María Luisa San José

María Luisa San José

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

2011

Abraza mis recuerdos

Film - Krátkometrážní, Rodinný, Drama


2002

Géminis, venganza de amor

Seriál - Drama


2000

Adiós con el corazón

Film - Komedie, Drama


1999

El comisario

Seriál - Krimi, Thriller, Akční


1997

Ptáček

Film - Drama

Negocios de mamá, Los

Seriál - Komedie


1993

Habitación 503

Seriál - Komedie


1992

Mujer de tu vida 2: Las mujeres de mi vida, La

Film - Komedie


1991

Farmacia de guardia

Seriál - Komedie


1990

Sombra del ciprés es alargada, La

Film - Drama

A Solas contigo

Film - Thriller


1988

Španělský vojáček

Film - Komedie, Drama


1985

Teo el pelirrojo

Film

Réquiem por un campesino español

Film - Drama

Za svitu měsíce

Film - Komedie

De hombre a hombre

Film


1984

Gran quiniela, La

Film - Komedie

Veraneantes

Seriál - Drama


1982

Diálogos de un matrimonio

Seriál - Komedie


1981

L'amante tutta da scoprire

Film - Komedie


1980

Tierra de rastrojos

Film

Gran secreto, El

Film - Drama


1979

Mis relaciones con Ana

Film - Komedie


1978

El Diputado

Film - Drama

Estimado Sr. juez...

Film - Komedie

Hombre que yo quiero, El

Film

Bouřka

Film - Drama, Historický

Estimado señor Juez

Film - Komedie


1977

El ladrido

Film

Hasta que el matrimonio nos separe

Film - Komedie

Más fina que las gallinas

Film - Komedie, Romantický


1976

Más allá del deseo

Film - Drama

Emilia... parada y fonda

Film - Drama

La mujer es cosa de hombres

Film - Komedie

Bengador Gusticiero y su pastelera madre, El

Film

Cuando Conchita se escapa, no hay tocata

Film - Komedie

Esclava te doy

Film - Komedie


1975

País, S.A.

Film - Komedie

Mi mujer es muy decente, dentro de lo que cabe

Film - Komedie


1974

Noví Španělé

Film - Komedie

Jenaro, el de los 14

Film - Komedie

Tajný hřích

Film - Drama

El pícaro

Seriál - Komedie


1973

Señoritas de mala compañía, Las

Film - Komedie


1970

Cuadrilátero

Film - Drama

Gatas tienen frío, Las

Film - Komedie

Huésped del sevillano, El

Film - Komedie


1969

Panteras se comen a los ricos, Las

Film - Komedie

Vamos por la parejita

Film - Komedie, Rodinný


1968

Los que tocan el piano

Film - Komedie

Los subdesarrollados

Film - Komedie

Hombre en la trampa, Un

Film - Dobrodružný


1967

Milagro del cante, El

Film - Komedie, Muzikál


1965

Estudio 1

Seriál - Komedie, Drama


Host/ka

1995

Cine de barrio

Seriál - Talk-show


1982

De película

Seriál - Talk-show

Životopis

María Luisa San José je španělská herečka, která se narodila v Madridu 22. ledna 1946. Tato výjimečně krásná žena se proslavila zejména v sedmdesátých letech minulého století ve španělských komediích, obecně známých pod termínem „españoladas". Celým jménem María Luisa San José Seivane začínala ve vývojářské sekci filmové laboratoře (Madrid film), ale její půvab byl tak výrazný, že jí filmaři nemohli nechat „jen" v laboratoři. Zpočátku se začala objevovat v reklamách a poté, v roce 1964 zažila svůj filmový debut ve filmu Marcela Ophülse HAGAN, JUEGO SEŇORAS.

V sedmdesátých let již byla nepostradatelnou součástí komedií jako LAS SEŇORITAS DE MALA COMPAŇÍA (1973), kde hrála jako Chara, v roce 1974 komedie MI MUJER ES MUY DECENTE, DENTRO DE LO QUE CABE a role spontánní a veselé Palomy, která se stane láskou plachého muže Paulina (José Sacristán), který jí ovšem časem bude chtít uvěznit ve „zlaté kleci" jako svou ženu Margaritu (Concha Velasco). Stejně jako má rád ptáky, které vlastní, rovněž ženy se snaží udržet v zajetí.

Další snímky jako LAS MUJER ES COSA DE HOMBRES (1975), CUANDO CONCHITA SE ESCAPA NO HAY TOCATA (1975) či MÁS FINA QUE LAS GALLINAS (1976) nám představily Maríu v její nejlepší „formě", jak po stránce komediálního talentu, tak co se týká její krásy. S Nadiou Cassini si zahrála také v italsko-španělské komedii L´AMANTE TUTTA DA SCOPRIRE (1981).

María hrála ale také v dramatech a tak jsme ji měli možnost spatřit například v roli Monicy, která zcela poblázní malíře Pedra (Ramiro Oliveros), který kvůli ní dokonce mění svůj styl malby. Monica však umírá při autonehodě. Snímek MÁS ALLÁ DEL DESEO (1976) režíroval José Antonio Nieves Conde. Další role v dramatech hrála María ve filmech CUADRILÁTERO (1970) jako hosteska, nebo jako Carmen ve snímku EL DIPUTADO (1978) pojednávajícím o problematice sexu, politiky, vydírání a vražd.

V pozdějším období María spolupracovala s významnými režiséry. Antonio Giménez Rico jí obsadil do role Elen v komediálním dramatu SOLDADITO ESPAŇOL (1988) a  Carlos Saura jí zase svěřil roli tety Beatriz v dramatu za který získal dvě prestižní ceny. PAJARICO (PTÁČEK), 1997 je příběh 10tiletého chlapce Manuela, který v době kdy se rodiče rozvádějí, odjíždí na venkov do početné rodiny z otcovy strany.

María má na svém kontě také mnoho televizních rolí. A tak jen pro příklad role Marisol v seriálu NOVELA (1973-1974) či z novějších HABITACIÓN 503 (1993-1994), kde hrála Elisu a v roce 2008-2009 ztvárnila Dolores v seriálu HOSPITAL CENTRAL, kde spolupracovala i se svým synem, který je televizním režisérem.

U nás bylo téměř jedinou šancí setkat se s Maríou, díky Československé televizi, která odvysílala film A LA PÁLIDA LUZ DE LA LUNA (ZA SVITU MĚSÍCE), 1985. Komedie pojednává o skupině podvoníčků a začínající éře počítačů. Rolu 2010 obdržela María ocenění „Rabaliana", které se každoročně udílí na počest španělského herce Francisca (Paca) Rabala.

Že byla María velmi žádnou ženou, nebylo pro ní v životě to kladné, jak sama říká: „No me gustó ser la mujer más deseada". Na filmy sedmdesátých let vzpomíná: „Odhalení se a nahota byl virus, který musel být, jinak to nefungovalo. Pro mnohé to bylo špatně eticky i esteticky". María byla vychována ve stylu dlouhých sukní aby byla zakryta i kolena. V počátku herecké kariéry byla logicky plachá a styděla se. Dnes s úsměvem již ví, že slušnost je něco jiného. Slušnost není neodhalování se, ale pro Maríu je to především důstojnost či soulad se zásadami.

Naposledy zatím hrála María v roli Elsy Sanbel ve filmu WWW. (2012), který je dílem autora a režiséra Javiera Díeze Mora. Film stál jen 26.000 eur a Javiér si téměř vše sám sponzoroval. To by nemělo být, tvrdí María a hned dodává, že problém je v tom, že neexistuje žádný opravdový filmový průmysl. Požadavky jsou jen na „mladé maso" a nejsou žádné role pro zralé herečky. María je přeživší díky divadlu.

María nebyla nikdy velmi konzumní, šperky a automobily jí nikdy nic moc neříkaly. To, co chtěla, bylo cestovat a užívat si pěší turistiku. Od osmi do šestnácti let se věnovala synchronizovanému plavání a má ráda také trampolínu. Z té má dokonce stříbrnou medaili.

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.