Noëlle Adam

Noëlle Adam

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1999

Plus fort que tout

Film - Krátkometrážní, Mysteriózní


1993

De force avec d'autres

Film - Drama


1979

Miss

Seriál - Krimi


1977

L'imprécateur

Film - Drama


1972

Kde je Beta?

Film - Sci-Fi, Drama


1970

Piti Piti Pa

Film - Hudební, Komedie

La Peau de Torpédo

Film - Krimi

Lied der Balalaika, Das

Film


1969

Auvergnat et l'autobus, L'

Film - Komedie


1968

Paša

Film - Krimi, Drama

La Prisonnière

Film - Drama


1965

The Trials of O'Brien

Seriál - Drama


1961

Les mille et une nuits

Film - Fantasy


1960

Beat Girl

Film - Drama

Sergent X

Film - Drama


1958

Nevídáno, neslýcháno

Film - Komedie


1957

Smolař

Film - Komedie


Hostka

2014

Du côté de chez Dave

Seriál


2007

Un jour, un destin

Seriál - Dokumentární, Životopisný, Historický


2005

Café Picouly

Seriál - Talk-show


1976

La nuit des Césars

Seriál - Dokumentární


1948

Toast of the Town

Seriál - Hudební, Komedie, Rodinný


Archivní záběry

2016

Un Français nommé Gabin

Film - Dokumentární

Životopis

Slavná francouzská tanečnice Noëlle Adam je známá i českým divákům jako herečka v několika filmech, do širšího povědomí vstoupila také jako snacha Charlieho Chaplina. Narodila se jako Huguette Noëlle Adam na Štědrý den 1933 v přístavním městě La Rochelle. Pocházela z prostých poměrů, otec byl rybářem, matka se starala o rodinu. Noëlle již jako dítě propadla tanci a v šestnácti letech odešla do Paříže, kde se brzy prosadila jako tanečnice v kabaretech.

Počátkem padesátých let přišly i první nabídky od filmových režisérů, hrála ale jen malé role v dnes již dávno zapomenutých filmech. Povšiml si jí ale významný režisér Roger Vadim, který s důmyslným reklamním sloganem „nejkrásnější nohy v Paříži“ začal budovat její pověst. Po boku Louise de Funèse se objevila v jeho prvních významnějších filmech z padesátých let (JAKO CHLUP V POLÉVCE – Comme un cheveu sur la soupe, 1956; NEVÍDÁNO, NESLÝCHÁNO – Ni vu, ni connu, 1958), v menší roli barmanky ji pak bylo možno vidět v kriminálce PAŠA (Le pacha, 1968).

Rozruch způsobila Noëlle Adam v roce 1960. Relativně málo známá tanečnice se provdala za herce Sydneye Chaplina (1926-2009), syna slavného Charlieho Chaplina. Pozornost novinářů se upnula k rodině nevěsty a stránky časopisů plnily senzační články o tom, že syn nejslavnějšího herce na světě se oženil s dívkou z chudé rodiny (její bratr byl pokrývačem, sestra prodavačkou). Manželství s Chaplinem skončilo později rozvodem a od počátku sedmdesátých let žila Noëlle Adam se slavným hercem Serge Reggianim (1922-2004).

Ve filmu se Noëlle Adam vyskytovala spíše již jen výjimečně, i naši diváci ji ale dobře znají jako primabalerínu Evansova tanečního souboru Françoise, kterou ztvárnila ve Funèsově komedii PITI PITI PA (L′homme d′orchestre, 1970). Zatím naposledy se objevila ve filmu NEDOBROVOLNĚ S JINÝMI (De force avec d′autres, 1992) v režii svého nevlastního syna Simona Reggianiho a hrál zde také Serge Reggiani. Za Reggianiho se Noëlle Adam provdala v roce 2003, krátce před jeho smrtí.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.