Liliane Bert

Liliane Bert

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1970

Cousines, Les

Film - Horor


1963

Le temps des copains

Film - Komedie


1962

Inspektor Leclerc

Seriál - Krimi, Thriller


1958

Dej si pozor, La Toure!

Film - Dobrodružný, Drama


1957

Quelle sacrée soirée

Film


1956

Voici le temps des assassins

Film - Thriller, Drama


1954

Si Versailles m'était conté

Film - Komedie, Drama

Vie de garçon, Une

Film

Orient Express

Film - Hudební, Drama, Romantický


1953

Au diable la vertu

Film - Komedie

Interdit de séjour

Film


1952

Une fille sur la route

Film - Komedie


1951

El sueño de Andalucía

Film - Muzikál

Andalousie

Film - Muzikál


1950

Gang des tractions-arrière, Le

Film

Atomique Monsieur Placido, L'

Film - Komedie, Krimi


1949

L´Héroïque Monsieur Boniface

Film - Komedie


1948

Colonel Durand, Le

Film

Sergil et le dictateur

Film


1947

Carré de valets

Film - Komedie

Inspecteur Sergil

Film - Krimi


1946

Nous ne sommes pas mariés

Film - Komedie

Pas un mot à la reine mère

Film


1944

Enfant de l'amour, L'

Film - Rodinný, Drama


1943

Je suis avec toi

Film - Romantický


1942

Patricia

Film

Modrý šátek

Film - Drama

Životopis

Francouzská herečka Liliane Bert pronikla do filmu ve dvaceti letech, brzy se dostala od epizodních výstupů k velkým rolím a několik let po válce patřila k hvězdám francouzské kinematografie, brzy ale musela ustoupit mladším a lepším herečkám a její sláva pohasla již v polovině 50. let dvacátého století. Pocházela z Paříže a před kamery se dostala poprvé v roce 1942, kdy hrála například ve filmu MODRÝ ŠÁTEK (La voile bleu, 1942), který byl uveden i v českých protektorátních kinech. Začala hrát také v divadle, vystupovala například na jevišti Théâtre Pigalle.

Větší příležitost dostala ve filmu DÍTĚ LÁSKY (L'enfant de l'amour, 1944), skutečnou popularitu jí ale přinesla až poválečná éra, v roli krásné dívky Bijou byla partnerkou slavného Paula Meurisse ve dvou úspěšných kriminálkách INSPEKTOR SERGIL (Inspecteur Sergil, 1946) a SERGIL A DIKTÁTOR (Sergil et le dictateur, 1948). Velké příležitosti dostávala v té době i od dalších režisérů, šlo ale o průměr dobové produkce. Ke zviditelnění jí však pomohly vedlejší role v hodnotných nebo tehdy úspěšných titulech. Objevila se například v úspěšném muzikálu ANDALOUSIE (1951), ve větší úloze číšnice Antoinette se představila také v Duvivierově filmu ČAS VRAHŮ (Voici le temps des assassins, 1955). Mihla se i ve výpravném historickém velkofilmu Sachi Guitryho KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY (Si Versailles m'était conté, 1954), tehdy také dostala poslední hlavní roli v komedii s kriminální zápletkou K ČERTU SE CTNOSTÍ (Au diable la vertu!, 1953), v níž vytvořila manželský pár s Henrim Génesem.

Podobně jako řada jiných poválečných hvězd, tak i Liliane Bert přišla o svou slávu koncem padesátých let, kdy se ke slovu dostala mladší herecká generace a francouzská nová vlna. Z její ubývající filmografie připomeňme dobrodružný historický film DEJ SI POZOR, LA TOUR! (La Tour prend garde, 1957), kde po boku Jeana Maraise ztvárnila menší roli královy milenky vévodkyně de Châteauroux. Později příležitostně hrála v televizi (seriál INSPEKTOR LECLERC, 1962), kde také působila jako moderátorka. S výjimkou eroticky laděného filmu SESTŘENICE (Les cousines, 1969) se od počátku šedesátých let zdržuje v soukromí.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.