Zero Mostel

Zero Mostel

Osobnostcsfd.cz

Herec, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1979

Best Boy

Film - Dokumentární


1978

Daleká cesta za domovem

Film - Dobrodružný, Pohádka, Rodinný, Thriller, Fantasy, Animovaný


1976

Na černé listině

Film - Komedie, Drama

Hollywood on Trial

Film - Dokumentární

Little Drummer Boy Book II, The

Film - Krátkometrážní, Rodinný, Animovaný

The Making of 'The Front'

Film - Dokumentární

Genius

Film - Komedie, Krimi, Thriller


1975

Journey Into Fear

Film - Thriller

Foreplay

Film - Komedie


1974

Rhinoceros

Film - Komedie, Drama


1973

Once Upon a Scoundrel

Film - Komedie

Marco

Film - Dobrodružný, Muzikál, Rodinný

Saga of Sonora

Film - Komedie, Muzikál, Western


1972

Ukradený diamant

Film - Komedie, Krimi


1970

Anděl Levine

Film - Drama


1969

Ostře sledovaná banka

Film - Komedie, Western


1968

Great Catherine

Film - Komedie


1967

Producenti

Film - Komedie

Monsieur Lecoq

Film - Komedie

Children of the Exodus

Film - Krátkometrážní


1966

Cestou na fórum se stala divná věc

Film - Komedie, Muzikál


1961

Waiting for Godot

Film - Komedie, Drama


1959

Zero Mostel

Film

World of Sholom Aleichem, The

Film - Drama

Play of the Week

Seriál - Komedie, Muzikál, Drama, Fantasy


1951

Vymahač

Film - Film-Noir, Krimi

Sirocco

Film - Drama

The Model and the Marriage Broker

Film - Komedie

The Guy Who Came Back

Film - Drama

Mr. Belvedere Rings the Bell

Film - Komedie


1950

Panika v ulicích

Film - Film-Noir, Krimi, Thriller


1943

Du Barry Was a Lady

Film - Hudební, Komedie, Historický


Scenárista

1967

Monsieur Lecoq

Film - Komedie


Host

1971

The 25th Annual Tony Awards

Seriál - Publicistický


1969

The 23rd Annual Tony Awards

Seriál - Publicistický, Rodinný


1967

The 21st Annual Tony Awards

Seriál - Publicistický


1965

The 19th Annual Tony Awards

Seriál - Publicistický


1963

The 17th Annual Tony Awards

Seriál - Publicistický


1961

The 15th Annual Tony Awards

Seriál - Publicistický


Archivní záběry

2013

Mel Brooks: Make a Noise

Film - Dokumentární, Životopisný


2007

Hitler: The Comedy Years

Film - Dokumentární


1998

The 52nd Annual Tony Awards

Seriál - Publicistický


1996

The 50th Annual Tony Awards

Seriál - Publicistický

Životopis

Zero Mostel se narodil jako Samuel Joel Mostel 28. února 1915 v Brooklynu, NY.

ZAČÁTKY

Pochází z židovské rodiny, jeho otec Israel Mostel emigroval do USA v roce 1898 a jeho matka Cina (polské národnosti vyrůstající ve Vídni) roku 1908. Když se Israel a Cina potkali, zamilovali a vzali, měl Israel už z předešlého manželství čtyři děti. Cina mu porodila další čtyři – a sedmý v pořadí byl Samuel Joel, alias Zero. Už v mládí měl Sammy velký zájem o malířství, velmi často navštěvoval Metropolitan Museum of Art a kopíroval si některé kresby. Později navštěvoval City college of New York a po úspěšném ukončení se zapsal na New York University. To ovšem po roce vzdal a začal vyučovat kresbu. V roce 1939 se oženil s Miss CCNY Clarou Sverd, ovšem jejich manželství vůbec neklapalo, na to byl Zero moc velký bohém. V roce 1941 spolu přestali žít a o tři roky později se rozvedli. I nadále vyučoval kresbu a dělal kurzy, které prokládal svými vtípky a socialistickými dovětky, které byly poté jedna z věcí, která jej dostala na černou listinu. Později už znám jako velký klaun a zábavný společník začal obrážet se svými kurzy i soukromé párty.

PRVNÍ VYSTUPOVÁNÍ

První významný krok stát se komikem učinil v roce 1941, kdy začal vystupovat v nočním klubu Café Society. Jeho bezstarostnost a obrovské vlny vtipu byly to, co zdecimovaní američané po Pearl Harboru potřebovali a Mostel vycítil svoji šanci. V té době mu manažer klubu vymyslel pseudonym Zero, což odůvodnil slovy: Here's a guy who's starting from nothing. Další debut na sebe nenechal dlouho čekat – 24 dubna roku 1942 se představil ve hře Keep'em laughing na Broadway.

PRVNÍ ÚSPĚCHY

V té době stále ještě vystupoval v Café Society kde jeho plat vzrostl z počátečních 200 dolarů měsíčně na tehdy astronomických 1800 dolarů, za vystoupení v La Martinique inkasoval 4000 dolarů.Roku 1943 jej dokonce časopis Life označil jako „ v současnosti nejvtipnějšího žijícího američana“. Ještě téhož roku ale odešel do druhé světové války, o jeho službě se ale vedou pře – některé zdroje uvádějí, že sloužil pouze 6 měsíců, jiné uvádějí až do roku 1945.

Po návratu se Mostel oženil s Kathryn Cecílií Harkinovou. Většina známých tohoto páru ovšem říkala, že moc idylické nebylo , Zero trávil většinu času v divadle nebo ateliéru. I přes časté rozbroje ovšem manželství vydrželo 33 let, během kterých porodila Kathryn Zerovi dvě děti, Joshe a Tobiase. V roce 1946 oživil svoji válkou utišenou kariérů několika vystoupeními, pilně se objevoval ve filmu, muzikálu, divadle i opeře, např. ŽEBRÁCKÁ OPERA. Jeho hvězda stoupala, ale před ním bylo ještě něco horšího než druhá světová válka.

ČERNÁ LISTINA

V roce 1950 FBI odtajnila, že má Mostela už poslední čtyři roky v hledáčku. Byl často viděn na různých setkáních komunistické strany. Poslední hřebíček do jeho herecké rakve zatloukli zadržení kolegové z branže, kteří jej jmenovali jako sympatizanta a spolupracovníka komunismu. Jeho kariéra naprosto ztroskotala ještě dřív, než byl vůbec obviněn.Výslech prý probíhal takto:
- Pane Mostele, jste nebo nejste komunista?
- Slyšeli jste to? Ten muž mě nazval komunistou! On řekl slovo komunista! Okamžitě ho odveďte! Okamžitě ho odveďte odtuď, zatýkám ho!
Po následujících dvacet minut Zero odpovídal na dotazy citováním Listiny práv a svobod.

Když už se v šedesátých letech objevil ve dvou televizních hrách a zdálo se, že se blýská na lepší časy, srazil jej při návratu ze zkoušky autobus a rozdrtil mu nohu. Doktoři navrhovali amputaci, ale Zero, vědom si,že by musel ukončit svoji kariéru, zariskoval a amputaci odmítl. Risk se vyplatil, k otravě krve ani dalším komplikacím nedošlo a nadále pokračoval v hraní, ovšem až do smrti byl pro něj pohyb limitován velkou bolestí.

OBDOBÍ MUZIKÁLŮ

V průběhu budoucích let ale vytvořil několik zajímavých rolí, například ve filmech a adaptacích WAITING FOR GODOT nebo RHINOCEROS (za který dostal Tony Award za nejlepšího herce). V roce 1962 prvně odmítl nabídku na muzikál A FUNNY THING HAPPENED ON THE WAY TO THE FORUM, na nátlak manželky a agenta ale nakonec přijal. A udělal dobře. Hra se dočkala 964 představení a Zerovi se podařilo opět zapadnout mezi největší hvězdy, k čemuž mu dopomohla i Tony Award za nejlepšího herce v muzikálu. Nakonec v roce 1966 natočil i celovečerní verzi muzikálu. Daleko větší slávu mu ale přinesl další muzikál, IF I WERE A RICH MAN, za který opět získal cenu Tony, vytvořil rekord v počtu 3242 opakování představení a následně byl pozván i do Bílého domu, čímž se po dlouhých 16 letech dostal z černé listiny.

Brzy poté následoval úspěch životní, v roce 1968 jej totiž Mel Brooks oslovil s nabídkou hlavní role v muzikálu PRODUCENTI. I když zpočátku muzikál nepřinesl nijak závratný ohlas a zisk, záhy získal kultovní status. V následující dekádě se objevil ještě v několika filmech, ale postupem začala jeho hvězda klesat, ke konci kariéry již bral jakékoliv role, jen aby dostal zaplaceno. Umírá v roce 1977 po problémech s dýcháním.

Zajímavosti: Zero uměl už v šestnácti plynně anglicky, hebrejsky, italsky a německy, což mu pomohlo prorazit v multikulturním New Yorku Zero pil tolik kávy, že byl dokonce hospitalizován s otravou kofeinem

Ai.ma

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.