Paul Mesnier

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka, Režisér/ka, Scenárista/ka, Producent/ka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

1966

Trojitý kříž

Film - Dobrodružný, Thriller, Válečný, Akční


1952

Ils étaient cinq

Film - Komedie, Drama

C'est arrivé à Paris

Film


1951

Casabianca

Film - Válečný, Drama

Olivia

Film - Drama


Režisér/ka

1964

Cargo pour la réunion

Film


1960

Septième jour de Saint-Malo, Le

Film - Válečný

Le 7eme jour de Saint-Malo

Film - Válečný


1957

Une nuit aux Baléares

Film - Komedie, Muzikál


1956

Bébés à gogo

Film - Komedie


1952

Poil de carotte

Film - Drama


1947

Kermesse rouge, La

Film - Drama


1943

Fou d'amour

Film


1942

Patricia

Film


1941

Valet maître, Le

Film


1938

Belle revanche, La

Film


1937

Chemin de lumière, Le

Film - Drama


Scenárista/ka

1956

Bébés à gogo

Film - Komedie


1955

Chéri-Bibi

Film


Producent/ka

1956

Bébés à gogo

Film - Komedie

Životopis

Režisér Paul Mesnier rozhodně nepatřil ke špičce francouzských filmových tvůrců, přesto během dvaceti let natočil jedenáct filmů různých žánrů, vedle adaptací osvědčených literárních předloh to byly nenáročné komedie, pomohl například k růstu popularity Louise de Funèse, do muzikálů angažoval také oblíbené zpěváky typu Gilberta Bécauda. Paul Mesnier pocházel z města Saint-Etienne na jihu Francie, od mládí ale žil v Paříži, kde se od začátků zvukové éry ve filmu uplatňoval v různých profesích.

Od pozice výtvarníka nebo spoluautora scénáře se k filmové režii dostal koncem třicátých let 20. století, jeho režijním debutem byla komedie se špionážní zápletkou SLADKÁ POMSTA (La belle revanche, 1938) s dobově populární herečkou Christiane Delyne. Do dalších dvou filmů komediálního žánru KOMORNÍK MISTR (Le valet maitre, 1941) a BLÁZEN Z LÁSKY (Le fou d'amour, 1943) se mu podařilo angažovat tehdy velmi oblíbenou dvojici Elvire Popesco - Henri Garat. Po válce se Mesnier uvedl se zdařilou adaptací literární předlohy Julese Renarda ZRZEK (Le poil de carotte, 1952) o chlapci ponižovaném celou rodinou; tato filmová verze je dodnes považována za jednu z nejlepších, která podle námětu vznikla; a v roce 2010 vyšla na DVD.

Slušný komerční úspěch zaznamenal Mesnier s komedií DĚTI NA ROZDÁVÁNÍ (Bébés à gogo, 1956) s Louisem de Funèsem v jedné z hlavních rolí, o rok později zabodoval i s muzikálem JEDNA NOC NA BALEÁRÁCH (Une nuit aux Baléares, 1957) s populárním zpěvákem Georgesem Guétarym v hlavní roli. Poslední Mesnierovy filmy spadající do dobrodružného žánru však zapadly. Do několika svých filmů angažoval dnes již zapomenutou herečku Andrée Servilanges, která byla protagonistkou melodramatického příběhu ze závěru druhé světové války SEDMÝ DEN V SAINT-MALO (Le septième jour de Saint-Malo, 1959).

Ve filmech jiných režisérů se Paul Mesnier příležitostně objevoval v menších hereckých rolích, naposledy jej bylo možno vidět v úloze německého generála von Kluge ve válečném snímku Terence Younga TROJITÝ KŘÍŽ (Triple Cross, 1966). Na vlastní tvorbu rezignoval Paul Mesnier již na přelomu 50. a 60. let po slabém ohlasu svých posledních filmů. Zemřel v Paříži 7. července 1988 v Paříži ve věku 84 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.