Christiane Martel

Christiane Martel

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Filmografie

Herečka

1962

Tharus figlio di Attila

Film - Dobrodružný, Drama, Akční


1961

Ojos tapatios

Film - Muzikál, Drama

Juana Gallo

Film - Válečný, Drama

Leoni al sole

Film - Komedie

Bílá růže

Film - Thriller, Drama


1960

Infierno de almas

Film - Krimi, Thriller, Drama

Urlatori alla sbarra

Film - Muzikál, Drama

El padre Pistolas

Film - Komedie, Western, Drama

Póker de reinas

Film - Komedie, Muzikál, Drama

Sanremo - La grande sfida

Film

Impaciencia del corazón

Film - Drama, Romantický


1959

Tipi da spiaggia

Film

The Little Savage

Film - Dobrodružný

Yo pecador

Film - Muzikál, Drama

Estampida

Film - Dobrodružný, Western


1958

¡Viva el amor!

Film - Komedie, Romantický


1957

Cien muchachas

Film - Komedie, Muzikál


1956

Corazón salvaje

Film - Drama

Una lección de amor

Film - Drama, Romantický

Adán y Eva

Film - Drama

Bataclán mexicano

Film - Komedie, Muzikál, Drama


1955

So This Is Paris

Film - Muzikál

Abajo el telón

Film - Komedie, Drama


1954

Rails Into Laramie

Film - Western

Yankee Pasha

Film - Dobrodružný, Romantický


Hostka

1986

Élection de Miss France

Seriál

Životopis

Bývalá Miss Universe Christiane Martel je dnes již řadu let významnou celebritou v Mexiku a věnuje se především charitě, v 50. letech dvacátého století byla ale také vytíženou filmovou herečkou. Narodila se v Paříži a její vlastní jméno zní Christiane Magnani. V roce 1953 se zúčastnila soutěže Miss Francie a umístila se na třetí pozici, i když některé zdroje uvádějí, že vyhrála. Byla vybrána, aby ve stejném roce reprezentovala Francii na druhém ročníku Miss Universe, který se konal v Kalifornii. Zvítězila a jako historicky druhá Miss Universe získala mimo jiné sportovní vůz, kolekci drahých šperků a také půlroční smlouvu s filmovou společnosti Universal.

Christiane Martel se ostatně svými hereckými ambicemi netajila, v rozhovorech prohlašovala, že hraní ve filmu ji láká více než cokoliv jiného a již před příjezdem do Spojených států měla za sebou tři malé role ve francouzských filmech. S dalšími finalistkami Miss Universe se objevila jako dívka v harému ve filmu YANKEE PASHA (1954), po další menší roli ve westernu ŽELEZNICE DO LARAMIE (Rails Into Laramie, 1954) ji více zviditelnil muzikál TAKOVÁ JE PAŘÍŽ (So This Is Paris, 1955) s Tony Curtisem v hlavní roli.

V rámci svých společenských povinností se v roce 1953 setkala s Ronnie Marengem, dědicem sítě obchodních domů K&M. Jejich svatba v lednu 1954 byla velkolepou událostí se sedmi stovkami hostů, obřad zaznamenaly tři televizní štáby a desítky fotografů. Jejich románek měl ale jepičí život - již po třech měsících podala Christiane žádost o rozvod; manžel ji údajně bil, věnoval se více alkoholu a svým přátelům a kromě toho jí zakazoval hrát ve filmech. Jejich rozvod plnil stránky novin a časopisů téměř po celý rok 1954.

V roce 1955 dostala Christiane Martel první nabídky z Mexika a o rok později opustila Hollywood. V Mexiku hrála hlavní role například v dramatu DIVOKÉ SRDCE (Corazón salvaje, 1956) nebo v biblickém příběhu ADAM A EVA (Adán y Eva, 1957). Nejen že v Mexiku našla druhý domov, ale znovu se tu také provdala. V roce 1961 se jejím druhým manželem stal Miguel Alemán Velasco (*1932), syn bývalého mexického prezidenta Miguela Alemána Valdése (1900-1983). Je pochopitelné, že takový sňatek byl opět sledovanou společenskou událostí za účasti mnoha významných hostů.

Koncem padesátých let se Christiane Martel ještě jednou vrátila do Hollywoodu kvůli hlavní roli ve filmu LITTLE SAVAGE (1959), více nabídek ale v této době dostala z Itálie. Nadále ale zůstávala filmovou hvězdou v Mexiku, širšího ohlasu - i na zahraničních filmových festivalech - dosáhly filmy jako BÍLÁ RŮŽE (Rosa blanca, 1961) nebo válečný snímek JUANA GALLO (1961). Svou filmovou kariéru ukončila v šestadvaceti letech italským filmem z žánru sandálu a meče THARUS, SYN ATTILŮV (Tharus figlio di Attila, 1962).

Od počátku šedesátých let se Christiane Martel věnovala rodině, narodily se jí čtyři děti, tři dcery a syn. Manžel Miguel Alemán Velasco se původně prosadil jako úspěšný podnikatel v médiích, po otcově vzoru se později dal na politiku a v letech 1998-2004 byl guvernérem mexického státu Veracruz. Christiane Martel se mezitím začala věnovat charitě, objevuje se ale i v soutěžích krásy, v letech 1988, 1994 a 2002 byla porotkyní Miss Mexiko, v roce 1978 i porotkyní Miss Universe, tehdy konané v Mexiku. Zatím naposledy ji veřejnost mohla vidět v prosinci 2011 jako čestného hosta Miss Francie.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.