Véra Norman

Véra Norman

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1954

Corsaires du Bois de Boulogne, Les

Film

Une balle suffit

Film - Krimi

La Neige était sale

Film - Drama


1953

Rozmarná Caroline

Film - Komedie, Romantický

Cet homme est dangereux

Film - Dobrodružný


1952

Un jour avec vous

Film

Violetas imperiales

Film - Komedie, Muzikál

Torticola kontra Frankensberg

Film - Krátkometrážní


1951

Au pays du soleil

Film

Petites Cardinal, Les

Film

Sérénade au bourreau

Film


1950

Le Tampon du Capiston

Film - Komedie

Ma pomme

Film - Komedie, Muzikál

Homme de la Jamaïque, L'

Film

Lady Paname

Film - Drama


1949

Mission à Tanger

Film - Drama

Grand rendez-vous, Le

Film

Retour à la vie

Film - Povídkový, Drama


1948

La renégate

Film - Drama


1946

Rose de la mer, la

Film

Rouletabille joue et gagne

Film - Krimi


1945

Échec au roy

Film - Komedie

Životopis

Francouzská herečka Véra Norman hrála po druhé světové válce středně velké role ve více než dvaceti filmech, dnes je ale její kariéra dávno uzavřenou kapitolou. Narodila se v Paříži, pocházela ale z rodiny ruských emigrantů, její vlastní jméno zní Marguerite Trediakovski. Po středoškolských studiích si našla práci sekretářky v divadle, její půvab brzy zaujal divadelního ředitele, který jí nabídl studium herectví. Ještě za druhé světové války získala Véra Norman hereckou průpravu u významných divadelních umělců a před kamerou stála poprvé ve zcela epizodní úloze v historickém filmu KRÁLOVA PROHRA (Échec au roy, 1944).

V historickém kostýmu se více zviditelnila později v oscarovém filmu PAN VINCENT (Monsieur Vincent, 1947), kde hrála dvorní dámu slečnu de Châtillon. Mezitím začala hrát i divadlo, například ve hře Naplivu na vaše hroby vystupovala v Théâtre Verlaine, později působila v divadlech Théâtres des Bouffes Parisiens nebo Théâtre des Célestins. Stoupající počet i význam filmových rolí z ní mezitím učinil dobře známou osobnost, velké herecké příležitosti dostala například v komedii MALÍ CARDINALOVÉ (Les petites Cardinales, 1951), ústřední mileneckou dvojici vytvořila se zpěvákem André Claveau ve filmu JEDINÝ DEN S VÁMI (Un jour avec vous, 1952).

Znovu se divákům představila také v historických kostýmech, středně velké role odehrála ve filmech CÍSAŘSKÉ FIALKY (Violetas imperiales, 1952) nebo v jedném z příběhu o krásné šlechtičně Caroline z 18. století (ROZMARNÁ CAROLINE - Un caprice de Caroline chérie, 1953). Hodnotnější příležitost dostala v adaptaci divadelní hry SNÍH BYL ŠPINAVÝ (La neige était sale, 1952), kde hrála po boku Daniela Gélina. Jestliže řada mladých hereček spojených s průměrnou filmovou produkcí 40. a 50. let musela odejít do ústraní ještě před příchodem nové vlny, podobný osud potkal i Véru Norman, která svůj poslední film natočila v roce 1954.

Ještě do poloviny šedesátých let hrála Véra Norman divadlo, několikrát se objevila i v televizi, kde se uplatnila mimo jiné jako producentka. Později ale odešla do ústraní a dala průchod své zálibě v umění; otevřela si obchod se starožitnostmi, jako výtvarnice začala pracovat s keramikou a malovat obrazy. Véra Norman dnes žije v Deauville na severním pobřeží Francie a na veřejnosti se objevuje již jen zřídka.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.