Denise Provence

Denise Provence

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1997

Belle comme Crésus

Film


1981

Proč ne my?

Film - Komedie, Romantický


1980

Les Amours des années folles

Seriál - Drama, Romantický

Petit déjeuner compris

Seriál - Komedie


1978

Le Beaujolais nouveau est arrivé

Film - Komedie

Amours sous la révolution: Les amants de Thermidor, Les

Film - Drama, Historický


1975

Mâle du siècle, Le

Film - Komedie


1974

Gross Paris

Film - Komedie


1973

Rabín Jákob

Film - Komedie


1971

Petrolejářky

Film - Komedie, Western


1967

Senzační prázdniny

Film - Komedie


1965

Báječná Angelika

Film - Dobrodružný


1964

Angelika, markýza andělů

Film - Dobrodružný

Une ravissante idiote

Film - Komedie

Jaloux comme un tigre

Film - Komedie


1963

Landru

Film - Drama


1961

Les Lions sont lâchés

Film - Komedie

Nouveaux aristocrates, Les

Film - Komedie


1959

Vacanze d'inverno

Film - Komedie


1957

Les Truands

Film - Komedie


1955

Chantage

Film - Krimi


1953

Rozmarná Caroline

Film - Komedie, Romantický

Le chasseur de chez Maxim's

Film


1951

Le Dindon

Film - Komedie

Les Deux Monsieur de Madame

Film - Komedie


1950

Miquette a její matka

Film - Komedie

Valse de Paris, La

Film - Komedie, Muzikál


1949

Branquignol

Film - Komedie


1946

Pas un mot à la reine mère

Film

Životopis

Francouzská herečka Denise Provence s filmem spolupracovala spíše jen výjimečně, má za sebou především bohatou divadelní kariéru, přesto se s několika jejími filmovými rolemi mohli seznámit i naši diváci. Pocházela z Paříže a její vlastní jméno bylo Denise Marie Lévy. S divadlem a filmem začínala souběžně po druhé světové válce, první jevištní zázemí jí poskytlo pařížské divadlo Théâtre de la Madeleine.

Před kamerou debutovala epizodním výstupem ve společenské komedii ANI SLOVO KRÁLOVNĚ MATCE (Pas un mot à la reine mere, 1946), s podružnými rolemi se musela spokojit i v několika dalších filmech. První větší příležitost dostala jako manželka nenapravitelného záletníka v komedii KROCAN (Le dindon, 1951) natočené podle oblíbené divadelní hry, v kinech však neměla nijak velký úspěch. Více ji zviditelnila postava komtesy de Montelone v romantickém historickém filmu ROZMARNÁ CAROLINE (Un caprice de Caroline chérie, 1953). Z dalších filmů připomeňme komedii LVI JSOU VYPUŠTĚNI (Les lions sont lâches, 1961), v níž vytvořila manželský pár s Lino Venturou.

V šedesátých letech navázala spolupráci také s televizí, mezitím pokračovala v divadelním herectví, často vystupovala v oblíbeném divadle Théâtre des Bouffes Parisiens, které se zaměřovalo na komediální repertoár. Veseloherní žánr ostatně dominoval i filmografii Denise Provence, výjimečně se objevila i v jiných typech filmů. Můžeme připomenout roli chůvy Barbory v prvních dvou dílech o krásné Angelice (ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ - Angélique, marquise des anges, 1964; BÁJEČNÁ ANGELIKA - Merveilleuse Angélique, 1965). I když před kamerou zřídka dostávala větší prostor, i v epizodních úlohách na sebe dokázala upoutat, což lze doložit například postavou hraběnky a matky jednoho ze studentů v komedii SENZAČNÍ PRÁZDNINY (Les grandes vacances, 1967), s Louisem de Funesem se později objevila také ve filmu DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA (Les aventures de Rabbi Jacob, 1973).

Později se před kamerou uplatňovala spíše již jen v televizi, poslední filmovou roli majitelky hotelu odehrála v komedii PROČ NE MY? (Pourquoi pas nous?, 1981). V polovině 80. let ukončila dráhu aktivní divadelní herečky, naposledy hrála v roce 1986 v Comédie des Champs Elysées, příležitostně ale ještě vystupovala v televizi.

Kvůli postupující Alzheimerově chorobě strávila Denise Provence poslední léta života v naprostém ústraní; zemřela v Tours 14. listopadu 2011 ve věku 90 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.