Hélène Perdrière

Hélène Perdrière

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1980

Vie de Pierre de Coubertin, La

Film - Životopisný, Drama


1979

Belle vie, La

Film


1974

Přízrak svobody

Film - Komedie, Drama

Nouvelles d'Henry James

Seriál - Drama


1967

Les dossiers de l'écran

Seriál - Publicistický


1958

La caméra explore le temps: Le mysérieux enlèvement du sénateur Clément de Ris

Film - Drama, Historický


1955

Kdyby všichni chlapi světa

Film - Dobrodružný, Drama


1954

Jeu de l'amour et du hasard, Le

Film - Komedie


1951

Topaze

Film - Komedie


1950

Un certain monsieur

Film - Krimi

Rome express

Film - Krimi

Mystère à Shanghai

Film - Krimi, Mysteriózní


1949

Mystère de la chambre jaune, Le

Film - Krimi

Parfum de la dame en noir, Le

Film - Krimi


1948

Maitre de forges, Le

Film - Drama

Člověk člověku

Film - Drama


1947

Route sans issue

Film - Drama


1946

Couple idéal, Le

Film


1945

Nuits d'alerte

Film - Drama

Jeux de femmes

Film - Komedie


1939

Trois de Saint-Cyr

Film - Dobrodružný

Le père Lebonnard

Film - Komedie


1935

Gangster malgré lui

Film - Komedie

Marmaille, La

Film

Le bébé de l'escadron

Film


1934

Jeanne

Film - Drama


1933

Merveilleuse tragédie de Lourdes, La

Film


1932

Foule hurle, La

Film

Mon coeur balance

Film


1930

Tajemství žluté komnaty

Film - Krimi, Mysteriózní

Bobul, král taškařů

Film - Komedie

Životopis

Francouzská herečka Hélène Perdrière byla po většinu své umělecké dráhy spjata s nejslavnějším francouzským divadlem Comédie Française, což do značné míry omezovalo její možnosti uplatnit se ve filmu. Narodila se do bohaté rodiny v Asnières, její rodiče byli značně konzervativního smýšlení, divadlo pro ně byla vulgární záležitost a slovo herečka znamenalo bezmála totéž, co prostitutka. Hélène však po první návštěvě divadla zcela propadla jeho kouzlu a přes odpor rodičů odešla studovat herectví na pařížskou konzervatoř, mezitím prošla také průpravou ve slavné dramatické škole René Simona.

Konzervatoř dokončila v roce 1928 s první cenou v oboru komedie a tento fakt prakticky předznamenával automatický vstup na scénu Comédie Française, kde strávila první tři roky své umělecké dráhy. Odehrála zde středně velké role převážně ve francouzském repertoáru, jako mladá dívka se ale necítila dobře v majestátní a ctihodné instituci, v roce 1931 proto odešla na lidovější scény (Théâtre Michel, Théâtre du Gymnase). Počátkem třicátých let se také objevila ve filmu, jejím debutem byla komedie KRÁL PODFUKÁŘŮ (Le roi des resquilleurs, 1930), první hlavní roli dostala v melodramatickém příběhu VELKÉ POKÁNÍ (La merveilleuse tragédie des Lourdes, 1933).

Během třicátých let pak hrála v dalších deseti filmech, které však nepřesáhly dobový průměr, těsně před válkou zastupovala ženský prvek v jinak mužském obsazení filmu z vojenského prostředí TŘI ZE SAINT-CYR (Trois de Saint-Cyr, 1939). Pak musela na pět let rezignovat na další kariéru, protože se otevřeně postavila proti Němcům a okupaci Francie. Na druhou stranu, po osvobození se neváhala zastat umělců obviněných z kolaborace (za své propuštění jí vděčil například slavný dramatik Sacha Guitry).

Hned po válce začala znovu točit filmy, z její filmografie té doby stojí za zmínku adaptace oblíbené literární předlohy MAJITEL HUTÍ (Le maitre des forges, 1947), hlavní role jí přinesla nová filmová zpracování populárních detektivních románu Gastona Lerouxe VŮNĚ DÁMY V ČERNÉM (Le parfum de la dame en noir, 1949) a ZÁHADA ŽLUTÉHO POKOJE (Le mystère de la chambre jaune, 1949). Největší komerční úspěch zaznamenal film NOČNÍ POPLACH (Nuits d′alerte, 1946), v němž vytvořila pár s tehdy populárním Rogerem Pigautem.

V roce 1952 se Hélène Perdrière vrátila do Comédie Française, což vysvětluje její omezení práce pro film – vedení prestižní scény nevidělo rádo své herce před kamerou. Stačila se nicméně objevit ještě v Pagnolově filmu TOPAZE (1951), kde hrála s Fernandelem, menší roli pak dostala ve slavném příběhu o mezinárodní solidaritě KDYBY VŠICHNI CHLAPI SVĚTA (Si tous les gars du monde, 1955). Na jevišti Comédie Française hrála především v díle francouzských klasiků, jako byli Molière, Beaumarchais, Labiche a další (Měšťák šlechticem, Figarova svatba, Mrtvá královna, Hry lásky a náhody), ojedinělou zkušenost učinila i s divadelní režií (Marivauxova hra Druhé překvapení lásky v roce 1957).

Po více než dvaceti letech znovu opustila Comédie Française a v roce 1975 přijala angažmá v divadelní společnosti Renaud-Barrault a jejím tehdejším působišti v Théâtre d′Orsay. Tady však působila jen jednu sezónu a poté odešla do penze. Mezitím ještě dostala poslední nabídku od filmu a v roli staré tety se mihla v Buñuelově PŘELUDU SVOBODY (Le fantôme de la liberté, 1974), několik menších příležitostí pak dostala ještě v televizi.

Hélène Perdrière byla dvakrát provdaná, jejím prvním manželem byl dramatik, scénárista a spisovatel Serge Veber (1897-1976), podruhé se vdala za Jeana Mochota, manažera u letecké společnosti Air France. Zemřela 27. srpna 1992 ve věku 82 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.