Jean Le Poulain

Jean Le Poulain

Osobnostcsfd.cz

Herec, Scenárista

12. září, 1924, Marseille, Francie

1. března, 1988, Paříž, Île de France, Francie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1983

Tartuffe

Film - Komedie


1981

Signé Furax

Film - Komedie, Mysteriózní

Podvodník z povolání

Seriál - Dobrodružný, Komedie

Staline est mort

Film - Drama

Le Bourgeois gentilhomme

Film - Komedie


1979

Je te tiens, tu me tiens par la barbichette

Film - Krimi, Muzikál, Drama


1976

Histoires de voyous: Le concierge revient tout de suite

Film


1975

Divine

Film - Komedie

Rudý Ibis

Film - Komedie, Krimi, Thriller


1974

Ursule et Grelu

Film - Komedie


1973

La jument du roi

Film


1970

Nepije, nekouří, nedroguje, ale ... povídá!

Film - Komedie

Sortie de secours

Film

Et qu'ça saute!

Film - Komedie


1968

Sbohem, Berto!

Film - Komedie

Un drôle de colonel

Film


1964

Les Gorilles

Film - Komedie


1963

Roi du village, Le

Film - Komedie


1962

Tajnosti Paříže

Film - Drama, Romantický

Znamení lva

Film - Drama

Arsen Lupin kontra Arsen Lupin

Film - Komedie, Krimi

L'empire de la nuit

Film - Komedie

Le gorille a mordu l'archevêque

Film - Komedie, Drama


1961

Le Sahara brûle

Film - Dobrodružný

Livreurs, Les

Film


1959

Hrbáč

Film - Dobrodružný, Romantický, Akční

Gala de l'union

Seriál


1948

Aventures des Pieds-Nickéles, Les

Film - Komedie


Scenárista

1989

Interdit au public

Film - Komedie


Host

1987

La Nuit des Molières

Seriál - Dokumentární


1981

7 sur 7

Seriál - Publicistický


1975

Midi-Première

Seriál - Talk-show


1971

Entrez sans frapper

Seriál - Talk-show


1956

En direct de...

Seriál - Dokumentární

Životopis

Francouzský herec Jean Le Poulain zasvětil svou uměleckou dráhu hlavně divadlu, krátce před smrtí byl ostatně i generálním ředitelem nejslavnějšího pařížského divadla Comédie Française, v několika filmových rolích se s ním nicméně mohli seznámit i naši diváci. Le Poulain pocházel z Marseille, dětství ale strávil s rodiči v Kambodži, která tehdy spadala pod francouzskou koloniální správu. Po návratu do Francie zamířil do Paříže, kde studoval herectví nejprve v proslulé škole René Simona, později i na Národní konzervatoři, kterou dokončil v roce 1949 s první cenou v oboru komedie.

Vzápětí po absolutoriu byl angažován významným režisérem Jeanem Vilarem do souboru Théâtre National Populaire, kde se setkal s kvalitními hereckými osobnostmi (Gérard Philipe, María Casares, Daniel Sorano) a také s bohatým repertoárem, jak klasickým (Molière, Corneille, Shakespeare), tak i moderním (B. Brecht, H. Pinter, J. P. Sartre), hrál také v oblíbených komediích G. Feydeaua (Brouk v hlavě, Dáma od Maxima). Titulní roli Fausta ztvárnil v Marlowově hře Tragická historie o doktoru Faustovi (Théâtre de l'Oeuvre, 1951-1952), což byla také jeho první divadelní režii. Jako režisér se pak uplatňoval souběžně s herectvím v divadlech Théâtre de Vieux Colombier, Théâtre des Bouffes Parisiens, ale také na divadelních festivalech.

Herci z Théâtre National Populaire nebyli až na výjimku Gérarda Philipa ze strany filmu oslovováni nijak často, Jean Vilar se ostatně na filmové umění díval s despektem. Jean Le Poulain se tak k prvním filmovým rolím dostal až koncem padesátých let. Jako tulák se objevil v Rohmerově ZNAMENÍ LVA (Le signe du lion, 1959), větší roli zákeřného intrikána Peyrollese hrál ve slavném Hunebellově HRBÁČOVI (Le bossu, 1959) s Jeanem Maraisem. André Hunebelle jej pak oslovil i pro jeden ze svých dalších filmů, TAJNOSTI PAŘÍŽE (Les mystères de Paris, 1962), opět s Maraisem v hlavní roli.

V průběhu šedesátých let hrál Jean Le Poulain v několika průměrných komediích, ovšem v režii slavných filmových tvůrců jako byli Edouard Molinaro (ARSENE LUPIN KONTRA ARSENE LUPIN - Arsène Lupin contre Arsène Lupin, 1962) nebo Jean Girault (GORILY - Les gorilles, 1964; SMĚŠNÝ PLUKOVNÍK - Un drôle de colonel, 1968). Jako zavražděný pokladník Gruson se objevil po boku Annie Girardot ve filmu NEPIJE, NEKOUŘÍ, NEDROGUJE.. ALE POVÍDÁ (Elle boit pas, elle fume pas, elle drague pas.. mais elle cause, 1970), jedinou větší příležitost dostal ve dvojici s Danielle Darrieux ve filmu BOŽSKÁ (Divine, 1975). Jestliže film k němu zůstával skoupý, od šedesátých let nacházel Jean Le Poulain bohaté uplatnění, kde účinkoval především v adaptacích divadelních her nebo seriálech, komunistického politika Beriju si zahrál v televizním filmu STALIN JE MRTVÝ (Staline est mort, 1981).

V roce 1978 byl Jean Le Poulain angažován jako herec do nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française, kde se znovu herecky uplatnil v dílech domácích klasiků (Brouk v hlavě, Dáma od Maxima, Měšťák šlechticem). V letech 1986-1988 zastával v Comédie Française post generálního ředitele. Před filmovou kamerou se mezitím naposledy objevil v bohatě obsazené komedii PODEPSÁN FURAX (Signé Furax, 1980).

Jean Le Poulain zemřel náhle následkem infarktu 1. března 1988 ve věku 63 let. Po jeho smrti byla do funkce ředitelky Comédie Française historicky jako první žena jmenována herečka Claude Winter.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.