Elsa de Giorgi

Elsa de Giorgi

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1991

Zproštěn viny

Film - Komedie

Poussière de diamant

Film - Drama


1975

Saló aneb 120 dnů sodomy

Film - Válečný, Drama


1963

Rogopag

Film - Komedie, Povídkový, Drama


1948

Manù il contrabbandiere

Film - Krimi


1946

Il tiranno di Padova

Film


1943

Sant'Elena piccola isola

Film - Drama, Historický

Locandiera, La

Film


1942

Fra' Diavolo

Film

Tentazione

Film - Drama


1941

Maschera di Cesare Borgia, La

Film - Drama


1940

Capitan Fracassa

Film


1939

Zločin beze svědků

Film

Due milioni per un sorriso

Film - Komedie

La voce senza volto

Film


1938

Montevergine

Film

Sposa dei re, La

Film - Historický

La mazurca di papà

Film - Komedie


1936

Ma non è una cosa seria

Film


1934

L'eredità dello zio buonanima

Film - Komedie

Teresa Confalonieri

Film - Drama, Historický

Porto

Film

Signora Paradiso, La

Film


1933

Ninì Falpalà

Film

T'amerò sempre

Film - Drama, Romantický

L'impiegata di papà

Film - Komedie


Hostka

1982

Maurizio Costanzo Show

Seriál - Rodinný, Talk-show

Životopis

Italská herečka Elsa de Giorgi byla filmovou hvězdou 30. a 40. let dvacátého století, později se uplatnila také v divadle a prosadila se především jako spisovatelka. Pocházela ze starobylé, ovšem nijak významné šlechtické rodiny ze střední Itálie, narodila se ve starobylém přímořském letovisku Pesaro na Jadranu. Svůj mladistvý půvab nabídla fotografům a jako osmnáctiletou ji angažoval režisér Mario Camerini pro hlavní roli v romantickém filmu BUDU TĚ STÁLE MILOVAT (T'amero sempre, 1933).

Ještě v roce 1933 natočila dva filmy a v následujících letech se stala vyhledávanou herečkou. Elsa de Giorgi bývá dnes řazena mezi hvězdy tzv. éry bílých telefonů. V jejím případě to ovšem není úplně přesné; tato dnes často zatracovaná epocha italské kinematografie zahrnuje zejména společenské komedie a melodramata, v nichž bílý telefon byl známkou luxusu továrnických vil a ředitelských kanceláří, zatímco Elsa de Giorgi hrála především v historických filmech, v nichž se telefony pochopitelně nevyskytovaly. Hrála například kněžnu Jablonowskou v Brignonově snímku TERESA CONFALONIERI (1934), hlavní roli Napoleonovy milenky Desirée Clary ztvárnila v historické komedii KRÁLOVA NEVĚSTA (La sposa dei re, 1938).

Režisér posledně jmenovaného filmu Duilio Coletti jí pak poskytl příležitosti v hlavních ženských rolích v dalších kostýmních filmech ZLOČIN BEZE SVĚDKŮ (Il fornaretto di Venezia, 1939), KAPITÁN FRACASSE (Capitan Fracassa, 1940) nebo MASKA CESARA BORGII (La maschera di Cesare Borgia, 1941). Nutno nicméně přiznat, že se objevila i v průměrných titulech zasazených do současnosti (drama s kriminální zápletkou POKUŠENÍ - Tentazione, 1942, s maďarskou hvězdou Zitou Szeleczky v hlavní roli). Poslední větší roli odehrála Elsa de Giorgi v adaptaci Goldoniho hry MIRANDOLÍNA (La locandiera, 1944).

Mezitím se Elsa de Giorgi provdala, jejím manželem se stal výrazně starší šlechtic hrabě Alessandro Contini Bonacossi (1878-1955), spolu s ním se za druhé světové války zúčastnila protifašistického odboje. Po ovdovění měla poměr s významným spisovatelem Italem Calvinem (1923-1985), který byl naopak bezmála o půlstoletí mladší než její bývalý manžel. Svůj bystrý intelekt projevila v bohaté korespondenci s Calvinem, která byla později vydána tiskem. Publikovala také svůj deník z doby války, v němž mimo jiné vzdala hold odvaze svého manžela (I coetanei, 1955). Jako spisovatelka se pak uplatnila i v následujících letech, zatímco herecká kariéra byla upozaděna, v čemž kopírovala osud řady svých vrstevnic a hvězd předválečné kinematografie.

Po patnáctileté odmlce se objevila v menší roli v povídkovém filmu TVAROH (Ro.Go.Pa.G, 1963), jako paní Maggi v úloze vypravěčky ji pak diváci mohli zaznamenat v kontroverzním Pasoliniho projektu SALÓ ANEB 120 DNŮ SODOMY (Salo o le 120 giornate di Sodoma, 1975). Příležitostně opět účinkovala v divadle nebo televizi.

Elsa de Giorgi zemřela v Římě 12. září 1997 ve věku 82 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.