Luis Mariano

Luis Mariano

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1976

Písně pro poválečnou dobu

Film - Dokumentární


1967

Le Prince de Madrid

Film - Komedie, Muzikál


1965

Les Pieds dans le plâtre

Film - Komedie


1962

Europe en chantant, L'

Seriál - Muzikál

En passant par Paris

Film - Hudební


1961

Candide ou l'optimisme au XXe siècle

Film - Komedie


1958

Sérénade au Texas

Film - Muzikál


1957

À la Jamaïque

Film - Komedie, Muzikál


1956

Zpěvák z Mexika

Film - Muzikál


1955

Napoléon

Film - Drama

Quatre jours à Paris

Film - Komedie, Muzikál


1954

Aventuras del barbero de Sevilla

Film - Komedie, Muzikál

Der Zarewitsch

Film - Muzikál


1953

La Belle de Cadix

Film - Komedie, Muzikál

Saluti e baci

Film - Komedie, Muzikál


1952

Rendez-vous à Grenade

Film

Violetas imperiales

Film - Komedie, Muzikál


1951

Andalousie

Film - Muzikál

El sueño de Andalucía

Film - Muzikál

Paris chante toujours!

Film


1950

Pas de week-end pour notre amour

Film - Muzikál


1949

Je n'aime que toi

Film - Komedie

Vedettes en liberté

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1948

Cargaison clandestine

Film - Drama

Fandango

Film


1947

Histoire de chanter

Film


1943

Escalier sans fin, L'

Film

Chant de l'exilé, Le

Film


1938

Ramuntcho

Film


Host

2005

Les grands du rire

Seriál - Talk-show


1961

La grande farandole

Seriál - Hudební


1949

Cavalcade of Stars

Seriál - Hudební, Komedie, Rodinný


1948

Toast of the Town

Seriál - Hudební, Komedie, Rodinný

Životopis

Španělský rodák Luis Mariano se prosadil jako velmi úspěšný zpěvák a později i filmový herec ve Francii, kde strávil většinu života. Celým jménem se jmenoval Luis Mariano Eusebio Gonzáles y Garcia a narodil se ve městě Irún na severu Španělska. Pocházel z prostých poměrů, jeho otec byl taxikářem a automechanikem, matka byla v domácnosti. Luis od dětství zpíval v chrámovém sboru v San Sebastianu, ve druhé polovině třicátých let se prosadil jako vokalista několika pěveckých seskupení a absolvoval i první zahraniční turné.

Po skončení španělské občanské války a nastolení fašistického režimu se rodina přestěhovala do francouzského Bordeaux, kde Luis Mariano začal studovat na konzervatoři, zároveň si přivydělával zpíváním po kabaretech. Ředitel konzervatoře v Bordeaux, proslulý dirigent Gaston Poulet, správně odhadl jeho mimořádné pěvecké schopnosti, předpověděl mu velkou budoucnost a doporučil jej do Paříže. Tam Luis Mariano přesídlil v roce 1942, ještě si doplnil pěvecké vzdělání a začal úspěšně vystupovat v operetním repertoáru v divadle Palais de Chaillot, jeho prvním úspěchem byla Donizettiho komická opera Don Pasquale.

Před filmovou kamerou stál poprvé jako herec v malé roli mladého Španěla v nepříliš zdařilém a překombinovaném melodramatu PÍSEŇ VYHNANCOVA (Le chant de l′exilé, 1943), v dalším filmu SCHODIŠTĚ BEZ KONCE (L′escalier sans fin, 1943) se již uplatnil i jako zpěvák. Tehdy také pořídil své první gramofonové nahrávky, na jevištích zpíval s Edith Piaf a jeho popularita začala stoupat.

Dodnes neuvěřitelný triumf čekal na Luise Mariana koncem roku 1945. Navázaná spolupráce s úspěšným skladatelem Francisem Lopezem vyústila v operetu Kráska z Cádizu, která překonala všechna očekávání. Na repertoáru divadla Théâtre Montparnasse se udržela pět let a na gramofonových deskách se její nahrávka prodala ve více než miliónu kopií. Traduje se dokonce, že vydavatelská společnost Pathé-Marconi musela tehdy zmodernizovat lisovací linky na gramofonové desky, aby uspokojila poptávku.

Mimořádný úspěch pochopitelně vedl i ke zvýšenému zájmu filmových producentů a krátce po roce 1945 začal Luis Mariano hrát výhradně hlavní role. Se slavnou meziválečnou hvězdou Käthe von Nagy natočil například melodramatický příběh TAJNÝ NÁKLAD (Cargaison clandestine, 1947), který ve francouzských kinech viděly přes dva milióny diváků. Podobně úspěšné byly i další Marianovy filmy, největším komerčním trhákem se stala zfilmovaná opereta ANDALOUSIE (1951) s bezmála šesti milióny diváků v kinech. Vedle dalších filmových verzí úspěšných operet nakonec došlo i na KRÁSKU Z CÁDIZU (La belle de Cadix, 1953), která opět zaznamenala značný ohlas u diváků.

Zatímco u nás v dobách studené války bylo jméno Luise Mariana neznámé, v západní Evropě i v zámoří sklízel obrovské úspěchy. Jeho filmy uváděla řada zemí, nahrávky operet i písní se těšily značné oblibě. Jako Španěl a protagonista příběhů zasazených do španělského prostředí měl Luis Mariano početné zástupy fanoušků zvláště ve španělsky mluvících zemích. Při turné po jižní a střední Americe na každém letišti čekaly davy lidí a například jeho koncertní vystoupení na stadiónu v Mexico City navštívilo bezmála 200.000 diváků. Stejně populární byl ale i v USA a Kanadě, později v uvolněných 60. letech dokonce absolvoval úspěšnou koncertní šňůru v Rumunsku.

V miliónech diváků se počítala návštěvnost i dalších Marianových filmů (ZPĚVÁK Z MEXIKA – Le chanteur de México, 1956; SERENÁDA Z TEXASU – Sérénade au Texas, 1958; v obou těchto filmech mu sekundoval populární komik Bourvil), dva filmy natočil také ve Španělsku (DOBRODRUH ZE SEVILLY – Aventuras del barbero de Sevilla, 1954) a Německu (CAREVIČ – Der Zarewitsch, 1954). Mezitím nadále hrál v operetách (Tajemství Marca Pola, 1959, Princ z Madridu, 1967), natáčel písně ve francouzštině, v šedesátých letech věnoval svou pozornost i písňovému repertoáru z rodného Španělska, zpíval také oblíbené italské kanzonety.

V plném pracovním nasazení musel Luis Mariano koncem šedesátých let ze zdravotních důvodů rezignovat na další umělecké aktivity a zemřel náhle na krvácení do mozku 13. července 1970 v Paříži ve věku 55 let. I když od jeho úmrtí uplynolo již přes čtyřicet let, jeho hrob je stále zasypán záplavou květin, většina filmů je dostupná na DVD, s jeho nahrávkami vycházejí stále hudební nosiče a vysokou sledovanost mají i jeho klipy na serveru Youtube. Luis Mariano patří dodnes k největším francouzským zpěvákům 20. století.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.