Alexandre Esway

Osobnostcsfd.cz

Režisér

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Režisér

1948

Kožené rukavice

Film - Drama


1947

Le Bataillon du ciel

Film - Válečný, Drama


1945

Steppin' in Society

Film - Komedie, Krimi


1940

Homme qui cherche la vérité, L'

Film


1939

Monsieur Brotonneau

Film

Quartier latin

Film


1938

Barnabé

Film - Komedie

Éducation de prince

Film - Komedie

Hercule

Film


1936

The Conquest of the Air

Film - Drama, Historický


1935

Music Hath Charms

Film - Muzikál

It's a Bet

Film - Komedie, Drama


1934

Mauvaise graine

Film - Komedie, Drama


1932

Jugement de minuit, Le

Film - Drama


1931

Shadows

Film - Krimi

Kinder des Glücks

Film


1930

Children of Chance

Film - Krimi, Drama


1929

Taxi for Two

Film - Komedie, Romantický


1928

Herkules Maier

Film

Životopis

Režisér Alexandre (respektive Alexander) Esway působil v Německu, Británii, nejdéle ale ve Francii a natočil celkem dvacet filmů. Pocházel z židovské rodiny a narodil se v Budapešti, Maďarsko opustil po první světové válce a vydal se na pouť Evropou, během dvacátých let zakotvil u filmu a začínal jako střihač nebo asistent režie. Jeho prvním samostatným filmem byl v Německu natočený HERKULES MEIER (1928), jako scénárista a producent se podílel na vzniku Thielova filmu ŽENA V MASCE (Die Dame mit der Maske, 1928).

Své další aktivity dělil mezi Británii a Německo, ve dvou jazykových verzích například natočil film DĚTI ŠTĚSTĚNY (Children of Chance, 1930; Kinder der Glücks, 1931). Ve Francii pracoval poprvé v roce 1932, kdy zde s André Charlotem natočil detektivku PŮLNOČNÍ SOUD (Le jugement de minuit, 1932). O rok později do Francie natrvalo přesídlil a tehdy se také začal uvádět s francouzskou formou křestního jména Alexandre. Jeho další prací ve Francii bylo drama POSTRACH PAŘÍŽE (Mauvais graine, 1934) s mladičkou Danielle Darrieux v hlavní roli, poté znovu pohostinsky režíroval v Británii.

Z Eswayovy další francouzské filmografie vynikají dva filmy natočené s populárním komikem Fernandelem. Byla to veselohra BARNABÁŠ (Barnabe, 1938) natočená podle oblíbené operety s tématikou propletence milostných vztahů, dále pak film o nenádalém dědictví pařížského vydavatelství HERCULE (1938). V následujícím roce realizoval Esway netradiční zpracování tématu manželského trojúhelníku PAN BROTONNEAU (Monsieur Brotonneau, 1939) s významným divadelním hercem Raimu v titulní roli. Ten hrál hlavní roli i v dalším Eswayově filmu TEN, KDO HLEDÁ PRAVDU (L'homme qui cherche la vérité, 1940), který pracoval s nijak objevným námětem o bohatém bankéři, jenž kvůli snaze zjistit smýšlení svých příbuzných předstírá hluchotu.

Film TEN, KDO HLEDÁ PRAVDU byl prvním francouzským titulem dokončeným po vypuknutí druhé světové války. Ta také znamenala přerušení Eswayovy umělecké dráhy, protože hned v roce 1940 opustil všechny rozpracované projekty a jako dobrovolník se přihlásil do francouzských legií. Později se dostal do Ameriky, kde na konci války natočil film STEPPIN' IN SOCIETY (1945). Poté se vrátil do Francie, kde však stihnul natočit již jen dva filmy. Alexandre Esway zemřel náhle na dovolené v Saint-Tropez v srpnu 1947 ve věku 49 let. Jeho poslední film, melodramatický příběh IDOL (L'idole, 1947) se začínajícím Yvesem Montandem v hlavní roli, přišel do kin až po jeho smrti.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.