Dawn Addams

Dawn Addams

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1973

The Vault of Horror

Film - Horor, Mysteriózní, Povídkový


1971

Sapho ou La fureur d'aimer

Film


1970

Krvežízniví milenci

Film - Horor

Crime of Passion

Seriál - Drama


1969

Zeta One

Film - Komedie, Sci-Fi, Fantasy


1966

Where the Bullets Fly

Film - Komedie


1964

Černý Tulipán

Film - Dobrodružný, Komedie, Historický

Blues lásky

Film - Drama


1963

Come Fly with Me

Film - Komedie


1961

Follow That Man

Film - Komedie

Les menteurs

Film - Krimi


1960

Die 1000 Augen des Dr. Mabuse

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller

The Two Faces of Dr. Jekyll

Film - Horor

Zornigen jungen Männer, Die

Film - Drama


1959

Voulez-vous danser avec moi ?

Film - Komedie, Krimi, Mysteriózní, Drama

I battellieri del Volga

Film - Dobrodružný, Drama, Akční

L’île du bout du monde

Film - Drama

Die Feuerrote Baronesse

Film

Geheimaktion schwarze Kapelle

Film - Thriller

Secret professionnel

Film

The Treasure of San Teresa

Film - Dobrodružný, Thriller


1958

Pensione Edelweiss

Film - Drama

The Silent Enemy

Film - Válečný, Životopisný, Akční, Historický


1957

Král v New Yorku

Film - Komedie, Drama

Avventure dei tre moschettieri, Le

Film - Dobrodružný, Drama

Cabaret du soir

Seriál - Muzikál


1956

Londra chiama Polo Nord

Film - Válečný, Drama


1955

Quattro del getto tonante, I

Film

Tesoro di Rommel, Il

Film - Drama


1954

Tajemství ložnic

Film - Komedie

Riders to the Stars

Film - Sci-Fi

Return to Treasure Island

Film - Dobrodružný

Le Vicomte de Bragelonne

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický

Khyber Patrol

Film - Dobrodružný


1953

Roucho

Film - Drama

Měsíc je modrý

Film - Komedie

Young Bess

Film - Drama

Die Jungfrau auf dem Dach

Film - Komedie

Mizar

Film - Válečný, Drama


1952

Zpívání v dešti

Film - Komedie, Muzikál, Romantický

Plymouth Adventure

Film - Dobrodružný, Drama, Historický

The Hour of 13

Film - Krimi, Mysteriózní, Romantický


1951

Night Into Morning

Film - Drama

The Unknown Man

Film - Film-Noir, Krimi, Drama


Archivní záběry

2018

Die 1000 Glotzböbbel vom Dr. Mabuse

Film - Komedie

Životopis

Anglická herečka Dawn Addams se překvapivě prosadila nejprve v Hollywoodu, až později se vrátila do Evropy a natočila řadu filmů různých žánrů v několika západních zemích; nutno ovšem dodat, že i když pracovala s nejslavnějšími režiséry, v její filmografii převažuje kvantita béčkových snímků nad kvalitou. Narodila se v malém přístavu Felixstowe v jižní Anglii, jejím otcem byl kapitán britského letectva James Ramage Addams. Dětství strávila Dawn Addams v indické Kalkatě, po úmrtí matky pak vyrůstala u prarodičů v Anglii. Když svému otci oznámila, že se chce stát herečkou, ten vyjádřil nesouhlas, i když sám se po ovdovění podruhé oženil s americkou herečkou Arline Judge (1912-1974; manželé byli v letech 1942-1945).

Dawn Addams se nicméně své touhy nevzdala a již v roce 1949 debutovala v londýnském divadle Piccadilly Theatre ve známé komedii Charleyova teta. Krátce nato byla pozvána filmovými producenty do Spojených států, kde odehrála několik vedlejších rolí ve filmech dramatického ražení, v menší úloze dvorní dámy Teresy se mihla i ve slavném ZPÍVÁNÍ V DEŠTI (Singin' in the Rain, 1952). Poté se k natáčení vrátila do rodné Británie, mezitím stihla také bavit americké vojáky v jihovýchodní v Asii v době korejské války. Znovu v Hollywoodu natočila dva historické filmy, antický příběh ROUCHO (The Robe, 1953) a epizodu z doby mládí anglické královny Alžběty I. YOUNG BESS (1953). V mezinárodním měřítku ji zviditelnil režisér Otto Preminger, který ji obsadil do svého filmu MĚSÍC JE MODRÝ (The Moon Is Blue, 1953); tento snímek byl natočen ve dvou jazykových verzích a Dawn Addams jako jediná zúčastněných díky svým jazykovým znalostem hrála v anglické i německé verzi.

V klidu ji nenechala ani bulvární média především v Americe, kde se v časopisech v první polovině padesátých let objevila řada "zaručených" zpráv o jejích blízkých stycích s muži slavnými i dávno zapomenutými, prokazatelný poměr měla například s francouzským hercem Claude Dauphinem (1903-1978), který často hrál v Hollywoodu, a s americkým hercem Richardem Carlsonem (1912-1977), s nímž hrála ve sci-fi filmu RIDERS TO THE STARS (1954). Svou touhou hrát divadlo si prosadila účinkováním na Broadwayi, hrála také v několika televizních seriálech. Díky natáčení válečného filmu MIZAR (1954), v němž hrála titulní roli špiónky, nakonec zakotvila v Itálii.

Jestliže se v Americe pohybovala převážně mezi umělci, teprve na evropské půdě mohla zúročit svůj původ mezi britskou smetánkou a v Itálii navazovala nové kontakty hlavně ve vyšší společnosti. Tady také našla svého manžela, knížete Vittoria Emanuela di Roccasecca (1911-1983), který pocházel ze starobylé italské šlechty a měl příbuzenské vazby i na evropské panovnické rody. Vzali se v Římě v dubnu 1954 za účasti elit italské aristokracie i filmových hvězd (mezi hosty byl mj. Charlie Chaplin), Dawn Addams svému manželovi mimo jiné slíbila, že nepřijme žádnou nabídku k filmování mimo Itálii. Jejich syn Stefano Massimo (*1955), který se později prosadil jako fotograf, se narodil rok po svatbě; Dawn Addams před porodem záměrně odcestovala do Londýna, aby její syn měl i britské občanství.

Krátce po svatbě točila Dawn Addams skutečně jenom v Itálii (hlavní roli hrála například ve válečném snímku ROMMELŮV POKLAD - Il tesoro di Rommel, 1955), brzy ale rezignovala na svůj manželský slib a již v roce 1957 znovu vycestovala do Spojených států, aby na pozvání Charlieho Chaplina hrála v jeho filmu KRÁL V NEW YORKU (A King in New York, 1957). Tady také začaly problémy v soukromém životě, k nimž se oba manželé museli koncem 50. let často vyjadřovat i v tisku, Dawn Addams přes manželův nesouhlas znovu točila mimo Itálii. Ve Francii hrála například ve filmu PENSIONE EDELWEISS (1958), po boku Brigitte Bardot stála v kriminálce CHCETE SE MNOU TANČIT? (Voulez-vous danser avec moi?, 1959). V režii slavného Fritze Langa hrála v hororu TISÍC OČÍ DOKTORA MABUSEHO (Die Tausend Augen des Dr. Mabuse, 1960), v podobném žánru se vrátila k natáčení i do rodné Británie (DVĚ TVÁŘE DR. JEKYLLA - The Two Faces of Dr. Jekyll, 1960).

Koncem 50. let se Dawn Addams usadila v Paříži, kde se snažila prosadit rozvod; oficiální rozchod s příslušníkem nejvyšší šlechty se totiž v katolické Itálii ukázal jako téměř neprůchodný. Manželské rozepře a spory o opatrovnictví malého syna Massima opět plnily stránky časopisů. Mezitím Dawn Addams kromě natáčení často vyjížděla na prestižní společenské akce a filmové festivaly (v roce 1959 byla jedním z mála hostů ze západní Evropy na festivalu v Moskvě). Z jejích dalších výstupů před kamerou připomeňme postavu Catherine de Vigogne ve filmu ČERNÝ TULIPÁN (La tulipe noire, 1963), v níž po boku Alaina Delona dostála své pověsti v rolích chladných nedostupných krásek.

V roce 1966 se jí narodil druhý syn Noel Addams, u nějž veřejně odmítla uvést jméno otce (chlapeček však zemřel v šesti měsících na zápal plic). Její stále oficiální manžel kníže di Roccasecca neméně rychle přispěchal s prohlášením o odmítnutí otcovství. Manželství, které bylo stále více formalitou, skončilo až rozvodovým řízením v Londýně v roce 1971. V této době Dawn Addams pobývala v Londýně, kde se po delší odmlce vrátila k divadlu, tady také natočila svůj poslední film THE VAULT OF HORROR (1973), poté ještě účinkovala v několika televizních seriálech.

Jejím druhým manželem se v roce 1974 stal britský podnikatel Jimmy White, s nímž poté žila v soukromí na Maltě, kde krátce předtím zakoupila starobylý dům z 15. století. Když jí byla diagnostikována rakovina, naposledy odjela do Ameriky, kde se jí pokusili léčit alternativními metodami, nakonec se ale vrátila do rodné Británie.

Pestrá životní pouť Dawn Addams skončila v nepříliš vysokém věku v Londýně, zemřela 7. května 1985 ve věku 54 let. Zanechala po sobě 43 filmových rolí.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.