Max Dearly

Max Dearly

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1941

Le Club des soupirants

Film - Komedie


1940

Claudine

Film

Bécassine

Film


1939

Le Grand élan

Film - Komedie, Romantický

Ils étaient neuf célibataires

Film - Komedie


1938

Coeur ébloui, Le

Film - Drama

Train pour Venise, Le

Film - Komedie


1937

La Reine des resquilleuses

Film

Claudine à l'école

Film


1936

La vie parisienne

Film

Parisian Life

Film - Komedie


1935

Un oiseau rare

Film - Komedie


1934

Bídníci

Seriál - Drama, Historický

Le dernier milliardaire

Film - Komedie

Arlette et ses papas

Film


1933

Paní Bovaryová

Film - Drama


1932

Azaïs

Film - Komedie

Coups de roulis

Film - Komedie

L'amour et la veine

Film - Komedie


1931

Coquecigrole

Film - Komedie, Drama

Životopis

Francouzský herec Max Dearly patřil již od konce 19. století k ikonám pařížské lidové zábavy, jeho doménou byly kabarety a varieté, dlouholeté zkušenosti z jeviště zúročil ve třicátých letech 20. století také v několika velkých filmových rolích. Narodil se v Paříži jako Lucien Rolland a veřejně začal vystupovat již v sedmnácti letech, od roku 1891 prakticky půl století bavil tři generace Pařížanů. Popularitu získal především na scéně Théâtre des Variétés, kde účinkoval v oblíbených operetách, později se přeorientoval i na muzikál. V roce 1911 se oženil s výrazně mladší Isabelle Fusier, dcerou populárního herce Léona Fusiera (díky tomuto manželství byl mimo jiné švagrem herečky desítek vedlejších filmových rolí Jeanne Fusier-Gir). Manželství s Isabelle Fusier však skončilo rozchodem již o rok později. Podruhé se pak oženil se svou divadelní kolegyní Jeanne Saint-Bonnet (1889-1984), s níž žil až v harmonickém manželství až do své smrti.

S filmem získal první zkušenosti již v roce 1908, po natočení několika krátkých němých snímků ale prozatím od další participace ve filmu upustil, protože jeho síla spočívala ve zpěvu a mluveném projevu. Proto je pochopitelné, že s filmem začal znovu spolupracovat až s příchodem zvuku a během třicátých let 20. století odehrál velké role ve více než dvaceti filmech. Za zmínku stojí velká postava lékárníka Homaise v adaptaci Flaubertovy literární předlohy PANÍ BOVARYOVÁ (Madame Bovary, 1933) v režii Jeana Renoira. Jako pan Gillenormand se pak objevil ve filmovém zpracování dalšího slavného literárního díla (BÍDNÍCI - Les Misérables, 1934). Nadále ale hrál také divadlo, ve 30. letech účinkoval mimo jiné v Théâtre Edouard VII nebo Théâtre Antoine.

Významný režisér René Clair mu svěřil hlavní roli nejbohatšího muže na světě v satirické komedii POSLEDNÍ MILIARDÁŘ (Le dernier milliardaire, 1934). Z dvojí spolupráce s režisérem Richardem Pottierem připomeňme komedii VZÁCNÝ PTÁK (Un oiseau rare, 1935), která vycházela z románu Tři muži ve sněhu německého spisovatele Ericha Kästnera (Max Dearly tady hrál hlavní roli milionáře Mellevilla, o rok později byla kniha převedena na filmový pás i v Československu s Hugo Haasem v hlavní roli - TŘI MUŽI VE SNĚHU, 1936). Hlavní role poskytli Dearlymu i další slavní režiséři jako Robert Siodmak (PAŘÍŽSKÝ ŽIVOT - La vie parisienne, 1936) nebo Sacha Guitry (DEVĚT SVOBODNÝCH - Ils étaient neuf célibataires, 1939). Za zmínku stojí i nenáročná situační veselohra SLUKA (Bécassine, 1939), kde výjimečně také zpíval. Jeho posledním filmem byla komedie KLUB NÁPADNÍKŮ (Le club de soupirants, 1941), kde ale hrál již jen vedlejší roli knížete Nirvanoffa po boku slavného komika Fernandela.

Max Dearly zemřel v Paříži 2. června 1943 ve věku 68 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.