Vanna Vanni

Vanna Vanni

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie
Životopis

Italská herečka Vanna Vanni se před kamerou objevila ještě jako dítě, později odehrála velké role v bezmála třiceti filmech, svou kariéru ale dobrovolně ukončila již ve čtyřiadvaceti letech. Narodila se v Římě a první příležitost ve filmu dostala ve francouzských studiích americké společnosti Paramount, kdy odehrála malou roli v dramatu TAJEMSTVÍ LÉKAŘOVO (Il secreto del dottore, 1931). Tady vystupovala ještě pod svým skutečným jménem Maria Angelica Pegna, až později přijala umělecký pseudonym Vanna Vanni.

Častěji začala točit až ve druhé polovině třicátých let, vedlejší postavy ztvárnila v několika filmech s Vittoriem de Sicou. Do nejširšího povědomí pronikla až v letech 1938-1939, kdy jí velké i hlavní role hned v sedmi filmech svěřil režisér Gennaro Righelli. Jednalo se o společenské komedie i historické filmy (ANONYMNÍ HLAS – La voce senza volto, 1938; CHOVANKY ZE SAINT-CYR – Le educande di Saint-Cyr, 1939), nutno ale podotknout, že žádný z jejích tehdejších filmů nepřekročil průměr dobové produkce, Vanna Vanni se nicméně rychle stala hvězdou dnes zatracované éry bílých telefonů.

Vytíženou filmovou herečkou byla Vanna Vanni i za války, čtyři filmy s ní natočil režisér Giorgio Simonelli, z jejich spolupráce stojí za zmínku komedie NEHNU SE! (Non mi nuovo, 1943), kde hrála po boku členů slavné divadelní rodiny de Filippo. V odlišném žánru se objevila v kriminálce MRAKODRAPY (Grattacieli, 1943) režiséra Guglielma Gianniniho. Poslední položkou v její filmografii je komedie MĚ NEOKLAMEŠ! (Ti conosco, mascherina!, 1943), kde hrála opět s de Filippovými a také českou hvězdou Lídou Baarovou.

V roce 1944 se Vanna Vanni provdala a na další hereckou kariéru rezignovala. Zemřela v Římě 6. března 1998 ve věku 78 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.