Alessandra Panaro

Alessandra Panaro

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2019

La notte è piccola per noi

Film - Drama


2006

Una bella vacanza: Buon compleanno Dino Risi!

Film - Dokumentární


1976

La madama

Film - Komedie


1965

Poklad Aztéků

Film - Dobrodružný, Western

Pyramida boha slunce

Film - Dobrodružný

30 Winchestrovek pro El Diablo

Film - Western


1964

Sandok, il Maciste della giungla

Film - Dobrodružný, Drama, Akční


1963

Kat z Benátek

Film - Dobrodružný, Historický

Moloch

Film - Dobrodružný, Drama, Akční


1962

Syn kapitána Blooda

Film - Dobrodružný, Akční

Ulisse contro Ercole

Film - Dobrodružný, Fantasy, Akční

Il colpo segreto di d'Artagnan

Film - Dobrodružný


1961

Mariti a congresso

Film

Volubile

Film - Komedie

Pecado de amor

Film - Muzikál, Drama


1960

Rocco a jeho bratři

Film - Drama


1959

Chudáci milionáři

Film - Komedie

Cigarettes, whisky et petites pépées

Film

Il raccomandato di ferro

Film - Komedie

Cerasella

Film - Komedie, Romantický

Avventura a Capri

Film - Komedie

Ragazzi dei parioli, I

Film - Komedie


1958

Totò, Peppino a fanatička

Film - Komedie

Te doy mi vida

Film

Amore e chiacchiere (Salviamo il panorama)

Film - Komedie, Drama


1957

Chudí fešáci

Film - Komedie

Lazzarella

Film - Komedie

Chudinky krasavice

Film - Komedie

La trovatella di Pompei

Film


1956

Cantando sotto le stelle

Film

Mamma sconosciuta

Film - Drama

Miliardari, I

Film

Guardia, guardia scelta, brigadiere e maresciallo

Film - Komedie


1955

Destinazione Piovarolo

Film - Komedie

Zamilovaní

Film - Komedie, Drama

Campanile d'oro, Il

Film


1954

Barcaiolo di Amalfi, Il

Film


Archivní záběry

1975

Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca

Film - Komedie, Životopisný, Historický

Životopis

Italská herečka Alessandra Panaro zazářila v řadě filmů různých žánrů v 50. a 60. letech, její sláva je ale dnes již minulostí. Pochází z Říma a jako dospívající dívka se poprvé objevila v televizi. Její krása neušla vlivným filmovým režisérům a ve druhé polovině padesátých let natočila přes dvacet filmů. Jejím debutem byla bezejmenná role ve filmu PŘEVOZNÍK Z AMALFI (Il barcaiolo di Amalfi, 1954), první větší příležitost jí nabídl slavný Mauro Bolognini v romantickém snímku složeném z několika milostných příběhů ZAMILOVANÍ (Gli innamorati, 1955).

Skutečnou slávu zajistil mladé herečce až Dino Risi, který ji obsadil do jedné z hlavních rolí ve dvou na sebe navazujících veselohrách CHUDÍ, ALE KRÁSNÍ (Poveri ma belli, 1956) a KRÁSNÁ, ALE CHUDÁ (Belle ma povere, 1957). První z nich byl v roce 1956 nejúspěšnějším italským titulem v kinech, druhý již tolik ne, Alessandra Panaro však svou popularitu podpořila dalším úspěšným filmem LAZARKA (Lazzarella, 1957), kde hrála titulní roli po boku začínajícího Terence Hilla. Stala se jednou z oblíbených představitelek rozverných a temperamentních dívek a slečen a žánr italské veselohry konce padesátých let měl novou ikonu.

Kromě filmu se Alessandra Panaro nadále věnovala i práci v televizi, s hereckou kolegyní Lorellou de Luca (s níž hrála ve výše zmíněných komediích Dina Risiho) se pravidelně objevovala v televizní hudební soutěži Il musichiere, která se v Itálii v letech 1957-1960 těšila značné popularitě. Znovu točila ale i filmy, mimo jiné také ve Francii, kde se objevila například v historickém snímku KDYBY O TOM VĚDĚL KRÁL (Si le roi savait ça, 1958), absolvovala také další filmové setkání s Terence Hillem (TŘEŠNIČKA – Cerasella, 1959).

V roce 1960 jí bylo dvacet let, měla za sebou bezmála pětadvacet filmů a již jen menší část kariéry před sebou. Čekal na ni ale ještě jeden milník v práci před kamerou a rolí snoubenky jednoho z hlavních hrdinů ve slavném filmu ROCCO A JEHO BRATŘI (Rocco e i suolli fratelli, 1960) vstoupila i do dějin světové kinematografie. Na přelomu padesátých a šedesátých let se Alessandra Panaro objevila v několika filmech tzv. sandálu a meče, například ve snímku ODYSEUS KONTRA HERKULES (Ulisse contro Ercole, 1961) hrála Helenu Trojskou, podobné role ztvárnila i v některých dalších filmech té doby, poté přešla k dobrodružnému žánru a ženský prvek zastupovala ve filmech PYRAMIDA BOHA SLUNCE (Die Pyramide des Sonnengottes, 1965) nebo POKLAD AZTÉKŮ (Der Schatz der Azteken, 1965), v nichž hrála s Lexem Barkerem.

Na delší dobu se pak Alessandra Panaro odmlčela a znovu až po deseti letech se objevila v menší roli v komedii LA MADAMA (1976). Pak se stáhla do ústraní, dávné zástupy obdivovatelů zmizely a v soukromí žije dodnes, nyní již prakticky bez zájmu veřejnosti. Je podruhé provdaná, jejím prvním manželem byl švýcarský bankéř Jean-Pierre Sabet, který zemřel v roce 1983. V roce 1992 se jejím druhým manželem stal italský herec a režisér Giancarlo Sbragia (1926-1994), který však zemřel již dva roky poté.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.