Jimmy Gaillard

Jimmy Gaillard

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1953

Tambour battant

Film - Drama


1951

La Vie est un jeu

Film - Komedie

Musique en tête

Film - Muzikál


1949

Homme aux mains d'argile, L'

Film - Drama


1948

Nuit blanche, La

Film


1947

Erreur judiciaire

Film

Zápas ze smrtí

Film


1946

Fils de France

Film - Drama

Gringalet

Film - Komedie


1943

Mademoiselle Béatrice

Film - Drama

Feux de joie

Film - Muzikál

Arlette et l'amour

Film


1942

Amant de Bornéo, L'

Film

Grand combat, Le

Film - Drama

Prince charmant, Le

Film


1941

Chèque au porteur

Film - Komedie


1940

L'entraîneuse

Film - Drama


1939

Tourbillon de Paris

Film - Komedie, Muzikál


1938

Vie des artistes, La

Film - Dokumentární


1932

Coeur de Paris

Film - Komedie, Drama


1929

Peau de pêche

Film


1928

L'argent

Film - Drama


1927

Le Mystère de la Tour Eiffel

Film - Dobrodružný, Drama


1924

Zázrak vlků

Film - Drama

Životopis

Francouzský herec Jimmy Gaillard se před kamerou objevoval již od dětského věku, těžké zranění jej ale donutilo opustit hereckou dráhu v necelých čtyřiceti letech. Pocházel z Lyonu a již v dětském věku se začal věnovat tanci, k němuž měl značné pohybové nadání. Zábrany neměl ani před filmovou kamerou a menší dětské role odehrál v několika umělecky významných počinech dvacátých let (ZÁZRAK VLKŮ – Le miracle des loups, 1924; PENÍZE - L′argent, 1928).

V době dospívání odešel Gaillard do Spojených států, kde se úspěšně věnoval tanci i zpěvu v různých formách jevištní prezentace. Po zkušenostech v New Yorku se v roce 1938 vrátil do Francie a znovu začal točit filmy. Menší i větší role hrál ve filmech různých žánrů, za zmínku stojí dramaticky laděné tituly jako HOSTESKA (L′entraineuse, 1938) s Michèle Morgan v hlavní roli nebo JUSTIČNÍ OMYL (Erreur judiciaire, 1947), kde hrál jednu z hlavních rolí. Hlavní roli mu přinesl také dramatický příběh z doby osvobození SYN FRANCIE (Fils de France, 1945), který měl i značný úspěch u diváků v kinech.

Jako tanečník a zpěvák však našel větší uplatnění v nenáročných komediích s výraznou hudební složkou. Takové snímky s ním točili osvědčení tvůrci tohoto žánru jako Jean Boyer (ŠEK NA DORUČITELE – Cheque au porteur, 1941) nebo André Berthomieu (SLABOCH – Gringalet, 1947), počátkem padesátých let vytvořil dvě velké role ve filmech Georgese Combreta.

V roce 1952 byl Jimmy Gaillard vážně zraněn při autonehodě a trvalé následky jej zcela vyřadily z dalších uměleckých aktivit. Několik dalších epizodních výstupů před kamerou bylo již nevýznamných a od poloviny 50. let žil v soukromí. Později se angažoval v charitě a v rámci nadace La roue tourne se věnoval podpoře podobně zdravotně postižených. Zemřel v Nice 17. dubna 1985 ve věku 68 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.