Henri Garat

Henri Garat

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1943

Fou d'amour

Film


1942

Annette et la dame blonde

Film


1941

Valet maître, Le

Film


1939

Chemin de l'honneur, Le

Film


1938

Ma soeur de lait

Film - Komedie

Ça... c'est du sport

Film - Komedie

Au soleil de Marseille

Film - Komedie

Femmes collantes, Les

Film - Komedie

La présidente

Film - Komedie

Accroche-coeur, L'

Film - Komedie, Drama


1937

Fauteuil 47, Le

Film - Komedie

Fille de la Madelon, La

Film - Drama

The Girl in the Taxi

Film - Muzikál

Chaste Suzanne, La

Film - Komedie

Souris bleue, La

Film - Komedie

Amour veille, L'

Film - Komedie, Drama


1936

Un mauvais garçon

Film - Komedie, Muzikál, Drama

Gais lurons, Les

Film - Komedie


1935

Dieux s'amusent, Les

Film

Valse royale

Film - Romantický, Historický


1934

Prince de minuit

Film

On a volé un homme

Film - Drama


1933

Štědrý večer

Film - Muzikál, Romantický

Une femme au volant

Film

Adorable

Film - Komedie, Muzikál, Romantický


1932

Étoile disparait, Une

Film - Komedie

Il est charmant

Film

Simone est comme ça

Film - Komedie

Un rêve blond

Film


1931

Fille et le garçon, La

Film

Congrès s'amuse, Le

Film - Komedie

Flagrant délit

Film

Princesse, à vos ordres!

Film - Komedie

Rive gauche

Film

Delphine

Film


1930

Deux mondes, Les

Film - Válečný, Drama

Le chemin du paradis

Film - Komedie


Archivní záběry

1977

Ciné Follies

Film - Dokumentární

Životopis

Henri Garat patřil k populárním představitelům romantických milovníků francouzské kinematografie třicátých let 20. století, jeho kariéra ale vzala za své ještě před koncem druhé světové války. Narodil se v Paříži a pocházel z umělecké rodiny, jeho otcem byl divadelní herec a kabaretiér Édouard Garassu, známý pod pseudonymem Garet, matka Césarine Lévy byla zpěvačkou. Díky rodičům se Henri již jako dítě objevoval na jevišti, ve dvacátých letech účinkoval v populárních pařížských kabaretech Casino de Paris a Moulin Rouge. Po otci byl hercem, po matce zdědil jisté nadání ke zpěvu a jako zpívající herec začal sklízet značné úspěchy.

Před filmovou kamerou debutoval krátce po příchodu zvuku a jeho prvním filmem byla komedie ZJEVNÝ ZLOČIN (Flagrant délit, 1930), v níž byla jeho partnerkou hvězda němé éry Blanche Montel. Skutečnou slávu mu přinesly nedlouho poté francouzské verze úspěšných německých filmů s Lilian Harvey v hlavní roli (CESTA DO RÁJE – Le chemin du paradis, 1930; TANČÍCÍ KONGRES – Le congrès s′amuse, 1931). Na počátku třicátých let se dvojice Lilian Harvey – Henri Garat objevila v pěti filmech, spolupráce skončila odchodem Lilian do Hollywoodu. Garat pak našel novou partnerku, anglickou herečku Meg Lemonnier, s níž natočil například dobově velmi úspěšnou komedii SIMONE SE MÁ (Simone est comme ça, 1932). Tento film režíroval původem český režisér Karel Anton, který pak Garata angažoval i do dalších filmů. Antonův ŠTĚDRÝ VEČER (Un soir de réveillon, 1933) je považován za Garatův nejlepší film. Kromě úspěchů v kinech se značné popularitě těšily i Garatovy filmové písně vydávané na gramofonových deskách.

Mezitím dostal Henri Garat jednu příležitost i v Hollywoodu a s německým režisérem Wilhelmem Dieterlem natočil v Americe muzikál ADORABLE (1933). Po návratu do Francie točil další nenáročné komedie a sentimentální melodramata bez vyšších uměleckých ambicí. Ještě jednou se vrátil ke spolupráci s Lilian Harvey a naposledy spolu vytvořili ústřední pár v situační komedii VESELÉ KOPY (Les gais lurons, 1936). Mezitím Henri Garat absolvoval bouřlivé peripetie v soukromém životě a během krátké doby se stihl čtyřikrát oženit a čtyřikrát rozvést. Svým způsobem jeho soukromou situaci odrážela komedie NEODBYTNÉ ŽENY (Les femmes collantes, 1938), v níž se nenapravitelnému sukničkáři na radnici ve svatební den sejdou čtyři nevěsty.

Ještě v letech 1937-1938 točil Henri Garat několik filmů ročně, pak ale jeho kariéra začala upadat. Za války jej filmoví režiséři vyhledávali již jen výjimečně, připomeňme například film ANETTA A PLAVOVLÁSKA (Annette et la dame blonde, 1942), který byl uveden i v našich kinech. Henri Garat úplně nezvládl hvězdnou slávu a následný pád, koncem třicátých let se stal závislým na kokainu a po komerčním fiasku svých posledních filmů upadl do depresí. Minulostí se staly i jeho extravagance ze třicátých let, kdy měl vlastní jachtu a letadlo a koupil si i zámek. V roce 1944 odešel do Švýcarska, kde se zotavoval ze svých melancholických stavů. Koncem čtyřicátých let se znovu objevil v Paříži, několik pokusů o comeback však skončilo fiaskem – jméno Henri Garat již nikoho nezajímalo.

Henri Garat zemřel v Hyères na Azurovém pobřeží 13. srpna 1959 ve věku 57 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.