Marc Bolan

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2005

Marc Bolan: Ride On

Film - Dokumentární, Drama


1974

45

Seriál - Hudební


1972

Born to Boogie

Film - Dokumentární


1971

Love and Music

Film - Dokumentární, Muzikál


1968

How It Is

Seriál - Hudební


Host

2015

Pop Gold

Seriál - Hudební


1973

Rock Concert

Seriál - Hudební


1968

Starparade

Seriál - Hudební


1966

4-3-2-1 Hot and Sweet

Seriál - Hudební


1965

Beat-Club

Seriál - Hudební


1964

Top of the Pops

Seriál - Hudební


1963

Ready, Steady, Go!

Seriál - Hudební


Archivní záběry

2022

Angelheaded Hipster: The Songs of Marc Bolan & T. Rex

Film - Dokumentární, Hudební


2012

Sounds of the 70s 2

Seriál - Hudební


2010

Let's Spend the Night Together

Film - Dokumentární, Hudební, Životopisný

Životopis

Marc Bolan, všestranně nadaný muzikant a charismatický frontman britské rockové skupiny T. Rex je jednou z řady rockových ikon, které zemřely příliš brzy. Jeho skupina s dinosauřím názvem se stala na počátku sedmdesátých let průkopníky glam rocku – nic blyštivého a výstředního nebylo Bolanovi cizí a zcela nezaměnitelný byl i jeho hlas.

Narodil se jako Mark Feld v rodině s polskými, ruskými a židovskými kořeny. V šedesátých let pracoval v modelingu, už od dětství ale projevoval velký zájem o populární hudbu a na kytaru se učil hrát jako samouk včetně toho, že si sám vytvořil jedinečný styl akordů. V roce 1967 založil skupinu Tyrannosaurus Rex, která začala od konce šedesátých let namísto akusticky hrát elektricky a roku 1970 si zkrátila jméno na T. Rex.

Mezi skutečné hvězdy rockové hudby Bolana katapultovalo album „Electric Warrior“ z roku 1971, které obsadilo první místo v britských žebříčcích. Rázem se ocitl ve společnosti takových jmen jako David Bowie, Pete Townshend z kapely The Who, nebo Ringo Starr. Právě poslední jmenovaný bývalý bubeník The Beatles v roce 1972 režíroval Bolanův koncertní film Born to Boogie. Na televizních obrazovkách pak Marca Bolana bylo možné vidět spolu s dalšími velkými jmény britské rockové a popové hudby počátku 70. let v hudebním pořadu Top of the Pops, který vysílala stanice BBC.

Marc Bolan tragicky zahynul několik dní před svými třicátými narozeninami, 16. září 1977, při autonehodě svého vozu Austin Mini, který řídila jeho přítelkyně Gloria Jones. Zanechal po sobě syna Rolana a hudbu, která dělá fanouškům energické a líbivé glam rockové hudby radost dodnes.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.