho první filmy na postu producenta zaštítil režisér André Hugon.

Úzkou spolupráci navázal v padesátých letech se spisovatelem a scénáristou Raymondem Caillavou, jejich společným dílem bylo celkem osm filmů. Svými filmy pomáhal Raoul André budovat popularitu mladých herců, za všechny jmenujme Nicole Courcel, Philippa Lemaire nebo Raymonda Pellegrina. Týká se to samozřejmě i Louise Carletti, která vytvořila jednu z hlavních rolí ve dvou na sebe navazujících kriminálních komediích KOČKY NASTOLUJÍ PRÁVO (Les pépées font la loi, 1955) a KOČKY V TAJNÝCH SLUŽBÁCH (Les pépées au service secret, 1956); oba tyto filmy dosáhly ve své době značné divácké obliby. Mezi natáčením těchto filmů se Raoul André s Louise Carletti v prosinci 1955 oženil.

Během šedesátých let z Andrého tvorby vynikají další divácké triumfy, dva filmy s postavou agenta Jeffa Gordona, jehož hrál Eddie Constantine (JEFF GORDON, TAJNÝ AGENT – Des frissons partout, 1964; DÁMY SE PŘIPOJÍ – Ces dames s΄en melent, 1965). Kromě kriminálního žánru s nádechem parodie točil Raoul André také filmy vyloženě veseloherní, a to ve spolupráci s oblíbenými komiky té doby jako byli Darry Cowl nebo Francis Blanche, později to byl také Jean Lefebvre (TAKOVÝ PŘÍJEMNÝ CHLAPÍK – Le bourgeois gentil mec, 1968). V pozdější době ale začal zájem o jeho filmy klesat, mimo jiné to souviselo s nástupem nové generace tvůrců nové vlny, kteří zavrhovali tradiční filmařské postupy starších režisérů. Snad i proto své poslední filmy ze sedmdesátých let natočil André pod pseudonymem Jean Le Vitte, jednalo se navíc o pokleslý erotický žánr.

Z manželství s Louise Carletti měl Raoul André dceru Ariane (*1957), která je televizní moderátorkou, herečkou a také zpěvačkou. Raoul André zemřel následkem nádorového onemocnění v Paříži 4. listopadu 1992 ve věku 76 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.