George Gershwin

George Gershwin

Osobnostcsfd.cz

Herec, Skladatel

Filmografie

Herec

1975

Brother, Can You Spare a Dime?

Film - Dokumentární


Skladatel

2024

Novoroční koncert České filharmonie 2024

Film - Hudební


2020

The Metropolitan Opera: The Gershwins' Porgy and Bess

Film - Hudební, Drama


2018

An American in Paris: The Musical

Film - Muzikál


2016

Orchestr Johna Wilsona hraje Gershwina

Film - Hudební


2011

Dědeček automobil

Film - Muzikál


1999

Fantazie 2000

Film - Hudební, Rodinný, Animovaný


1993

Porgy and Bess

Film


1978

Kontakt

Film - Krátkometrážní, Sci-Fi, Animovaný


1966

Porgy in Wien

Film - Hudební


1951

Američan v Paříži

Film - Muzikál, Romantický


1938

The Goldwyn Follies

Film - Muzikál, Romantický


1931

Delicious

Film - Komedie, Muzikál, Romantický


Archivní záběry

2018

Gershwin - americký vzor

Film - Dokumentární, Životopisný


1950

The Golden Twenties

Film - Dokumentární


1943

Upbeat in Music

Film - Dokumentární, Krátkometrážní, Válečný

Životopis

George Gershwin, slavný skladatel klasické, muzikálové i populární hudby a talentovaný pianista, se narodil 26. září 1898 v Brooklynu, v New Yorku. Pocházel ze židovské rodiny, jeho otec Morris Gershowitz se po emigraci ze St. Petersburgu do Spojených států seznámil s Rosou Bruskin, Gershwinovou matkou, oddáni byli 21. června 1895. Gershwinovo původní jméno bylo Jacob Gershowitz. Jeho otec jej však změnil na Gershvin, sám George poté, co nastoupil profesionální uměleckou dráhu přepsal pravopisně na Gershwin. Narodil se jako druhý ze čtyř dětí.

O hudbu se začal zajímat ve svých deseti letech, fascinován poslechem houslového koncertu přítele Maxieho Rosenzweiga. Zanedlouho pořídili Gershwinovi rodiče pro staršího syna Iru piano. K jejich překvapení však na klavír začal namísto Iry hrát George. V patnácti letech George zanechal studií a nastoupil do svého prvního zaměstnání. Působil jako “song plugger” v hudebním vydavatelství Tin Pann Alley, kam mířili začínající mladí skladatelé se svými prvotinami doufajíc v úspěch. Sám Gershwin si v sedmnácti za svou prvně zveřejněnou skladbu "WHEN YOU WANT 'EM YOU CAN'T GET 'EM, WHEN YOU'VE GOT 'EM, YOU DON'T WANT 'EM" vydělal pět dolarů. První úspěsná instrumentální skladba přišla v roce 1917 pod názvem RIALTO RIPPLES a v roce 1919 se píseň SWANEE, otextovaná Irvingem Caesarem, stala národním hitem. Mladý George se dostal do povědomí tehdejších skladatelů na slavné Broadway.

Od roku 1920 započal Gershwin spolupráci s textařem Buddym DeSylvou a společně vytvořili operu o jednom dějství BLUE MONDAY, jež je zasazena do prostředí Harlemu a je považována za předzvěst průlomové PORGY AND BESS (1935) a její SUMMERTIME. V roce 1924 spatří světlo světa muzikálová komedie LADY BE GOOD, kterou sepisují spolu s bratrem Irou. Následují skladby OH, KAY!, FUNNY FACE, STRIKE UP THE BAND, SHOW GIRL, GIRL CRAZY nebo OF THEE I SING (1931), první muzikálová komedie, jež vyhrává Pulitzerovu cenu.

Gershwinova první významná klasická tvorba spadá do roku 1924, kdy komponuje skladbu RHAPSODY IN BLUE pro orchestr a klavír. Dirigent Paul Whiteman přiměl Gershwina, ať tuto skladbu zaranžuje v jazzovém stylu. Díky Rapsodii v modrém se autor zařadil mezi nejznámější skladatele celé historie Ameriky. Při relativně krátké návštěvě Paříže, kde studoval kompozici u slavné Nadii Boulanger, napsal významnou symfonickou báseň AN AMERICAN IN PARIS. Poprvé byla uvedena 13.12.1928 ve slavné Carnegie Hall. Gershwin se proslavil také tvorbou filmové hudby, např. film DELICIOUS, THE KING OF JAZZ, a skladba THEY CAN'T TAKE THAT AWAY FROM ME k filmu Shall We Dance byla oceněna Oskarem. Dodnes jsou na filmovém plátně Gershwinovy skladby užívány v různých variacích, příkladem může být Manhattan Woodyho Allena.

George Gershwin zemřel 11. července 1937 v Los Angeles po nezdařené operaci mozkového nádoru. Jeho tvorba, např. CONCERTO IN F, byla ovlivněna jak francouzskou hudbou 20. st. (Maurice Ravel, Claude Debussy), tak ruskou a další (Alban Berg, Dmitri Shostakovich, Igor Stravinsky).

Barbora "Sareen" Petrášová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.