Elga Andersen

Elga Andersen

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1973

Le serpent

Film - Thriller


1971

Le Mans

Film - Dobrodružný, Sportovní, Akční

Zatčen na hranicích

Film - Komedie, Drama

Aux frontières du possible

Seriál - Sci-Fi, Thriller

Un omicidio perfetto a termine di legge

Film - Horor


1970

Un seul jour de la vie

Film


1969

Une soirée au bungalow

Film


1968

Piů tardi, Claire, piů tardi

Film - Horor


1967

Capitaine Singrid

Film - Dobrodružný


1966

Starblack

Film - Western

Sedmnáct let - vlasy blond

Film - Komedie, Drama


1965

DM-Killer

Film - Komedie


1964

A Global Affair

Film - Komedie

Coast of Skeletons

Film - Dobrodružný, Drama

Ein Sarg aus Hongkong

Film - Drama


1963

À toi de faire... mignonne

Film - Komedie, Krimi, Akční


1962

Kleine Gesellschaftsreise nach Paris

Film - Komedie

Scorpion, Le

Film - Krimi

L'empire de la nuit

Film - Komedie

L'Oeil du monocle

Film - Komedie, Thriller


1961

Černý monokl

Film - Komedie, Krimi


1960

I baccanali di Tiberio

Film - Komedie

Mourir d'amour

Film - Krimi

Os Bandeirantes

Film - Dobrodružný


1958

Výtah na popraviště

Film - Krimi, Drama

Dobrý den, smutku

Film - Drama

Ist Mama nicht fabelhaft?

Film - Komedie, Rodinný

Solang' die Sterne glüh'n

Film - Komedie

So ein Millionär hat's schwer

Film - Komedie


1957

Les collégiennes

Film - Drama

Polka des menottes, La

Film

Lavanderas de Portugal, Las

Film


Hostka

1961

La grande farandole

Seriál - Hudební


1957

Discorama

Seriál - Hudební

Životopis

Původem německá herečka Elga Andersen patřila v 50. a 60. letech k výrazným kráskám evropské kinematografie, její filmová kariéra však nebyla ani významná, ani dlouhá. Narodila se v Dortmundu, její vlastní jméno znělo Elga Hymen. Celou válku strávila s matkou v naději, že se její otec vrátí z fronty, což se nestalo. Zatímco matka se i po skončení války utápěla v planých nadějích, mladá Elga zatoužila po kariéře tanečnice, v kontextu s jejími pozdějšími fotografiemi je podivuhodné, že měla nízké sebevědomí a o svém vzhledu neměla nijak vysoké mínění.

Zúročila své nadání k jazykům a po úspěšných studiích odjela na stáž do Paříže. Tady byla brzy přizvána k pózování pro fotografy, stále ale ještě trpěla studem a zastávala názor, že ošklivá Němka nemůže před objektivem udělat kariéru. Netrvalo ale dlouho a stala se vyhledávanou modelkou a z předních stránek časopisů nebyla dlouhá cesta před filmovou kameru. Její debut se odehrál v rámci menší role, ovšem v jednom z nejvýznamnějších francouzských filmů padesátých let – VÝTAH NA POPRAVIŠTĚ (Ascenseur pour l′échefaud, 1956), po několika dalších menších rolích dostala větší příležitost v komedii GYMNAZISTKY (Les colégiennes, 1957), objevila se také v americkém filmu DOBRÝ DEN, SMUTKU (Bonjour, tristesse, 1958).

Na přelomu padesátých a šedesátých let byla Elga Andersen velmi vytíženou filmovou herečkou, kromě Francie točila také v Itálii, Británii, vracela se i do rodného Německa, znovu také hrála v amerických filmech točených v Evropě. Dostávala velké i menší role v různých žánrech, komediích, dramatech, kriminálkách i westernech, nutno však zároveň dodat, že téměř žádný její film nepřesáhl dobový průměr a dnes jsou vesměs málo známé. Ke cti Elgy Andersen je také na místě připomenout, že si byla vědoma svých hereckých nedostatků a vyhýbala se skutečně náročným úkolům před kamerou.

Hrála s Curdem Jürgensem (DM – KILLER, 1965), Heinzem Drachem (EIN SARG AUS HONGKONG, 1964), z amerických herců to byl například Robert Woods (STARBLACK, 1968). O poznání méně tehdy točila ve Francii, tady ale stála před kamerou dvakrát například s populárním Eddie Constantinem. Krásná herečka pochopitelně nebyla lhostejná mužům, známosti s řadou slavných osobností typu Garryho Coopera zůstávají ale spíše ve sféře senzačních fám než skutečnosti. Uvádí se také, že Gilbert Bécaud pro ni napsal svou slavnou píseň Et maintenant.

Poslední hlavní roli hrála Elga Andersen ve špionážním filmu KAPITÁNKA SINGRID (Capitaine Singrid, 1968), jejím posledním natočeným titulem byl Verneuilův HAD (Le serpent, 1973). Při mediální prezentaci tohoto filmu se seznámila s americkým producentem Peterem Gimbelem (1927-1987), za nějž se nakonec v roce 1978 provdala. S ním také přesídlila do Spojených států a zcela ukončila svou hereckou kariéru. Zemřela v New Yorku po dlouhém boji s rakovinou 7. prosince 1994 ve věku 59 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.