Jeanne Aubert

Jeanne Aubert

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1971

Madame êtes-vous libre?

Seriál - Komedie


1966

Un monde nouveau

Film - Drama


1962

Ennemis, Les

Film


1957

L'Amour est en jeu

Film

Sénéchal le magnifique

Film - Komedie


1937

La Belle de Montparnasse

Film - Komedie

Mirages

Film - Drama

Souris bleue, La

Film - Komedie


1936

Une femme qui se partage

Film

À nous deux, madame la vie

Film - Drama

Grand refrain, Le

Film - Komedie, Muzikál, Drama

Passé à vendre

Film


1935

Époux scandaleux, Les

Film

Cherchez la Femme

Film - Krátkometrážní, Muzikál


1929

Possession, La

Film

Životopis

Francouzská zpěvačka a herečka Jeanne Aubert se narodila v Paříži do zajímavých rodinných poměrů – její otec byl šlechtického původu, matka naopak pocházela z nižších vrstev a před svatbou pracovala jako prodavačka květin. Právě matka promítla do dcery své někdejší neukojené ambice a směřovala malou Jeanne již od dětství na uměleckou dráhu. Již v pěti letech stála Jeanne Aubert na jevišti divadla Théâtre du Châtelet, později studovala zpěv a tanec, jako osmnáctiletá byla angažována do slavného kabaretu Casino de Paris.

Souběžně s jevištním působením dostala i první nabídku od filmařů a v roce 1929 natočila svůj debut POSEDLOST (La possession, 1929). S tímto filmem začíná nová etapa jejího pracovního i soukromého života. Více než padesátkrát viděl tento snímek americký průmyslník Nelson Morris (1891-1955), bohatý a úspěšný výrobce masných výrobků v Chicagu. Ten se nakonec vydal do Francie, Jeanne Aubert odvezl s sebou do Ameriky a oženil se s ní. Jeanne však chtěla pokračovat v umělecké kariéře, což se Morrisovi – stejně jako jiným boháčům ženatým s herečkami – nelíbilo a následoval rozvod.

Po rozchodu s Morrisem účinkovala Jeanne Aubert na Broadwayi, v Americe natočila také dva krátké hudební filmy, v roce 1935 se ale vrátila zpět do Francie. Odrazilo se to také na její participaci před kamerou a v následujícím roce hrála v pěti filmech. Vedlejší roli hrála například ve SKANDÁLNÍM MANŽELSTVÍ (Les epoux scandales, 1935), známější je ale její postava operetní hvězdy Léone da Vinci z hudebního filmu MARKÝZOVY ŽENY (Le grand refrain, 1937), který byl ve své době uveden i v Československu.

Mezitím se znovu prosadila jako úspěšná operetní a muzikálová zpěvačka, kromě vystupování na pařížských scénách hostovala také v Londýně, na gramofonové desky nahrávala úspěšné songy. Muzikálovou scénu opustila v roce 1942, později byla ale znovu přizvána k práci před kamerou, s Fernandelem hrála v komedii SENECHAL JE NEJVĚTŠÍ (Sénéchal le magnifique, 1957), po boku začínající Annie Girardot se objevila v rodinném justičním dramatu LÁSKA JE HRA (L′amour est un jeu, 1957). Počátkem šedesátých let hrála matku hlavního hrdiny v dramatu NEPŘÁTELÉ (Les ennemis, 1961), následovalo ještě několik menších úloh. Ojedinělým vystoupením ve slavné Millerově hře Po pádu se vrátila i k divadlu (režíroval Luchino Visconti v Théâtre du Gymnase v roce 1965).

Jeanne Aubert zemřela v Paříži 6. března 1988 ve věku 82 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.