Kerima

Kerima

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1972

The Love Box

Film

The Adventurer

Seriál - Dobrodružný


1962

Jessica

Film - Komedie, Drama


1960

La notte del grande assalto

Film - Dobrodružný, Drama, Akční


1959

Il mondo dei miracoli

Film - Komedie


1958

The Quiet American

Film - Thriller, Válečný, Drama, Romantický

La rivolta dei gladiatori

Film - Dobrodružný


1956

Goubbiah, mon amour

Film - Drama, Romantický


1955

Země faraonů

Film - Drama, Historický

Cavalleria rusticana

Film - Drama

Io sono la primula rossa

Film

Tam tam mayumbe

Film - Dokumentární


1953

La lupa

Film - Drama

La nave delle donne maledette

Film - Dobrodružný, Drama


1952

Outcast of the Islands

Film - Dobrodružný, Drama

Životopis

Krásná Alžířanka Kerima je tak trochu záhadou evropské poválečné kinematografie, vynořila se odnikud, aby v padesátých letech odehrála středně velké role ve filmech britských, amerických, francouzských, hlavně ale italských, a pak zase z očí veřejnosti zmizela. Víme o ní, že se narodila v Ažírsku a že koncem 40. let začínala jako modelka a tanečnice, vzhledem k příslušnosti Alžírka do francouzského koloniálního systému je pravděpodobně, že se snažila prosadit v Paříži a tady si jí povšimli filmoví producenti.

Jejím filmovým debutem byl britský dobrodružný film režiséra Carola Reeda VYHNANEC Z OSTROVŮ (Outcast of the islands, 1951), který byl adaptací osvědčené literární předlohy Josepha Conrada. Film se natáčel na Srí Lance a Kerima tady ztvárnila Aissu, dceru domorodého náčelníka, do níž se zamiluje hlavní hrdina Peter Willems (Trevor Howard). Nutno dodat, že Kerima tu nedostala žádný prostor k mluvenému projevu, svou exotickou krásou ale dokázala zaujmout i v němé úloze. Dodejme také, že Kerima se při tomto natáčení seznámila s později významným filmovým tvůrcem Guy Hamiltonem, který tehdy působil jako Reedův asistent režie.

Po tomto úspěšném debutu dostala Kerima další velkou příležitost v podobě titulní role v italském filmu Alberta Lattuady VLČICE (La lupa, 1952), hlavní roli hrála i v dobrodružném a mezinárodně obsazeném dobrodružném snímku LOĎ PROKLETÝCH ŽEN (La nave delle donne maledette, 1953). V obou těchto filmech se setkala se švédskou kráskou May Britt, s níž pak hrála i ve filmu SEDLÁK KAVALÍR (Cavalleria rusticana, 1955). Točila i ve Francii a s Jeanem Maraisem vytvořila ústřední pár v dobrodružném titulu GOUBBIAH, MÁ LÁSKA (Goubbiah, mon amour, 1956). V mezinárodním měřítku ji znovu zviditelnil americký film ZEMĚ FARAÓNŮ (Land of the Pharaohs, 1955), který režisér Howard Hawks natáčel v Itálii a Egyptě.

Exotický zjev umožňoval Kerimě vytvářet před kamerou ženy různých národností, v americkém milostném příběhu z doby války TICHÝ AMERIČAN (The Quiet American, 1958) hrála vietnamskou dívku, naopak španělskou herečku ztvárnila v italském filmu SVĚT ZÁZRAKŮ (Il mondo dei miracoli, 1959). Počátkem šedesátých let ukončila svou hereckou kariérou účastí na americkém filmu s mezinárodním obsazení JESSICA (1962). Mezitím se znovu setkala s již zmíněným Guy Hamiltonem a stala se jeho manželkou, od té doby žije v soukromí.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.