Rob Grant

Rob Grant

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Tvůrce, Scenárista, Producent

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1988

Červený trpaslík

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Sci-Fi


Režisér

2005

Red Dwarf: Identity Within

Film - Komedie, Sci-Fi, Animovaný


1988

Červený trpaslík

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Sci-Fi


1984

Cleaning, The

Film - Komedie, Krátkometrážní


Tvůrce

1988

Červený trpaslík

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Sci-Fi


Scenárista

2009

Červený trpaslík - Zpátky na Zemi

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


2005

Red Dwarf: Identity Within

Film - Komedie, Sci-Fi, Animovaný


2000

The Strangerers

Seriál - Komedie, Sci-Fi


1999

Dark Ages

Seriál - Komedie


1993

Comedy Playhouse

Seriál - Komedie

10 Percenters, The

Seriál - Komedie


1992

Red Dwarf

Film - Dobrodružný, Komedie, Krátkometrážní, Sci-Fi, Drama


1988

Červený trpaslík

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Sci-Fi

Comic Relief

Seriál - Komedie


1987

Spitting Image: The Ronnie and Nancy Show

Film - Krátkometrážní

First Aids

Seriál - Dokumentární, Talk-show


1986

Spitting Image: Down and Out in the White House

Film


1984

Spitting Image

Seriál - Komedie

Pushing Up Daisies

Seriál


Producent

1988

Červený trpaslík

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Sci-Fi

Životopis

Rob Grant se narodil v Salfordu v Anglii a žil relativně normálním a spokojeným životem až do doby, než začal studovat na univerzitě v Liverpoolu. Kromě toho, že se tady pokoušel dva roky studovat psychologii, se na této instituci totiž seznámil s Dougem Naylorem. Vzniklo spojení Grant Naylor. Rob Grant a Doug Naylor se společně stali autory mnoha úspěšných rádiových pořadů jako např. "Cliché", "Son of Cliché" a "Wrinkles". Ale protože jejich honorář nedosahoval jejich představ, rozhodli se, že to zkusí v televizi. Stali se hlavními scénáristy satirické loutkové komedie "SPITTING IMAGE" televizní stanice ITV. Spolu taky napsali v roce 1983 první scénář ČERVENÉHO TRPASLÍKA, který čekal na realizaci více než tři roky. Seriál si ale nakonec našel své diváky, a tak se Grant a Naylor dál mohli věnovat psaní scénářů, až vzniklo šest sérií tohoto sci-fi sitcomu. Založili spolu také produkční společnost "Grant Naylor Productions" a od třetí série byli koproducenty seriálu.

V roce 1996 se Rob Grant rozhodl opustit "Grant Naylor Productions" i Červeného trpaslíka, jehož jediným scénáristou se tak od sedmé série stal Doug Naylor. Grant se rozhodl osamostatnit a začít pracovat zase na něčem novém. Po odchodu z "Grant Naylor Productions" založil Grant vlastní produkční společnost a nazval ji "Taken For Granted". Sci-fi seriál "THE STRANGERER" je jeden z pořadů, jehož producentem se stala Grantova společnost.

Rob Grant ale není známý jen jako jeden z "otců" RED DWARF, ale režíroval i několik jiných pořadů. V roce 1984 to byl THE CLEANING, poté několik dílů trpaslíka a v roce 1993 také THE 10%ERS. Zahrál si taktéž v několika seriálech. V ČERVENÉM TRPASLÍKOVY to bylo ve epizodě pozpátku, kde hrál kouřícího muže, v roce 1997 si zahrál v jedné epizodě SPACE CADETS a na přelomu tisíciletí se objevil v několika televizních pořadech.

Grant je ale spíše než režisér a herec známý jako scénárista a spisovatel. Na kontě má více než 10 scénářů k různým seriálům a pořadům (kromě RED DWARF je to např. SPITTING IMAGE, CARROT'S LIB, DARK AGES či nejnovější THE STRANGERES). Je autorem několika úspěšných knih o trpaslíkovy (Nekonečno vítá ohleduplné řidiče, Lepší než život, Pozpátku, Red Dwarf Omnibus a další...), ale také několika sci-fi novel a románů (Kolonie, Neschopnost či právě vycházející Fat).

Jak je vidět, Rob Grant je mužem mnoha profesí, je to režisér, producent, příležitostný herec, ale především scénárista a spisovatel. A my si ho budeme pamatovat jako autora mnoha vynikajících knih a Červeného trpaslíka.

Martin "gogos" Prokeš

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.