Annibale Ninchi

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1963

Osm a půl

Film - Komedie, Drama, Fantasy


1962

Konstantin Veliký

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický, Historický

Lancieri neri, I

Film - Dobrodružný, Drama, Akční

Horace 62

Film - Krimi, Drama


1961

Jaká slast žít

Film - Komedie

Les grandes personnes

Film - Drama

Un soir sur la plage

Film - Thriller, Drama


1960

Sladký život

Film - Drama


1959

Vento del Sud

Film - Drama


1955

Adriana Lecouvreur

Film - Drama

Non c'è amore più grande

Film - Drama


1950

Il diavolo in convento

Film - Komedie


1937

Pád Kartága

Film - Válečný, Drama, Historický


1936

Fiordalisi d'oro

Film

Životopis

Italský herec Annibale Ninchi se celý život věnoval hlavně divadlu, na svém kontě má ale i několik zajímavých rolí v zásadních filmech italské kinematografie. Narodil se v Bologni do rodiny vojenského inženýra, v roce 1903 začal studovat na dramatické škole ve Florencii a před první světovou válkou vystřídal jako herec několik divadelních společností. V letech 1911-1913 působil v římském divadle Teatro Argentina, poté již vedl vlastní divadelní společnost.

Již v roce 1909 se Annibale Ninchi objevil před kamerou (CARMEN, 1909), v následujících letech ale film nijak nevyhledával a během němé éry natočil jen dalších pět snímků. V divadle mezitím sklízel úspěchy, jako málokterý jiný italský herec se věnoval oživování díla starých řeckých klasiků, proto také často vystupoval v Řecku, v letech 1926-1927 absolvoval sérii vystoupení v Alexandrii. Později zaujal několika velkými roli v Shakespearových tragédiích, věnoval se ale i jiným autorům (Carlo Goldoni), kromě toho psal své vlastní divadelní hry.

Po delší přestávce se znovu uplatnil ve filmu a režisér Carmine Gallone jej angažoval do titulní role historického velkofilmu PÁD KARTÁGA (Scipione l′Africano, 1937). Tento počin měl ve své době značný úspěch, byl uveden na festivalu v Benátkách, dnes je ale vnímán jako skrytá propagace a obhajoba fašistického režimu. K práci před kamerou se Ninchi vrátil až v padesátých letech, odehrál několik menších rolí v historických filmech (ADRIANA LECOUVREUR, 1955), k větším hereckým úkolům jej přizvali francouzští filmaři (DOSPĚLÍ – Les grandes personnes, 1960).

Vedle divadla a filmu spolupracoval Annibale Ninchi s rozhlasem, kde interpretoval stěžejní díla světových autorů (Čekání na Godota), znovu se i před mikrofonem vracel k řecké klasice. Své herecké zkušenosti zúročil také jako pedagog a vyučoval na Národní akademii dramatických umění. I když jeho filmografie není početně bohatá, podařilo se mu ji uzavřít víc než důstojně, když si jej Federico Fellini cíleně vybral do postav otců hlavního hrdiny (Marcello Mastroianni) ve filmech SLADKÝ ŽIVOT (La dolce vita, 1960) a 8 ½ (1963).

Annibale Ninchi zemřel v Pesaru na pobřeží Jadranu 15. ledna 1967 ve věku 79 let. Na cestu k divadlu přivedl i své příbuzné, bratra Carla a sestřenici Ave, herectví se věnoval i jeho syn Arnoldo Ninchi (*1935).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.