Luisa Della Noce

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1982

Identifikace ženy

Film - Drama


1970

Con lui cavalca la morte

Film - Western


1967

John il bastardo

Film - Western


1965

Giulietta a duchové

Film - Komedie, Drama, Romantický, Fantasy


1964

Oltraggio al pudore

Film - Komedie


1963

Giacobbe, l'uomo che lottò con Dio

Film - Drama


1959

Parque de Madrid

Film - Komedie


1958

L'uomo di paglia

Film - Drama


1956

Tatínek

Film - Drama


1954

L'Arte di arrangiarsi

Film - Komedie


1952

Wanda la peccatrice

Film


1951

Ultima sentenza, L'

Film - Krimi, Drama

Životopis

Italská herečka Luisella della Noce natočila pouhých dvanáct filmů, přesto zazářila v několika titulech významných režisérů. Pocházela ze severoitalského venkova, její vlastní jméno bylo Maria Luisa della Noce. Ani renomované italské zdroje nezmiňují, jaké byly její osudy v dětství a mládí, v záři filmových reflektorů se objevila až v osmadvaceti letech, kdy odehrála menší roli po boku slavných italských i francouzských herců v justičním dramatu POSLEDNÍ ROZSUDEK (L′ultima sentenza, 1951).

První větší roli hrála v Zampově černé komedii UMĚNÍ PŘIZPŮSOBIT SE (L′arte d′arrangiersi, 1954), skutečný věhlas jí ale přinesla až dvojí spolupráce s režisérem Pietrem Germim, který jí poskytl velké herecké příležitosti ve svých filmech TATÍNEK (Il ferroviere, 1956) a MUŽ TŘTINA (L′uomo di paglia, 1958). Za první ze jmenovaných Germiho snímků byla oceněna jako nejlepší herečka na mezinárodním festivalu ve španělském San Sebastian. Odtud také pramenila nabídka točit ve Španělsku a o rok později byla hvězdou španělské komedie MADRIDSKÝ PARK (Parque de Madrid, 1959).

Přes slibný start její kariéra přešla do postupného útlumu, až v polovině šedesátých let ji znovu připomněl Federico Fellini svým filmem GIULIETTA A DUCHOVÉ (Giulietta degli spiriti, 1965). V následujících letech se objevila ve dvou béčkových westernech a nedostatek zajímavých nabídek ji přiměl zcela opustit svět šoubyznysu. Znovu ji oslovil až po delší době slavný režisér Michelangelo Antonioni, jenž jí svěřil menší roli matky hlavní hrdinky ve fimu PÁTRÁNÍ PO JEDNÉ ŽENĚ (Identificazione di una donna, 1982). Od té doby žila zcela v soukromí a zemřela v Římě 16. května 2008 krátce po svých 85. narozeninách.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.