Dria Paola

Dria Paola

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Filmografie

Herečka

1942

Pantera nera, La

Film


1940

Cuori nella tormenta

Film - Drama


1939

Loterie lásky

Film - Komedie, Muzikál

La notte delle beffe

Film - Komedie

Conquista dell'aria, La

Film

Traversata nera

Film

Cavaliere di San Marco, Il

Film

Albergo degli assenti, L'

Film - Drama


1938

Montevergine

Film

Lotte nell'ombra

Film

L'ultimo scugnizzo

Film - Komedie


1937

Pensaci Giacomino

Film


1936

Albero di Adamo, L'

Film - Komedie


1934

Fanciulla dell'altro mondo, La

Film

Il signore desidera?

Film - Komedie

Cieca di Sorrento, La

Film - Drama


1933

Fanny

Film - Komedie


1932

Pergolesi

Film - Životopisný


1931

La stella del cinema

Film - Muzikál

L'uomo dall'artiglio

Film

Il medico per forza

Film - Komedie

Vele ammainate

Film


1930

La canzone dell'amore

Film - Drama

Cortile

Film - Krátkometrážní, Drama


1929

Sole

Film - Drama


1926

Poslední dnové Pompejí

Film - Drama

Životopis

Italská herečka Dria Paola byla hvězdou třicátých let a hrála ve více než dvaceti filmech, její jméno je dodnes spojeno s prvním italským zvukovým filmem PÍSEŇ LÁSKY (La canzone dell′amore, 1930). Narodila se jako Pietra Pitteo ve městě Rovigo do dobře situované rodiny, její otec Arturo Pitteto (1877-1932) provozoval obchod se zbraněmi, matka Ione Volebele (1888-1991) provozovala slavnou kavárnu Caffé Borsa. Malá Pietra již jako dítě jevila všestranné nadání, od tří let tancovala, již v deseti letech stála na divadelním jevišti a díky podpoře matky se mohla cílevědomě připravovat na hereckou dráhu. Kromě toho získala i hudební vzdělání a hrála na klavír a housle.

Jako herečka začínala Dria Paola v rodném Rovigu v divadle Teatro Sociale, kde účinkovala pod vedením Carla Lombarda a již v patnácti letech excelovala v operetě Hraběnka Marica, krátce nato dostala i první nabídku od filmu a objevila se v Gallonově němém filmu POSLEDNÍ DNOVÉ POMPEJÍ (Gli ultimi giorni di Pompeii, 1926). Později hrála v Blasettiho filmu SLUNCE (Sole, 1929), který je dnes vnímán jako přelomová záležitost italské kinematografie po krizi dvacátých let, ve své době však neměl nijak valný úspěch a navíc se nedochoval celý, protože za války byl částečně zlikvidován.

Přípravě prvního italského zvukového filmu PÍSEŇ LÁSKY (Canzone dell′amore, 1930) byla ze strany tvůrců věnována značná pozornost, což se týkalo i pečlivého výběru hereckého obsazení. Do hlavní role studentky Lucii byla angažována Dria Paola, o doživotní slávu se ale rovným dílem podělila s další mladou hvězdou, Isou Polou. Následovaly další filmové role, vedlejší i hlavní, teprve v roce 1932 po otcově úmrtí přesídlila Dria Paola s matkou do Říma.

Dalším milníkem hereččiny filmové kariéry byla titulní role v adaptaci slavné francouzské divadelní hry FANNY (1933). Vyšší umělecké ambice měly i další tituly s její účastí, například film SLEPÁ ŽENA ZE SORRENTA (La cieca di Sorrento, 1936), který byl adaptací stejnojmenného románu, tento titul byl ovšem především exhibicí Anny Magnani. Kromě toho Dria Paola hrála i v průměrných snímcích různých žánrů a tím pádem je dnes vnímána i jako jedna z tváří později zatracované éry tzv. bílých telefonů.

Svůj poslední film, kriminálku ČERNÝ PANTER (La pantera nera, 1942), natočila Dria Paola ve dvaatřiceti letech, pak se rozhodla s dalším angažmá v kinematografii skoncovat a odešla do soukromí. Během následujících padesáti let svého života skutečně nenatočila již žádný film. Později příležitostně vystupovala v divadle i v televizi, napsala také svou autobiografii. V roce 1989 pronikla na veřejnost překvapivá informace, že využila tzv. Bacchelliho zákona, který umožňoval poskytovat finanční podporu umělcům živořícím na pokraji chudoby.

Dria Paola zemřela 12. listopadu 1993 krátce před svými 84. narozeninami zcela zapomenutá, v dějinách kinematografie jí však zůstává čestné místo hvězdy prvního italského zvukového filmu.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.