María Mercader

María Mercader

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1992

Al lupo, al lupo

Film - Komedie


1991

Il conte Max

Film - Komedie, Romantický

Casa del sorriso, La

Film - Drama


1988

Luces y sombras

Film - Fantasy


1984

Claretta

Film - Drama, Historický


1976

Giovannino

Film


1952

Dobrý den, slone!

Film - Komedie, Fantasy


1948

Il cavaliere misterioso

Film - Dobrodružný, Drama, Akční


1947

Cuore

Film - Drama

Natale al campo 119

Film - Komedie, Drama


1945

Canto della vita, Il

Film - Drama

Nessuno torna indietro

Film - Drama

Porta del cielo, La

Film


1943

La vita è bella

Film - Komedie

La primadonna

Film - Drama

Nosorožec

Film - Drama

Il treno crociato

Film - Válečný, Drama

I nostri sogni

Film

Non sono superstizioso... ma!

Film


1942

Malý garibaldovec v klášteře

Film - Komedie, Drama

Se io fossi onesto

Film - Komedie

Finalmente soli

Film

Madrid de mis sueños

Film - Komedie

L'uomo venuto dal mare

Film

Fanciulla dell'altra riva, La

Film


1941

L'attore scomparso

Film

Il re si diverte

Film - Drama

Vězeň ze Santa Cruz

Film - Drama, Romantický

Brivido

Film - Komedie, Mysteriózní, Thriller

Due cuori sotto sequestro

Film - Komedie

Marido provisional, El

Film - Komedie

La forza bruta

Film - Drama

Una famiglia impossibile

Film - Katastrofický


1940

La gerla di papà Martin

Film - Drama, Historický

Su mayor aventura

Film

Marianela

Film


1939

Musica proibita

Film - Drama, Romantický

Il segreto inviolabile

Film

Molinos de viento

Film - Muzikál

Étrange nuit de Noël, L'

Film - Krimi


1923

La bruja

Film - Komedie


Hostka

1984

Àngel Casas Show

Seriál - Hudební, Talk-show

Životopis

María Mercader pocházela sice ze Španělska, svou uměleckou dráhu i soukromý život ale spojila s Itálií, dodnes je známá jako druhá manželka Vittoria de Sicy (1901-1974). Narodila se v Barceloně do bohaté rodiny, svůj první film natočila jako devatenáctiletá ve Španělsku, jednalo se o muzikál VĚTRNÉ MLÝNY (Molinos de Viento, 1938). Poté přišly nabídky k dalšímu filmování z Francie, kde hrála hlavní ženskou roli v kriminálce ZÁHADA ŠTĚDROVEČERNÍ NOCI (L′étrange nuit de Noël, 1939).

Počátkem čtyřicátých let zamířila María Mercader do Itálie a teprve tady se jí podařilo uskutečnit svůj sen stát se velkou filmovou hvězdou. Jenom v letech 1941-1942 natočila patnáct filmů, v nichž hrála převážně hlavní role. V několika filmech hrála s Vittoriem de Sicou (KDYBYCH BYL UPŘÍMNÝ – Se io fossi onesto, 1941; NEJSEM POVĚRČIVÝ… ALE – Non sono superstiozo…ma, 1943; NEBESKÁ BRÁNA – La porta del cielo, 1945), od společného natáčení historického filmu GARIBALDISTA V KLÁŠTEŘE (Un garibaldino al convento, 1943) se datuje jejich soukromý vztah. I když se Maríi Mercader podařilo to, o čem zástupy de Sicových fanynek mohly jen snít, María se musela řadu let smířit s faktem Vittoriova dosud trvajícího manželství s Giudittou Rissone (1895-1977). Italská církev neumožnila rozvod a Vittorio s Maríou tak žili dlouhou dobu v neformálním svazku.

Mezitím María točila další filmy, nejčastěji ji ke spolupráci zval režisér Carlo Lodovico Bragaglia, za zmínku stojí i slavný Alessandro Blasetti, s nímž natočila hvězdně obsazený film ÚSTAV GRIMALDI (Nessuno torna indietro, 1945). Na dlouhou dobu svůj poslední film TAJEMNÝ RYTÍŘ (Il cavaliere misterioso) natočila v roce 1948, pak se věnovala rodině. S Vittoriem de Sicou měla dva syny, Manuela (*1949) a Christiana (*1951). Vittorio de Sica se však nikdy úplně nevzdálil od své první manželky a řadu let žil náročným životem otce dvou rodin. V roce 1954 se sice s Giudittou Rissone rozvedl a o pět let později se oženil s Maríou Mercader, obojí ale proběhlo v Mexiku a italské úřady rozvod ani sňatek neuznaly za právoplatné.

Teprve v roce 1968, kdy Vittorio i María získali občanství ve Francii, konečně uzavřeli právoplatný sňatek v Paříži. Po Vittoriově smrti (1974) vydala María Mercader autobiograficky laděnou knihu Můj život s Vittoriem de Sicou (Mia via con Vittorio de Sica, 1978), v osmdesátých letech se příležitostně začala vracet i před kamerou. V režii svého syna Christiana například natočila romantický příběh HRABĚ MAX (Il conte Max, 1991), za zmínku stojí i její účast v mezinárodně oceněném filmu DŮM ÚSMĚVŮ (La casa del sorisso, 1992).

María Mercader zemřela v Římě 26. ledna 2011 ve věku nedožitých 93 let.

Ve zkratce připomeňme ještě osobnost Maríina staršího bratra Ramóna Mercadera (1913-1978), který proslul jako mezinárodní komunistický aktivista a v roce 1940 v Mexiku zavraždil Stalinova rivala Lva Trockého. Po dvacetiletém vězení v Mexiku krátce pobýval v Československu, poté v Sovětském svazu a nakonec zemřel na Kubě. Díky své úloze v historii nakonec i on svým způsobem pronikl do filmu a ve slavném ZAVRAŽDĚNÍ TROCKÉHO (1972) mu svou tvář propůjčil Alain Delon.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.