Christian Stengel

Osobnostcsfd.cz

Režisér/ka, Producent/ka

Filmografie

Režisér/ka

1957

Vacances explosives!

Film - Komedie


1955

Casse-cou Mademoiselle

Film


1954

Mourez, nous ferons le reste

Film - Komedie


1953

Minuit... Quai de Bercy

Film - Krimi


1951

Pas de pitié pour les femmes

Film

La plus belle fille du monde

Film


1950

Rome express

Film - Krimi


1948

Figure de proue, La

Film


1947

Village perdu, Le

Film - Drama

Rêves d'amour

Film - Drama


1945

Sám v noci

Film - Krimi


1939

La Famille Duraton

Film


1938

Je chante

Film - Komedie, Muzikál


Producent/ka

1953

Minuit... Quai de Bercy

Film - Krimi

Životopis

Francouzský režisér a producent Christian Stengel se narodil v Marly-le-Roi nedaleko od Paříže a pocházel ze smíšené rodiny, matka Juliette Gacon byla Francouzka, otec Frederick Stengel byl dánský důstojník sloužící ve francouzské armádě. Christian se od mládí pohyboval u filmu, kde počátkem třicátých let 20. století začal působit jako úspěšný producent, prvním filmem zaštítěným jeho jménem byla komedie ABBÉ CONSTANTIN (L'abbé Constantin, 1933). Následně pracoval s několika významnými režiséry, na Chenalově adaptaci Dostojevského románu ZLOČIN A TREST (Le crime et le châtiment, 1935) se kromě produkce podílel i na scénáři. S Pierrem Chenalem pak spolupracoval i na další významné adaptaci osvědčené předlohy, MUŽ ODNIKUD (L'homme de nulle part, 1937).

K samostatné režii se Christian Stengel odhodlal koncem třicátých let, kdy vsadil na jistotu v podobě oblíbeného zpěváka Charlese Treneta, jehož obsadil do hlavní role nenáročné hudební komedie ZPÍVÁM (Je chante, 1938). V malé herecké roli se tu objevil i Stengelův bratranec Jean Solar, který se pak jako hudební skladatel podílel na jeho dalších filmech. Podle scénáře představitele hlavní role, Noël-Noëla, natočil Stengel komedii RODINA DURATONOVÝCH (La famille Duraton, 1939). Za války se pak znovu věnoval výhradně produkci filmů jiných režisérů, pod jeho záštitou tak vznikl například hodnotný historický snímek PONTCARRAL, PLUKOVNÍK CÍSAŘSTVÍ (Pontcarral, le colonel d'Empire, 1943) režiséra Jeana Delannoye.

Po roce 1945 se Stengel vrátil k režii a hned jeho první poválečný film, kriminálka SÁM V NOCI (Seul dans la nuit, 1945) s Bernardem Blierem v hlavní roli, zaznamenal značný úspěch, což dokládají bezmála tři milióny diváků ve francouzských kinech. Z jeho další filmografie připomeňme milostnou epizodu ze života skladatele Franze Liszta SNY LÁSKY (Reves d'amour, 1947), což byla poslední role slavného předválečného milovníka Pierra Richard-Willma. Předválečné hvězdy ostatně Stengel angažoval se střídavými úspěchy i do svých dalších filmů, připomeňme například další kriminální příběh O PŮLNOCI NA NÁBŘEŽÍ BERCY (Minuit, Quai de Bercy, 1951) s Madeleine Robinson a Erichem von Stroheim v hlavních rolích.

Naopak na začínající herečky vsadil s dramatickým příběhem ze zákulisí soutěže krásy NEJKRÁSNĚJŠÍ DÍVKA NA SVĚTĚ (La plus belle fille du monde, 1951). Do komedie ZTŘEŠTĚNÁ SLEČNA (Casse-cou Mademoiselle, 1955) angažoval oblíbenou dvojici Raymond Bussières - Marthe Mercadier, která se pak objevila i v jeho posledním filmu, VACANCES EXPLOSIVES (1957), opět v komediálním žánru. Později se znovu spojil se svým dávným spolupracovníkem Pierrem Chenalem a jako producent stál u vzniku filmu ZVÍŘE NA ČEKANÉ (La bete à l'affut, 1959).

Christian Stengel zemřel nedaleko od svého rodiště ve Versailles 15. června 1986 ve věku 83 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.