Liù Bosisio

Liù Bosisio

Osobnostcsfd.cz

Herečka

30. ledna, 1936, Milano, Lombardie, Itálie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1986

Báječný Fantozzi

Film - Komedie


1983

Taxikář

Film - Komedie, Drama


1982

Sázka, co se neodmítá

Film - Komedie


1980

Milenci na neděli

Film - Komedie, Povídkový


1976

Tragéd Fantozzi

Film - Komedie

XX. století

Film - Válečný, Drama, Historický


1975

Fantozzi

Film - Komedie


1974

Lumacone, Il

Film - Komedie


1973

Flesh for Frankenstein

Film - Horor, Sci-Fi, Drama


1972

Podsvětí

Film - Komedie, Krimi


1969

Realtà romanzesca

Film - Dokumentární


1966

Tardone, Le

Film - Komedie


1962

La cuccagna

Film - Drama

Životopis

Louise Bosisio Mauri se narodila 30.ledna 1936 v Miláně. V tomto italském městě rovněž vystudovala uměleckou školu dramatického umění „l'Accademia di Arte drammatica“. Ve světě showbyznysu je známá pod jménem Liu Bosisio.

Vztah k herectví se u ní projevuje již v útlém věku, jak sama vzpomíná : „Když jsem byla malá a chodila jsem do školky, byl tam uprostřed velký obývací pokoj a pamatuji si, jak jsem tam recitovala báseň. Všude kolem seděli děti, některé na židlích, jiné na zemi. Mám mlhavou vzpomínku na to, co se dělo dál ... potlesk, smích ... a pamatuji si přesně, že jsem cítila hrdost ...“ . Někde tady Liu Bosisio zažila první herecký úspěch.

Na prknech, které znamenají svět, začíná Liu okolo roku 1953/54 v ochotnickém divadle akademie v Miláně. Ve filmu debutovala v roce 1962 v roli Diany. Tento snímek LA CUCCAGNA byla hned zkušenost po boku Ugo Tognazziho či zpěváka a skladatele Luigiho Tenca. Ve stejném roce jí Dino Risi obsadil do role Adeliny ve filmu LA MARCIA SU ROMA, kde se opět objevuje Tognazzi a také Vittorio Gassman. Když Liu vzpomíná na tyto první snímky, mluví o své plachosti a tom, že se tenkrát velice styděla. V roce 1980 se objevila jako Anna ve filmu SUNDAY LOVERS, nebo si také zahrála například i ve filmu Alberta Sordiho IL TASSINARO (1983) v roli hysterické reportérky.

Když Luciano Salce režíroval první dva snímky známé série filmů o neúspěšném úředníčkovi s názvy FANTOZZI (1975) a TRAGÉD FANTOZZI (1976) obsadil do role manželky Piny právě Liu. V dalších dílech, která již režíroval Neri Parenti se jako Pina proslavila Milena Vukotič. Z důvodu různorodých představ Villaggia, Parentiho i Bosisio o postavě Piny, Liu tuto roli přenechala Mileně. V roce 1986 se ovšem Liu v roli Piny objevuje znovu a to ve snímku SUPERÚČETNÍ. Na otázky novinářů, proč ještě jednou vzala tuto roli, odpovídá tím, že třetí film přijala z důvodu koupě domu pro syna.

Roku 1976 společně s režisérem Peppinem Venetuccim napsali divadelní adaptaci prvního Dostojevského románu CHUDÍ LIDÉ. Ta po svém úspěchu byla v roce 1977 převzata i italským rozhlasem (RAI) a několikrát reprízována.

V Itálii je Liu velice oblíbená a obsazovaná v dabingu. Mezi nejznámější „propůjčené“ hlasy patří jistě Marge Simpson z amerického kresleného seriálu. Dále je to třeba japonský animovaný Spank (HELLO SPANK) či CHARLIE BROWN.

Od roku 1998 je Liu uměleckou ředitelkou del Piccolo v Miláně. Liu se ne jen v Itálii proslavila vytvářením trojrozměrných koláží speciální keramické techniky Raku (starobylá japonská technika pro výrobu keramiky). Asymetrie, nepravidelnost a nepředvídatelnost jsou prvky, které charakterizují raku keramiku.

V roce 2009 vydala Liu s Marinou Thomas autobiografickou knihu Il Carbonio nell´Anima (volně přeloženo uhlík v duši). Uhlík má mnoho podob a v této knize představuje jemné i hrubé aspekty života, v knize jsou vzpomínky od úplného dětství, přes adolescenci až ke staršímu věku. V knize věnuje mnoho stránek své zemřelé matce, která byla vždy její velkou oporou.

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.