Lilla Brignone

Lilla Brignone

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Vypravečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1982

Delitti, amore e gelosia

Film


1977

Pianeta Venere

Film - Drama


1976

Tatarská poušť

Film - Válečný, Drama

Ach, Serafino!

Film - Komedie, Romantický

Per amore

Film - Drama, Romantický


1973

Zlomyslnost

Film - Komedie, Fantasy

Lehký hřích

Film - Komedie


1972

Camorra

Film - Krimi, Drama


1969

Orgasmo

Film - Thriller, Drama


1968

La Bambolona

Film - Komedie


1967

I promessi sposi

Seriál - Drama


1965

La figlia del capitano

Seriál - Drama, Historický


1964

Coriolano: eroe senza patria

Film - Dobrodružný, Drama, Akční


1963

Nejkratší den

Film - Komedie, Válečný

Císařská Venuše

Film - Drama, Romantický

Nesnadná láska

Film - Komedie, Povídkový

Tutto il bello dell'uomo

Film

Marito in condominio, Un

Film - Komedie

Rocambole

Film - Dobrodružný, Krimi, Akční


1962

Zatmění

Film - Drama

Monaca di Monza, La

Film - Drama

Attico, L'

Film - Komedie


1961

Fantasmi a Roma

Film - Komedie, Fantasy


1960

La novice

Film - Drama


1959

Bouřlivé léto

Film - Drama, Romantický


1958

Pezzo, capopezzo e capitano

Film - Komedie


1957

Sny ve skříni

Film - Drama


1956

La Fiaccola Sotto il Moggio

Film - Drama

La risaia

Film - Drama


1953

Donne proibite

Film - Drama


1951

Abbiamo vinto!

Film - Komedie


1945

Scadenza 30 giorni

Film - Drama

Porte chiuse

Film - Drama

Processo delle zitelle

Film - Drama


1942

Žertovná večeře

Film - Drama


1937

Pensaci Giacomino

Film


1936

Lo smemorato

Film

Trenta secondi d'amore

Film


1935

Passaporto rosso

Film

Il serpente a sonagli

Film - Krimi, Mysteriózní, Drama


1934

Teresa Confalonieri

Film - Drama, Historický


Vypravečka

1960

Stendalì: Suonano ancora

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Životopis

Italská herečka Lilla Brignone patřila k významným osobnostem poválečného divadla, odehrála ale také bezmála padesát vedlejších rolí ve filmu. Lilla, vlastním jménem Adelaida, pocházela z umělecké rodiny a narodila se v Římě. Jejím otcem byl dlouhodobě úspěšný režisér Guido Brignone (1886-1959), matka Lola Brignone-Visconti (1891-1924) byla divadelní a filmovou herečkou, v oblasti umění se pohybovali i další příbuzní, například teta z otcovy strany, herečka Mercedes Brignone (1885-1967).

Lilla Brignone se díky rodičům od dětství seznamovala se světem filmu a divadla. S herectvím na jevišti začínala Lilla v patnácti letech a není nijak překvapivé, že debut před filmovou kamerou absolvovala pod režijním vedením svého otce Guida, v jehož historickém filmu TERESA CONFALONIERI (1934) se objevila v menší roli šlechtičny na plese. Poté dvakrát točila s režisérem Gennarem Righellim, který jí poskytl větší příležitost v adaptaci Pirandellovy hry ROZMYSLI SI, JAKOUBKU (Pensaci Giacomino, 1937). Jinak se ale Lilla Brignone v počátcích své herecké dráhy filmu spíše vyhýbala a preferovala divadlo, kde jí cenné zkušenosti předávali významní herci jako Ruggero Ruggeri nebo Memo Benassi.

K vrcholům svého divadelního herectví dospěla Lilla Brignone po druhé světové válce, kdy byla několik let členkou Teatro Piccolo v Miláně. Na této scéně pracovala s významným režisérem Giorgiem Strehlerem a podávala pozoruhodné výkony v shakespearovském repertoáru (Romeo a Julie, Richard III., Zkrocení zlé ženy, Bouře, Macbeth), v ruské klasice (Racek, Zločin a trest), ale i v díle dalších zahraničních dramatiků. V Miláně se také odehrálo setkání s hercem Giannim Santucciem (1911-1989), který se stal jejím životním partnerem, později založili vlastní divadelní společnosti a vytvořili jeden ze stěžejních párů italského poválečného divadla.

I když byla značně vytížená divadlem, počátkem 50. let se Lilla Brignone začala vracet před filmové kamery, především v dramatickém žánru ve vedlejších rolích prezentovala zajímavé psychologické portréty žen ve zlomových životních situacích. Připomeňme alespoň film RÝŽOVÁ POLE (La risaia, 1956) nebo i u nás uvedené SNY VE SKŘÍNI (I sogni nel cassetto, 1957), kde ztvárnila matku hlavní hrdinky. Podobnou postavu pak hrála ve filmu BOUŘLIVÉ LÉTO (Estate violenta, 1959). Její úlohy matek vyvrcholily v Antonioniově filmu ZATMĚNÍ (L'eclisse; 1962).

Co se týče divadla, sluší se připomenout několikerou spolupráci s režisérem Luchinem Viscontim koncem padesátých let (Čarodějky ze Salemu, Slečna Julie). Kromě divadla a filmu rozšířila Lilla Brignone své aktivity také o dabing, mluvila například za americkou hvězdu Katharine Hepburn nebo za francouzské herečky Simone Signoret a Anouk Aimée. Mezitím přišla šedesátá léta, která byla pro Lillu Brignone obdobím největšího pracovního vytížení před kamerou. Od rolí matek přešla k postavám žen z nejvyšší společnosti (CÍSAŘSKÁ VENUŠE - Venere imperiale, 1963), velké příležitosti jí přinesly i dobově oblíbené televizní seriály (KAPITÁNSKÁ DCERKA - La figlia di capitano, 1965; SNOUBENCI - I promessi sposi, 1967). Poslední větší role ve filmu hrála v komediích ZLOMYSLNOST (Malizia, 1973) a LEHKÝ HŘÍCH (Peccato veniale, 1974).

Během sedmdesátých let působila Lilla Brignone v divadle Teatro Stabile v Janově, kde zazářila v představeních Kdo se bojí Virginie Woolfové nebo Přízraky od Henrika Ibsena. Po profesní stránce se pak i ve vyšším věku umělecky vyvíjela pod vedením mladého nadějného divadelního režiséra Giancarla Sepe (Dům Bernardy Alby, Tanec smrti). Jako jedna z nejlepších interpretek díla Luigiho Pirandella se krátce před smrtí představila ve hře Každý má svou pravdu.

Lilla Brignone zemřela následkem nádorového onemocnění v Římě 24. března 1984 ve věku sedmdesáti let. Až do smrti ale neúnavně pracovala, chystané premiéry představení Williamsovy hry Tramvaj do stanice touha se však nedožila.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.