Rory Gallagher

Osobnostcsfd.cz

Herec, Skladatel

Filmografie

Herec

2017

Porridge

Seriál - Krimi


2013

Gangy z Birminghamu

Seriál - Krimi, Drama


2006

Rory Gallagher: Live at Montreux

Film - Dokumentární, Hudební


2005

Rory Gallagher - The Complete Rockpalast Collection

Film - Dokumentární, Hudební


2001

Rory Gallagher: Irish Tour 74

Film - Dokumentární, Hudební


1997

Message to Love: The Isle of Wight Festival

Film - Dokumentární, Hudební, Historický


Neznámy rok

Music Maker: Rory Gallagher

Film


Skladatel

1979

A Sense of Freedom

Film - Krimi, Thriller, Drama


Host

1978

Rock Goes to College

Seriál - Hudební


1973

Iltatähti

Seriál - Hudební, Talk-show


1971

The Old Grey Whistle Test

Seriál - Hudební


1967

Ohne Maulkorb

Seriál - Dokumentární


1965

Beat-Club

Seriál - Hudební


Archivní záběry

2017

Some Other Guys: The Story of the Big Three

Film - Dokumentární, Hudební

Životopis

William Rory Gallagher, se narodil 2.3.1948 v městečku Ballyshannon, v Irsku. Byl blues-rockový multi-instrumentalista, skladatel a kapelník, inovátor, který si zcela přepracoval a upravil kytaru Stratocaster. Zpíval a hrál na kytaru, dále na basu, mandolínu, banjo, saxofon, sitar, foukací harmoniku a cimbál. Vyrůstal v Corku, kam se po celý svůj život i rád vracel. Talentovaný kytarista, známý pro své charismatické výkony a nasazení při koncertech, zemřel v Londýně dne 14.6.1995. Bylo mu 47 let.

Oba rodiče měli hudební nadání a podporovali i své dva syny, Roryho i Donala. Otec Daniel, zaměstnán u Irish Electricity Supply Board, hrál na harmoniku a zpíval ve sboru Tir Chonaill Ceile Band, matka Monica zpívala v místním divadle v Ballyshannon, které dnes nese název: Rory Gallagher Theatre. Rodina se díky zaměstnání otce často stěhovala, žili v Ballyshannon, v Derry City, v Corku, kde Rory navštěvoval North Monastery School.

Talent a nadání Roryho byly nepřehlédnutelné, když mu bylo devět let, dostal svou první kytaru, ve dvanácti letech už vyhrál talentovou soutěž. V době dospívání si koupil akustickou a elektrickou kytaru a na obě hrál za krátký čas lépe než obstojně. Po třech letech hraní na tyto dva nástroje si pořídil Fender Stratocaster. Kytaru, která ho provázela po celý život, byla známým pojmem v hudebním světě.

Gallagher byl v mládí pravidelný posluchač radia a nadšený televizní divák hudebních pořadů, tam se objevovali hudebníci, kteří následně ovlivňovali jeho dobu zrání. Přitahoval ho Lonnie Donegan, na škole hrál písně Buddy Hollyho a Eddie Cochrana, největší vliv měl Muddy Waters. Začal sám brzy experimentovat s folkem, blues a rockem, během několika příštích let svého hudebního vývoje se učil hrát postupně na další nástroje.

Hned po škole začal ještě jako mladý teenager hrát s Irish showbands. V roce 1963, byl členem skupiny Fontana, hráli populární hity té doby a měli turné v Irsku a Velké Britanii. Gallagher začal ovlivňovat repertoár skupiny, odklonili se od populární hudby k některým písním Chucka Berryho a začali hrát R & B, přejmenovali se v šedesátém pátém na The Impact a koncertovali následně v Irsku a Španělsku, potom se ale sami rozpustili. Skončilo období učení, začala nová éra, neustále rostla popularita beatových skupin. Rory dal dohromady The Taste, později jen Taste. Kytara a zpěv, bubeník a basista, hráli blues-rock a R & B. V šedesátém osmém už pravidelně vystupovali ve Velké Britanii, v Marquee Club v Londýně, spolu se slavnými Cream hráli v Royal Albert Hall. Vydali dvě studiová a dvě live alba. Rozpadli se v roce 1970 po vystoupení na Isle of Wight Festival.

Gallagher už nadále vystupoval jen pod vlastním jménem, dal se dohromady s baskytaristou jménem Gerry McAvoy, jejich hudební spolupráce trvala 20 let. V roce 1971 získal ocenění od Melody Maker´s : International Top Musician of the Year. Řada jeho LP se objevila v UK Albums Chart. Přestože prodal přes 30 milionů alb, byl to především maratón živých vystoupení, který mu získal největší ohlas. V období zvýšených politických nepokojů v Irsku, v době, kdy Belfastem otřásaly časté krvavé pumové útoky a on byl oficiálními místy varován, aby tam nejezdil a nevystupoval, rezolutně tam pořádal minimálně jednou ročně svá koncertní turné. Získal si tím uznání tisíce fanoušků. Vystupoval i v Německu, kde měl také velmi širokou základnu obdivovatelů. Spolupracoval se známými hudebními legendami, např. Jerry Lee Lewis. Poměrně málo známá je skutečnost, že se uvažovalo, že by nahradil Ritchie Blackmora v Deep Purple, on ale odmítl a dal přednost vlastní tvorbě. Hrál dále v USA, v Japonsku a mnoha dalších zemích.

Podle bratra Donala měl strach z létání, velmi důvěřoval lékařům, ale předepisované léky často kombinoval s alkoholem, to mělo za následek vážné poškození jater, přesto stále cestoval. Naposledy vystoupil 10.1.1995 v Nizozemí, byl už ale viditelně vážně nemocný. Po operaci se jeho stav rychle zhoršil a díky následné infekci zemřel. Byl pohřben na hřbitově St Oliver's, náhrobní kámen je ve tvaru ceny z roku 1972 pro: International Guitarist of the Year. Byl svobodný, neměl žádné děti.

Stal se legendou. Gallagher je Stratocaster. Během svého života vydal celkem 11 studiových a 5 live alb, k tomu 11 televizních a filmových záznamů, v USA posmrtně vyšlo v roce 2011 na dvou CD: Notes From San Francisko, 24 jeho songů.

25.10.1997 byla odhalena na nově přejmenovaném Rory Gallagher Place (dříve St. Paul's St. Square) v Corku jeho socha. Na domu Temple Bar, v Dublinu, je umístěna v životní velikosti socha jeho kytary Stratocaster, odhalení se účastnili mimo jiné primátor města a The Edge z U2. V roce 2004 byla v Corku otevřena knihovna Rory Gallagher Music Library. V roce 2006 mu byla odhalena pamětní deska v Ulster Hall v Belfastu. Na předměstí Paříže je třída Rue Rory Gallagher. V roce 2010 byl zařazen do Gibson.com na seznam Top 50 kytaristů všech dob. Časopis Rolling Stone jej uvádí ve svém seznamu 100 největších kytaristů všech dob. Mnoho hudebníků včetně: The Edge z U2 a Slash z Guns N 'Roses, Johnny Marr z The Smiths, Davy Knowles, Janick Gers z Iron Maiden a Glenn Tipton z Judas Priest, Vivian Campbell z Def Leppard, Gary Moore, všichni otevřeně uvádějí, že je ovlivnil a inspiroval Rory Gallagher.

- nostalgie, "lioncel" to je moje -

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.