Nicoletta Machiavelli

Nicoletta Machiavelli

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2012

Eurocrime! The Italian Cop and Gangster Films That Ruled the '70s

Film - Dokumentární


2009

Indian Named Joe, An

Film - Dokumentární, Krátkometrážní, Western


2008

History of Dollars, A

Film - Dokumentární, Krátkometrážní, Western


1983

Fuite en avant, La

Film


1977

Mimo dobro a zlo

Film - Drama


1976

Svatý rok

Film - Komedie, Krimi

Vrah a polda

Film - Krimi, Drama


1975

Důležité je milovat

Film - Drama, Romantický

Malin plaisir, Le

Film - Krimi


1974

Ledová ňadra

Film - Thriller


1973

Tony Arzenta

Film - Krimi, Thriller, Drama

Lungo il fiume e sull'acqua

Seriál - Thriller, Drama

Storie scellerate

Film - Komedie, Krimi, Drama, Romantický, Fantasy

Coppia, La

Film

Merkwürdige Lebensgeschichte des Friedrich Freiherrn von der Trenck

Seriál - Dobrodružný

Mordi e fuggi

Film - Komedie, Krimi, Thriller, Drama


1972

L'amante dell'Orsa Maggiore

Film - Drama


1971

Muž s transplantovaným mozkem

Film - Horor, Sci-Fi, Thriller, Drama

Policeman

Film - Drama


1970

Necropolis

Film - Horor, Fantasy

Le castagne sono buone

Film - Komedie, Romantický


1969

Na řvoucích strojích do Monte Carla

Film - Komedie

Una lunga fila di croci

Film - Western

La cattura

Film - Drama

Scarabea - wieviel Erde braucht der Mensch?

Film

Femmine insaziabili

Film - Thriller


1968

Město psanců

Film - Western

Candy

Film - Dobrodružný, Komedie, Fantasy

Odia il prossimo tuo

Film - Western

Giarrettiera Colt

Film - Western

Le dolci signore

Film - Komedie

It Takes a Thief

Seriál - Drama

Temptation

Film - Drama


1967

Tváří v tvář

Film - Dobrodružný, Western

Matchless

Film - Komedie, Sci-Fi


1966

Navajo Joe

Film - Western

Balík dolarů

Film - Western, Akční

Otázka cti

Film - Komedie, Drama

Se tutte le donne del mondo

Film - Komedie, Akční

I nostri mariti

Film - Komedie, Povídkový


1965

Thrilling

Film - Komedie, Mysteriózní, Thriller

Životopis

„Většinu svých filmů jsem nikdy neviděla a nezajímají mě“, takový je nedávný výrok kdysi slavné italské herečky Nicoletty Machiavelli, která svou kariéru ukončila již před více než třiceti lety. Pochází ze severní Itálie a narodila se ve Stuffione nedaleko Modeny do starobylé rodiny, mezi její předky patří i slavný politik a spisovatel Nicolo Machiavelli (1469-1527). Díky italskému otci a americké matce vyrůstala Nicoletta ve dvojjazyčném prostředí a od dětství ovládala italštinu i angličtinu, ve Florencii pak studovala na Akademii krásných umění. Jejímu vstupu do světa filmu v polovině šedesátých let předcházela náhoda. Když americký režisér John Huston natáčel v Itálii film BIBLE (La bibbia, 1966), hledal vhodnou a neokoukanou tvář pro roli biblické Evy. Finančně se na filmu podílel významný producent Dino de Laurentiis, který měl zvláštní zálibu angažovat do kinematografie ženy se slavnými jmény. De Laurentiis bydlel v Římě ve stejném domě s Nicolettiným bratrem Brandinem a ten mu svou sestru doporučil. Nicolettina krásná tvář a jméno Machiavelli nemohly nechat slavného producenta chladným.

Zmíněnou roli Evy nakonec v BIBLI nedostala, protože režisér Huston preferoval blondýnu (hrála ji švédská herečka Ulla Bergryd), Nicoletta nicméně uzavřela sedmiletou smlouvu s de Laurentiisem a začala točit několik filmů ročně. Poprvé se mihla v povídkovém filmu THRILLING (1965), následující film OTÁZKA CTI (Una questione d′onore, 1966) pro ni již znamenal hlavní roli po boku Uga Tognazziho. Následovaly další příležitosti v různých žánrech, mezinárodní hvězdné obsazení doplnila v koprodukčních komediích MATCHLESS (1967) nebo CANDY (1968), úspěšná byla i v německém dobrodružném filmu SCARABEA – WIEVIEL ERDE BRAUCHT DER MENSCH? (1969).

Největší herecké příležitosti jí přinesl žánr spaghetti westernů, sama ovšem tyto filmy nijak nevyhledávala. Ženský prvek reprezentovala ve filmu NAVAJO JOE (1966), titulní roli pak hrála v příběhu z 19. století odehrávajícím se v Mexiku GIARRETTIERA COLT (1968), příznivé recenze jí přinesl film LA CATTURA (1969). V této době se blížila ke konci platnost smlouvy s Dino de Laurentiisem a Nicoletta Machiavelli se snažila vymanit se z žánru westernů, špionážních a dobrodružných filmů. Částečně se jí to podařilo a hrála například s Marcellem Mastroiannim (ŠPINAVÝ VÍKEND – Mordi e fuggi, 1973), za zmínku stojí i film DŮLEŽITÉ JE MILOVAT (L′important c′est d′aimer, 1975).

Několik zajímavých filmů natočila i ve Francii, dvakrát například hrála po boku Alaina Delona. Manželku titulního hrdiny ztvárnila ve filmu TONY ARZENTA (1972), objevila se i v kriminálce LEDOVÁ ŇADRA (Les seins de glace, 1974), povšimnout si jí můžeme také v posledním Gabinově filmu SVATÝ ROK (L′année sainte, 1976). V té době ovšem její herecká kariéra spěla ke svému konci. Nicoletta Machiavelli se ostatně nikdy nepovažovala za dobrou herečku, problémy jí činila spolupráce s maskéry a kostyméry, vyhýbala se i společnosti a škodily jí také jízlivé poznámky na adresu hereckých kolegů, nechvalně proslula například svým kritickým názorem na Alaina Delona.

Po natočení filmu MIMO DOBRO A ZLO (Al di la del bene e del male, 1977) ukončila Nicoletta Machiavelli hereckou kariéru a začala si užívat vydělané peníze. Cestovala po Evropě, projela i jižní Ameriku nebo Indii, provázela ji matka, k níž teprve tehdy našla cestu. Syn Nirjo se narodil v roce 1973 z krátkodobého vztahu, později se provdala za přítele z dětství, malíře Pietra. V osmdesátých letech se usadili v Kalifornii a přestože se nikdy neztotožnila se svou účastí ve spaghetti westernech, nakonec v Americe jeden čas působila jako průvodkyně v národních parcích. Uplatnila i své jazykové znalosti a byla tlumočnicí a překladatelkou, nyní působí i jako lektorka italštiny na washingtonské univerzitě. Řadu let žila v Seattlu,  život v Americe střídala s častými pobyty v rodné Itálii, znovu pracovala v cestovním ruchu a se svým současným životem byla spokojená, někdejší hereckou slávu považovala za zcela uzavřenou a nijak podstatnou část svého života, k níž se nechce vracet.

Nicoletta Machiavelli zemřela v Seattlu 15. listopadu 2015, z důvodu neznámé nemoci, ve věku 71 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.