Claude Nollier

Claude Nollier

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1965

Cinna

Film - Drama


1962

Ďábel a desatero

Film - Komedie, Povídkový, Drama


1961

The Greengage Summer

Film - Komedie, Drama, Romantický


1959

Trois mousquetaires, Les

Film - Dobrodružný, Historický


1958

Posledních pět minut

Seriál - Krimi


1957

Pod pokličkou

Film - Drama


1956

Si Paris nous était conté

Film - Historický

Fidelio

Film - Muzikál


1955

Le printemps, l’automne et l’amour

Film - Komedie, Drama


1954

Si Versailles m'était conté

Film - Komedie, Drama


1952

Moulin Rouge

Film - Hudební, Životopisný, Drama, Romantický

Fruit défendu, Le

Film - Drama

Il mondo le condanna

Film - Drama


1951

Mains sales, Les

Film - Drama


1950

Justice est faite

Film - Drama

Pigalle-Saint-Germain-des-Prés

Film - Komedie, Muzikál


1947

Les Trafiquants de la mer

Film - Dobrodružný

Mystérieux Monsieur Sylvain, Le

Film


1946

Mensonges

Film - Drama


1944

La Vie de plaisir

Film - Drama


1943

Premier prix du conservatoire

Film - Dokumentární

Životopis

Herečka Claude Nollier byla aktivní hlavně v divadle, ale i když s filmem spolupracovala jen sporadicky, dokázala zaujmout v několika velkých rolích i mimo Francii. Narodila se v Paříži jako Marie Louise Emilie Nollier a herectví studovala na pařížské konzervatoři. Tady ji také poprvé zaznamenala filmová kamera v krátkém dokumentu o budoucích adeptech herectví (PREMIER PRIX DU CONSERVATOIRE, 1943). Ve formátu celovečerních snímků debutovala vedlejší rolí ve Valentinově manželském dramatu RADOSTNÝ ŽIVOT (La vie de plaisir, 1944), tento film byl ale hned po osvobození od německé okupace kvůli svému pojetí zakázán.

Mezitím Claude Nollier dokončila konzervatoř a začala hrát divadlo, zpočátku účinkovala v Théâtre Saint-Georges, v letech 1946-1951 měla stálé angažmá v nejslavnějším francouzském divadle, Comédie Française. Na této scéně odehrála řadu vedlejších rolí převážně ve francouzské klasice (Racine, Corneille, Hugo), zazářila ale také Johanka z Arku v oratoriu Jeanne au bucher (Johanka na hranici) uvedeném v roce 1950 v pařížské Opeře. Ve stejném roce ji v celosvětovém měřítku zviditelnila postava Elsy Lundensteinové obviněné z vraždy manžela ve slavném Cayattově justičním dramatu SPRAVEDLNOSTI JE UČINĚNO ZADOST (Justice est faite, 1950).

Z její další spolupráce stojí za zmínku dvojí spolupráce s populárním komikem Fernandelem. Ve filmu ZAKÁZANÉ OVOCE (Le fruit défendu, 1952) hrála jeho podváděnou manželku, o dva roky později naopak jeho sobeckou švagrovou Julii ve filmu JARO, PODZIM A LÁSKA (Le printemps, l'automne et l'amour, 1955). Mezitím točila i mimo Francii, v britském muzikálu MOULIN ROUGE (1952) ztvárnila velkou roli hraběnky de Toulouse-Lautrec, v italském dramatu SVĚT JE ODSUZUJE (Il mondo le condanna, 1952) dostala opět úlohu podváděné manželky hlavního hrdiny (Amedeo Nazzari). Menší role skutečných historických osobností hrála ve dvou velkofilmech Sachi Guitryho, nejprve jako hraběnka Olympia de Soissons (KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY - Si Versailles m'était conté, 1954), potom jako Anna Rakouská (KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA - Si Paris nous était conté, 1956).

Po opuštění Comédie Française vystřídala působení na několika dalších pařížských scénách, zúčastňovala se i divadelních festivalů. Na její někdejší divadelní roli Johanky z Arku navazovalo pozvání do Rakouska, kde hrála hlavní roli ve filmové verzi Beethovenovy opery FIDELIO (1956). Z jejích dalších filmů mimo francouzskou produkci připomeňme britskou romanci LÉTO ZELENÁČŮ (The Greengage Summer, 1961) režiséra Lewise Gilberta. Mezitím se vrátila i k postavě Anny Rakouské ve slavném televizním zpracování Dumasova románu TŘI MUŠKETÝŘI (Les trois mousquetaires, 1959) s J. P. Belmondem v hlavní roli.

Ve filmu hrála naposledy v rámci Duvivierova povídkového projektu ĎÁBLOVO DESATERO (Le diable et les dix commandements, 1962), od té doby se objevovala jen v televizi, kde ještě koncem sedmdesátých let hrála v několika seriálech. Claude Nollier zemřela 12. února 2009 ve věku 89 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.